to zależy z jakich lam chceż skożystać. Dla takiej mocy (40Watt) prponowła bym EL34, chyba najbardziej popularne. Dużo schematów znajdziesz na www.ecclabs.pl, albo www.fonar.com, albo poprostu wpisz w googlach "EL34 amplifier" albo coś takiego, i znajdzie Ci tego b. duuużo. Pozdro:)
P.S. jak już coś znajdziesz, to wrzuć na elektodę, to ocenimy, czy coś to warte......
nie wiem czy mam takie lampeczki;)Bo z tego co pamietam to mam przeważnie PCL i ECL;)Głównie pozostałości po strarych tv;)Tak więc pewnie takie moce odpadają;(No trudno ;)Bardziej mi zalży żeby tych lamp było jak najwięcej (chodzi mi tu nie tylko o niepowtarzalny dźwięk ,ale też o niebanalny wyglad żarzonych lamp;))
Raczej z ECl (PCL.. różnią się tylko nap. i prądem żażenia) nic rewelacyjnego nieosiągniesz....ale powiem ci , żę bydowałem kidyś (z nudów) wzmacniacz ECL86 w układzie Pull_push i powiem ci, że cąłkiem ładnie to funkcjonowało....jak będziesz dalej zainteresowany, to mam gdzieś jego schemat...to najwyżej wystawię na elektrodę. napissz dokładnie jakie lampy masz to będziemy coś kombinować.... POZDRO.
Chcesz zrobić wzmacniacz tylko po to by dużo lampeczek świeciło?
Po co zbędnie zawalać tor audio. Każdy element wnosi własne zniekształcenia jak wiesz.
Na P(E)CL 86 w PP osiągniesz ponad 10W pod warunkiem odpowiedniego zasicza i trafa wyjściowego.
To ma być wzmak audio? do gitary?
Jak audio to wkleisz tam 3 lampy, moc + odwracacz - 2, oraz jakaś trioda na przedwzmacniacz.
Jak do gitarki to wyjdzie nawet 5 lampeczek.
Ale takie budowanie pod ilość mija się z celem.
Spróbuj skołować lampy P(E)L 84, choć się trochę od siebie różnią, osiągniesz na nich 15W.
I napisz jakie masz trafo wyjściowe.
Tylko please nie TG2-666 mo zawału dostanę.
No więc tak mam lampy ECl86 i pare 85 (tych mam najwięcej)Mam jeszcze pare innych ale nie pamietam nazw,albo nie wiem co to jest;).Jestem zainteresowany każdym schemtaem;)Chce poprostu pozbierać ich pare i puxniej podjąc decyzje za który sie konkretnie zabierać;)Co do trafa to mam ich tam pare,ale nie pamiętam konkretnie co to było,bo nie mam mnie teraz w domku;)Chciałbym uzyskac pewien kompromis pomiedzy ilośćią lampek a dźwiękiem(chociasz nieukrywam że same lampy na wygląd są cudne i chciałbym ich jak najwięcej;))Chodzi mi tu o wzamciacz tak na 4do5-u lampek;)Pozdrawiam;)
A co sądzisz o tymhttp http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm3/wzm.htm??Czy dałoby sie jakoś zastąpić te lampy EL34lub KT88 czym innym??Albo czy można gdzieś dostać takie lampusie;)Bo ja to mam chyba tylko lampki po starych Tv;)Pozdro;)
Wiesz.... sądzę że KT88, czy EL34 to "działo dużęgo" kalibru. Są to dobre lampy lecz niestety drogie...a i z trafkami jest duży problem. jak być chciał to mam trochę EL34 używaneych ale w doskonałym stanie i mogę Ci TANIO odsprzedać. JAk byś był zainteresowany to daj znać na priv....
1. Prostownik mostkowy na 4 lampach PY88, zarzenie prosto z sieci przez 1N4007 i maly dobrany rezystor. Klopot: Kapturki WN na czubek kazdej lampy. Zaleta: +4 lampy, Max wydajnosc prostownika 300 mA, szczytowo 1 A (!!!), panuje opinia o poprawianiu dzwieku przez prostownik lampowy.
2. Ukladzik efektu swietlnego, na 2 lampach EM84 (super Polecam.)
3. Stabilizacja napiecia zasilania preampka - stabilitron, np z serii SGxxP (np. SG15P), one swieca w srodku dosyc mocno na rozowofioletowo, pytaj kumpli zza wschodniej granicy. Takze polecam
Cześć. Proponuje pod chasis włożyć wzm. na układzie scalonym a na górze lampy w.g pomyslu kolegi MichałKob PS. tylko nie łącz z niczym tych lamp , możesz po sezonie wykorzystać też lampki choinkowe.Powodzenia
Dodano po 7 [minuty]:
Cześć. Proponuje pod chasis włożyć wzm. na układzie scalonym a na górze lampy w.g pomyslu kolegi MichałKob PS. tylko nie łącz z niczym tych lamp , możesz po sezonie wykorzystać też lampki choinkowe.Powodzenia
Powoli dom buduje się od fudamentu a nie oddachu
- założenia (co chcesz mieć)
- schemat ideowy
- schemat montażowy tu projektujesz chassis tzn:rozmieszczasz elementy trafa,lampy,elektrolity itp.
- kompletujesz materiały
-i pelen optymizmu zabierasz sie do pracy
ps W twoim przypadku czarno to widze ale próbój może zacznij jednak od coś prostrzego !?!? Powodzenia
Fajny ten wzmak. Przeglądając opis natchnąłem sie na błąd w schemacie zasilacza żarzeń stopni wejściowych - źle włączony jest tranzystorek w ukłdzie stabilizatora napięcia. Ogólnie miło to wygląda.
Poszukiwany jest schemat wzmacniacza lampowego o mocy około 40W. Do takiej mocy rekomendowane są lampy EL34, popularne w konstrukcjach audio, jednak autor dysponuje głównie lampami PCL i ECL, pozostałościami po starych telewizorach, co ogranicza osiągalną moc. Wzmacniacze na lampach ECL86 w układzie push-pull mogą osiągnąć około 10W, a na lampach P(E)L84 około 15W. Dyskusja porusza także kwestie ilości lamp w układzie, wpływu na dźwięk i estetykę świecenia lamp. Proponowane są projekty ze stron www.fonar.com.pl i www.ecclabs.pl, w tym wzmacniacz opisany na fonar.com.pl/audio/projekty/wzmacniacze/wzm16/wzm.htm oraz wzm3 z możliwością zastosowania lamp EL34 lub KT88, które są jednak drogie i trudne do zdobycia. Wzmiankowano o problemach z trafami wyjściowymi oraz o możliwości użycia prostownika mostkowego na lampach PY88 dla poprawy jakości zasilania. Poruszono też temat chassis – metalowej podstawy do montażu elementów wzmacniacza, którą można wykonać samodzielnie. Wskazano na konieczność dobrania schematu, rozmieszczenia elementów i kompletacji materiałów przed budową. Zaproponowano także alternatywę w postaci wzmacniacza hybrydowego z układem scalonym pod chassis i lampami na górze. Podsumowując, dla mocy 40W najlepszym wyborem są lampy EL34 lub KT88, ale przy posiadanych lampach ECL86 i PCL84 można zbudować wzmacniacz o mocy do około 10-15W. Ważne jest dobranie odpowiednich transformatorów wyjściowych i zasilania. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.