No to jedziemy:
1. Odległość od ekranu: 2-3m
2. Jak słońce świeci w pokoju: Okna na płn-zach, słońce nie pada bezpośrednio na TV, dużo światła w lec ie od 16 do 20.
3. Jak duży jest pokój: 12 m2
4. Preferowana technologia: Nie mam.
5. jaki masz obecnie telewizor: LG 21 cali CART
6. jakie programy najczęściej oglądasz: Sport, filmy
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: pon - pt po godz. 18, w weekend różnie
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: Wolę bez.
9. wolisz obraz ostry czy łagodny: Nie mam zdania
10. matryca błyszcząca czy matowa: Matowa
11. preferowana wielkość telewizora: 37 - 40 ''
12. preferowana marka: Toshiba, Samsung, Sharp, LG, Panasonic
13. czego nie lubisz w telewizorach: smużenia, braku wyraźnego obrazu, wyraźnego subcloudingu
14. jakie urządzenia będą podłączone: dekoder N HD, komputer po HDMI, konsole
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 50/50
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: W przypadku oglądania przez kilka osób również z kątów bocznych
17. czy ważne jest wifi: Tak
18. czy będziesz korzystać z widgetów: Niekoniecznie
19. czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: Niekoniecznie, Ew. z poziomu komputera przez HDMI
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: Niekoniecznie, mogę poprzestać na korzystaniu przez komputer.
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: Raczej tak, choć mogę przeboleć brak ogonków
22. ma mieć 3D: Jeżeli będzie jako takiej jakości
23. ma mieć slot na karty SD: Mógłby mieć
24. ma mieć tuner DVB-S: Niekoniecznie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI ( dekoder n, Komputer, konsole ), Ew. USB (filmy)
26. Jaki masz sygnał: Analog + cyfra + n HDMI
27. ile programów HD: ok. 20
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: W dni powszednie ok. 2, w weekendy max 8.
28. ma stać czy wisieć: Stać
29. Rozdzielczość: Full HD
30. DVB-T: Tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: programy HD, filmy mkv, mp4 w wysokich roździałkach 720p i 1080p, DVD, Analogowa i cyfrowa telewizja
32. Ile osób ogląda: 1-3
33. Jaka klasa cenowa: max 2500 PLN
Ponadto dobrym rozwiązaniem byłoby nagrywanie z TV na HDD, mógłbym „poświęcić” za to HD.
Co do technologii, cholernie denerwuje mnie duży clouding i by go uniknąć mogę nawet zrezygnować z LED do zwykłego LCD, byleby miał dobrą multimedialność. Będzie oglądane na TV dużo meczów, więc smużenie też odpada. Zależy mi na niewielkich czasach reakcji (takich niezauważalnym gołym okiem, bez przesady)
Z LEDów jestem za Toshiba 40TL838 (ponoć dobrze radzi sobie nawet z gorszymi rozdzielczościami, matryca półmat, WiFi po adapterze, 100hz, 3d). Niepokoi mnie tam ponoć zauważalny clouding (jak to wygląda po kalibracji?), odstawanie obudowy i ponoć „charczące głośniki”. Rozważam też Samsung 40d5500 (ponoć dobre multimedia i przy pokombinowaniu możliwość nagrywania na HDD), ale nie ma 100hz (czy to aż tak zauważalne?) oraz Panasonica 42g30 (plazma). Szczególnie jestem ciekaw opinii użytkowników Tośki.
Jestem otwarty na inne propozycje, byle nie było smużenia przy grach i meczach, nie było dużego subcloudingu, dobrze odtwarzał niskie rozdzielczości), nieprzekraczalne 2500zł, nagrywanie lub 3D będą dodatkowymi atutami. Jestem w stanie zrezygnować z 40 dla dobrego 37.
Proszę o pomoc
1. Odległość od ekranu: 2-3m
2. Jak słońce świeci w pokoju: Okna na płn-zach, słońce nie pada bezpośrednio na TV, dużo światła w lec ie od 16 do 20.
3. Jak duży jest pokój: 12 m2
4. Preferowana technologia: Nie mam.
5. jaki masz obecnie telewizor: LG 21 cali CART
6. jakie programy najczęściej oglądasz: Sport, filmy
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: pon - pt po godz. 18, w weekend różnie
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: Wolę bez.
9. wolisz obraz ostry czy łagodny: Nie mam zdania
10. matryca błyszcząca czy matowa: Matowa
11. preferowana wielkość telewizora: 37 - 40 ''
12. preferowana marka: Toshiba, Samsung, Sharp, LG, Panasonic
13. czego nie lubisz w telewizorach: smużenia, braku wyraźnego obrazu, wyraźnego subcloudingu
14. jakie urządzenia będą podłączone: dekoder N HD, komputer po HDMI, konsole
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 50/50
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: W przypadku oglądania przez kilka osób również z kątów bocznych
17. czy ważne jest wifi: Tak
18. czy będziesz korzystać z widgetów: Niekoniecznie
19. czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: Niekoniecznie, Ew. z poziomu komputera przez HDMI
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: Niekoniecznie, mogę poprzestać na korzystaniu przez komputer.
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: Raczej tak, choć mogę przeboleć brak ogonków
22. ma mieć 3D: Jeżeli będzie jako takiej jakości
23. ma mieć slot na karty SD: Mógłby mieć
24. ma mieć tuner DVB-S: Niekoniecznie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI ( dekoder n, Komputer, konsole ), Ew. USB (filmy)
26. Jaki masz sygnał: Analog + cyfra + n HDMI
27. ile programów HD: ok. 20
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: W dni powszednie ok. 2, w weekendy max 8.
28. ma stać czy wisieć: Stać
29. Rozdzielczość: Full HD
30. DVB-T: Tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: programy HD, filmy mkv, mp4 w wysokich roździałkach 720p i 1080p, DVD, Analogowa i cyfrowa telewizja
32. Ile osób ogląda: 1-3
33. Jaka klasa cenowa: max 2500 PLN
Ponadto dobrym rozwiązaniem byłoby nagrywanie z TV na HDD, mógłbym „poświęcić” za to HD.
Co do technologii, cholernie denerwuje mnie duży clouding i by go uniknąć mogę nawet zrezygnować z LED do zwykłego LCD, byleby miał dobrą multimedialność. Będzie oglądane na TV dużo meczów, więc smużenie też odpada. Zależy mi na niewielkich czasach reakcji (takich niezauważalnym gołym okiem, bez przesady)
Z LEDów jestem za Toshiba 40TL838 (ponoć dobrze radzi sobie nawet z gorszymi rozdzielczościami, matryca półmat, WiFi po adapterze, 100hz, 3d). Niepokoi mnie tam ponoć zauważalny clouding (jak to wygląda po kalibracji?), odstawanie obudowy i ponoć „charczące głośniki”. Rozważam też Samsung 40d5500 (ponoć dobre multimedia i przy pokombinowaniu możliwość nagrywania na HDD), ale nie ma 100hz (czy to aż tak zauważalne?) oraz Panasonica 42g30 (plazma). Szczególnie jestem ciekaw opinii użytkowników Tośki.
Jestem otwarty na inne propozycje, byle nie było smużenia przy grach i meczach, nie było dużego subcloudingu, dobrze odtwarzał niskie rozdzielczości), nieprzekraczalne 2500zł, nagrywanie lub 3D będą dodatkowymi atutami. Jestem w stanie zrezygnować z 40 dla dobrego 37.
Proszę o pomoc