logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Western Digital 20 GB - dźwięki, stuki, BSOD, brak wykrywania po restarcie

markinek 03 Sty 2005 14:07 1362 7
REKLAMA
  • #1 1106206
    markinek
    Poziom 2  
    Posiadam 20 GB dysk WEstern Digital....i problem polega na tym iż po 10 min. pracy , czasami dłużej zaczyna wydawać dźwięki podobne do startu a następnie zatrzymywania się talerzy i słychać również charakterystyczne stuki w tym samym momencie. No a potem niebieski ekran Win Xp który informuje standardowo o błedzie w posiadanym sprzęcie i zrzucie pamięci. Po restarcie komputer nie wykrywa już dysku. Dopiero po upłynięciu kilku godzin ponownie startuje i problem sie powtarza. Podłączyłem inny dysk z OS i wszystko działa OK.

Czy czas na wymiane dysku, czy mozna jeszcze cos z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 1106336
    Druss21
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Jezeli styknie ci czasu to sformatuj go, jesli beda bady to kup sobie juz nowy dysk, ale ja stawialbym na elektronike, tu mozna odratowac dysk poprzez znalezienie identycznej elektroniki z innego dysku, miejsce pozyskania takiego dysku z dobra elektronika to allegro, jak bedziesz mial szczescie oczywiscie. Tak czy siak jesli nie chce ci sie bawic to juz mozesz odkladac na nowy dysk.
  • REKLAMA
  • #3 1106437
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    wyzeruj dysk programem wdclear - poczekasz jakies 40 minut ale obserwuj sektory - na tych na ktorych sie zatnie na dluzej sa bady - jesli bedzie ich ponad 100 to program przerwie prace
    oznaczac to bedzie zebys sobie darowal i szukal nowego dysku...
    byc moze rowniez pada elektronika ale w tym wypadku i tak po dysku
  • REKLAMA
  • #4 1106458
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ...a probowales odpalac programy diagnostyczne WD, takie jak chocby:
    1) WDC Data Lifeguard v11.0
    2) WDC Ultra ATA Manager
    3) WDC Bios check
    ...lub inne, ale niestety innych ja juz nie znam...
    jakbys mial trudnosci z dostaniem plikow, to zamieszcze na forum, ale one sa wszedzie, google napewno odnajdzie....
  • REKLAMA
  • #5 1107863
    metal
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    sprawdz czy nie ma bedow.
    jesli nie to mozliwe ze elektronika pada, lub co gorsza to moze byc glowica. poszukaj programow testujacych, jest ich duzo w necie.
  • #6 1107952
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    To raczej nie elektronika :-(

To coś znacznie gorszego :-( Tak zachowuje się każdy dysk, w którym "siada" ramię nad wirującym talerzem. Czy wygląda to tak jakby dysk próbował sie rozpędzać, a następnie jakby wygaszał z jednoczesnym kilkukrotnym stukaniem mechanicznym?
    Jeśli tak, to wymiana elektroniki *nawet gdyby była uszkodzona, a w co wątpię" na nic Ci się nie zda. Te "opadajace" ramię nad talerzem własnie "nie wyrabia na zakrętach" i spadając tworzy dosłownie w postępie geometrycznym nowe badblocki. Co jest tego przyczyną? Nie wiem, byc moze dysk Ci spadł, został uderzony, albo nawet był zbyt intensywnie uzywany. Przyczyn może być wiele.
    Diagnoza po krótce: niewydolność mechanizmu pozycjonowania ramienia, które zamiast delikatnie parkować po zakończonej pracy, spada brutalnie na powierzchnię talerza. Ten dysk niedługo umrze :-(
  • #7 1107953
    Krist0
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam.

Jaki masz zasilacz ?.

Pozdrawiam :).
  • #8 1108302
    markinek
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuje wszystkim za posty, najbardziej przychylałbym się do diagnozy longnesa, objawy dokładnie tak jak opisał. Niestety dysk jest już nie najnowszy i należy mu się wymiana. Dlatego wczoraj poszedłem do zaprzyjażnionego sklepu komputerowego i zakupiłem dysk WD 80 GB 7200 - za 219 zł. Mysle ze bedzie mi długo słuzył.

Dzieki jeszcze raz wszystkim za zainteresowanie problemem.
    Gdyby ktoś chciał namiary na GECUBE Radeon 9550 128 bit i 128 DDRAM
    za 389 zł zamiast 445 w komputroniku to mogę podać.
    POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada 20 GB dysk twardy Western Digital, który po około 10 minutach pracy wydaje dźwięki startu i zatrzymywania talerzy oraz charakterystyczne stuki, po czym następuje BSOD w systemie Windows XP i brak wykrywania dysku po restarcie. Po kilku godzinach dysk ponownie działa, ale problem się powtarza. Inny dysk z systemem działa poprawnie na tym samym komputerze. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie formatowania i testów diagnostycznych, m.in. programem wdclear do wykrywania bad sectorów oraz narzędziami WDC Data Lifeguard, Ultra ATA Manager i Bios Check. Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzenia elektroniki dysku lub mechanizmu pozycjonowania ramienia, które powoduje stuki i błędy. Uszkodzenie mechaniczne ramienia nad talerzem jest poważną usterką, której nie naprawi wymiana elektroniki. Ostatecznie zalecana jest wymiana dysku na nowy. Autor zakupił nowy dysk Western Digital 80 GB 7200 RPM za 219 zł, który powinien długo służyć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA