logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk HDD WD200EB-32CSF0 20GB brak poprawnej pracy ?

Jakub_w 10 Sty 2006 13:10 1278 3
REKLAMA
  • #1 2166036
    Jakub_w
    Poziom 2  
    Mam dysk 20G
    WDC WD200EB-32CSF0

Służył mi bez problemów 4 lata.
    Pewnego dnia, bez powodu odmówił współpracy tzn.
    Bios go wykrywa, ale kiedy próbuje skanować, słychać, że dysk się restartuje.
    Co ciekawe zdarza się , że zaskoczy (również bez szczególnej okazji).
    Wtedy przy po skanowaniu głównej partycji, pojawił się komunikat (XP):
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

Załączniki:
    • Dysk HDD WD200EB-32CSF0 20GB brak poprawnej pracy ? scanDisk.PNG (14.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2166071
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Na poczatek sproboj rutyny - nic nie kosztuje, a nieraz daje rezultat pozytywny. Wyjmij i wloz spowrotem wszystkie wtyki (czyli zasilanie i tasma w dysku, tasma w plycie).Czasami cos nie kontaktuje i takie rymitywne zabiegi pomagaja.
    Rozumiem ze nie robiles zadnych zmian w kompie (dokladanie czy przekladanie dyskow itd. )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2166365
    mareb
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Wszystkie dyski WD (szczególnie seria Protege) 20, 40, 60 GB są fabrycznie wadliwe! Wada objawia się "stukaniem" głowic, bezpośrednio po włączeniu lub w trakcie pracy. Mam takich dyskow kilka, co ciekawe - są takie dni kiedy dyski te zachowują się poprawnie!! Nie udało mi się dociec przyczyny takiego zachowania, pomaga na dłużej mieszanie płytek z elektroniką pomiędzy dyskami. Niestety nie ma pewności kiedy taki dysk odmówi posłuszeństwa, lepiej nie trzymać na nim ważnych danych.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 2166585
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    wg. tej firmy to nie jest wada, tylko uszkodzone moduły w strefie SA , które wg. firmy nie przeszkadzają w normalnej pracy dysku.
    wymieniłem w serwisie około 6 dysków, każdy miał jakieś uszkodzone moduły, nie trafiłem na "porządny " dysk.
    niestety serwis tej firmy dał mi "zakaz" wstępu do serwisu.
    naturalnie dyski w normalnej pracy działały, czasami miały "kaprysy" to chyba z powodu pogody.
REKLAMA