logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niskie napięcie na wyjściu transformatora wn - co poprawić?

Salisburek 24 Mar 2012 14:40 3206 4
REKLAMA
  • #1 10714137
    Salisburek
    Poziom 10  
    Witam wszystkich.
    Zrobiłem trafo wn według 3 schematu z tej strony http://www.myzlab.pl/hv/solid/.
    Trafo działa , choć nie tak jak powinno.Słychać to piszczenie ale na wyjściu prąd jest tak mały że można kabel dotykać palcami i nic.
    Proszę o pomoc.
    -zasilanie to zasilacz komputerowy
    -grubość przewodu na uzwojeniu pierwotnym to 3-4mm ,10 zwojów
    Czy do tego układu daje się prąd przemienny.
  • REKLAMA
  • #2 10714471
    pm.001
    Specjalista elektryk
    Ocena: 49
    Witam
    A może kolega napisać co chce uzyskać - może wtedy będzie łatwiej.
    Salisburek napisał:
    Czy do tego układu daje się prąd przemienny.

Odpowiedź jest zależna od tego co kolega zrobił bo jeśli cały układ referencyjny z podanego schematu to przecież napisano tam 12-15V czyli jakby nie czytać jest to prąd stały o napięciu 12 do 15V i poborze prądu 3A (też ze schematu)
    Jeśli natomiast wykonał kolega tylko trafo to przecież w treści artykułu jest dość jasno napisane
    Cytat:
    Generator WN działa podobnie jak zwykły transformator sieciowy. Jedyną różnicą jest wyższa częstotliwość prądu w uzwojeniu transformatorka.
    a skoro już tak podano to nie będzie to ani napięcie stałe ani też przemienne sieciowe 50Hz. Pytanie jakie będzie rozwiąże się samo jak poczyta kolega opis działania kości 555.
    Salisburek napisał:
    prąd jest tak mały że można kabel dotykać palcami i nic.
    Tego zdania nie rozumiem i nawet nie chcę zrozumieć - czyżby próba stworzenia paralizatora. Jeśli tak to proszę sobie przypomnieć jak skończyła się zabawa podobną zabawką na pewnym kanadyjskim lotnisku :D
    pozdrawiam
    pm001
  • REKLAMA
  • #3 10714831
    Salisburek
    Poziom 10  
    Chodzi o ten drugi schemat z białego tła.
    Chcę uzyskać wysokie napięcie do łuku el. czy lampy plazmowej.Na tym pierwszym
    układzie najprostszym wszystko działało była iskra a tu nic niema oprócz piszczenia.
    Jestem początkującym dlatego pytałem się o rodzaj prądu bo na schemacie nie ma pokazane gdzie podłączyć minus.Ja minus podłączyłem do emitera.
  • REKLAMA
  • #4 10719281
    Salisburek
    Poziom 10  
    proszę o pomoc i z góry dziękuje.
  • #5 10885640
    evildrive123
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam :)
    ja miałem podobny problem ale z innym układem,w moim przypadku było to za mało zwoi na uzwojeniu pierwotnym tylko że wtedy nic nie piszczało ani nic... ja bym proponował użycie kości NE555,uzyskasz większe napięcie wyjściowe,poza tym układ będzie mniej zawodny w porównaniu do samodławnego :) w sumie mam parę schematów prostych układów z czego jeden z nich jest banalnie prosty :D timer NE555 kosztuje około 3zł i można go zakupić w myślę że każdym sklepie z elektroniką :)
REKLAMA