logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza lampowego o mocy 40W - poszukiwany!

Daniel WDX 03 Sty 2005 16:38 2502 17
  • #1 1106589
    Daniel WDX
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Szukam jakiegoś ciekawego schematu na wzmacniacz mocy(oczywiście na lamopach),tak by osiągnąc większe moce (np40W);)
  • #2 1107037
    MatiZ
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    to zależy z jakich lam chceż skożystać. Dla takiej mocy (40Watt) prponowła bym EL34, chyba najbardziej popularne. Dużo schematów znajdziesz na www.ecclabs.pl, albo www.fonar.com, albo poprostu wpisz w googlach "EL34 amplifier" albo coś takiego, i znajdzie Ci tego b. duuużo. Pozdro:)
    P.S. jak już coś znajdziesz, to wrzuć na elektodę, to ocenimy, czy coś to warte......
  • #3 1107822
    Daniel WDX
    Poziom 13  
    nie wiem czy mam takie lampeczki;)Bo z tego co pamietam to mam przeważnie PCL i ECL;)Głównie pozostałości po strarych tv;)Tak więc pewnie takie moce odpadają;(No trudno ;)Bardziej mi zalży żeby tych lamp było jak najwięcej (chodzi mi tu nie tylko o niepowtarzalny dźwięk ,ale też o niebanalny wyglad żarzonych lamp;))
  • #4 1108414
    MatiZ
    Poziom 15  
    Raczej z ECl (PCL.. różnią się tylko nap. i prądem żażenia) nic rewelacyjnego nieosiągniesz....ale powiem ci , żę bydowałem kidyś (z nudów) wzmacniacz ECL86 w układzie Pull_push i powiem ci, że cąłkiem ładnie to funkcjonowało....jak będziesz dalej zainteresowany, to mam gdzieś jego schemat...to najwyżej wystawię na elektrodę. napissz dokładnie jakie lampy masz to będziemy coś kombinować.... POZDRO.
  • #5 1109448
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Chcesz zrobić wzmacniacz tylko po to by dużo lampeczek świeciło?
    Po co zbędnie zawalać tor audio. Każdy element wnosi własne zniekształcenia jak wiesz.
    Na P(E)CL 86 w PP osiągniesz ponad 10W pod warunkiem odpowiedniego zasicza i trafa wyjściowego.
    To ma być wzmak audio? do gitary?
    Jak audio to wkleisz tam 3 lampy, moc + odwracacz - 2, oraz jakaś trioda na przedwzmacniacz.
    Jak do gitarki to wyjdzie nawet 5 lampeczek.
    Ale takie budowanie pod ilość mija się z celem.
    Spróbuj skołować lampy P(E)L 84, choć się trochę od siebie różnią, osiągniesz na nich 15W.
    I napisz jakie masz trafo wyjściowe.
    Tylko please nie TG2-666 mo zawału dostanę.
  • #6 1109570
    Daniel WDX
    Poziom 13  
    No więc tak mam lampy ECl86 i pare 85 (tych mam najwięcej)Mam jeszcze pare innych ale nie pamietam nazw,albo nie wiem co to jest;).Jestem zainteresowany każdym schemtaem;)Chce poprostu pozbierać ich pare i puxniej podjąc decyzje za który sie konkretnie zabierać;)Co do trafa to mam ich tam pare,ale nie pamiętam konkretnie co to było,bo nie mam mnie teraz w domku;)Chciałbym uzyskac pewien kompromis pomiedzy ilośćią lampek a dźwiękiem(chociasz nieukrywam że same lampy na wygląd są cudne i chciałbym ich jak najwięcej;))Chodzi mi tu o wzamciacz tak na 4do5-u lampek;)Pozdrawiam;)
  • #8 1109938
    Daniel WDX
    Poziom 13  
    A co sądzisz o tymhttp http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm3/wzm.htm??Czy dałoby sie jakoś zastąpić te lampy EL34lub KT88 czym innym??Albo czy można gdzieś dostać takie lampusie;)Bo ja to mam chyba tylko lampki po starych Tv;)Pozdro;)
  • Pomocny post
    #9 1109971
    MatiZ
    Poziom 15  
    Wiesz.... sądzę że KT88, czy EL34 to "działo dużęgo" kalibru. Są to dobre lampy lecz niestety drogie...a i z trafkami jest duży problem. jak być chciał to mam trochę EL34 używaneych ale w doskonałym stanie i mogę Ci TANIO odsprzedać. JAk byś był zainteresowany to daj znać na priv....
  • #10 1112881
    MichałKob
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    .....Wiecej lampek......

1. Prostownik mostkowy na 4 lampach PY88, zarzenie prosto z sieci przez 1N4007 i maly dobrany rezystor. Klopot: Kapturki WN na czubek kazdej lampy. Zaleta: +4 lampy, Max wydajnosc prostownika 300 mA, szczytowo 1 A (!!!), panuje opinia o poprawianiu dzwieku przez prostownik lampowy.

2. Ukladzik efektu swietlnego, na 2 lampach EM84 (super Polecam.)

3. Stabilizacja napiecia zasilania preampka - stabilitron, np z serii SGxxP (np. SG15P), one swieca w srodku dosyc mocno na rozowofioletowo, pytaj kumpli zza wschodniej granicy. Takze polecam
  • #11 1113060
    Daniel WDX
    Poziom 13  
    No a mógłbys mi podesłac jakiś schemacik;)Będe wdzieczny;)Pozdro;)
  • #12 1113243
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Cześć. Proponuje pod chasis włożyć wzm. na układzie scalonym a na górze lampy w.g pomyslu kolegi MichałKob PS. tylko nie łącz z niczym tych lamp , możesz po sezonie wykorzystać też lampki choinkowe.Powodzenia

Dodano po 7 [minuty]:

Cześć. Proponuje pod chasis włożyć wzm. na układzie scalonym a na górze lampy w.g pomyslu kolegi MichałKob PS. tylko nie łącz z niczym tych lamp , możesz po sezonie wykorzystać też lampki choinkowe.Powodzenia
  • #13 1118377
    Daniel WDX
    Poziom 13  
    A co to jest ten chasis??;)Pozdro;)
  • #14 1118453
    kk84
    Poziom 18  
    Witam.

Otóż chassis (ang.) to w dosłownym tłumaczeniu rama. W przypadku lampówek to kawał blachy odpowiedniej jakości, i wykonanej z odpowiedniego materiału.

Krótko mówiąc blaszana podstawa do której sie montuje trafa, podstawki, słowem wszystko.
  • #15 1123677
    Daniel WDX
    Poziom 13  
    A czy ten chasis można robić samemu(czy sie opłaca) ,czy to sie gdzieś kupuje;)Pozdro;)
  • #16 1123740
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Powoli dom buduje się od fudamentu a nie oddachu
    - założenia (co chcesz mieć)
    - schemat ideowy
    - schemat montażowy tu projektujesz chassis tzn:rozmieszczasz elementy trafa,lampy,elektrolity itp.
    - kompletujesz materiały
    -i pelen optymizmu zabierasz sie do pracy

ps W twoim przypadku czarno to widze ale próbój może zacznij jednak od coś prostrzego !?!? Powodzenia
  • #18 1125096
    lampomaniak
    Poziom 2  
    Fajny ten wzmak. Przeglądając opis natchnąłem sie na błąd w schemacie zasilacza żarzeń stopni wejściowych - źle włączony jest tranzystorek w ukłdzie stabilizatora napięcia. Ogólnie miło to wygląda.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest schemat wzmacniacza lampowego o mocy około 40W. Do takiej mocy rekomendowane są lampy EL34, popularne w konstrukcjach audio, jednak autor dysponuje głównie lampami PCL i ECL, pozostałościami po starych telewizorach, co ogranicza osiągalną moc. Wzmacniacze na lampach ECL86 w układzie push-pull mogą osiągnąć około 10W, a na lampach P(E)L84 około 15W. Dyskusja porusza także kwestie ilości lamp w układzie, wpływu na dźwięk i estetykę świecenia lamp. Proponowane są projekty ze stron www.fonar.com.pl i www.ecclabs.pl, w tym wzmacniacz opisany na fonar.com.pl/audio/projekty/wzmacniacze/wzm16/wzm.htm oraz wzm3 z możliwością zastosowania lamp EL34 lub KT88, które są jednak drogie i trudne do zdobycia. Wzmiankowano o problemach z trafami wyjściowymi oraz o możliwości użycia prostownika mostkowego na lampach PY88 dla poprawy jakości zasilania. Poruszono też temat chassis – metalowej podstawy do montażu elementów wzmacniacza, którą można wykonać samodzielnie. Wskazano na konieczność dobrania schematu, rozmieszczenia elementów i kompletacji materiałów przed budową. Zaproponowano także alternatywę w postaci wzmacniacza hybrydowego z układem scalonym pod chassis i lampami na górze. Podsumowując, dla mocy 40W najlepszym wyborem są lampy EL34 lub KT88, ale przy posiadanych lampach ECL86 i PCL84 można zbudować wzmacniacz o mocy do około 10-15W. Ważne jest dobranie odpowiednich transformatorów wyjściowych i zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA