logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdemontować blokadę pokrywy w pralce Whirlpool AWT 5109/p?

henio 123 26 Mar 2012 15:42 3308 8
REKLAMA
  • #1 10721466
    henio 123
    Poziom 23  
    Ocena: 143
    .Usterka tak jak w temacie.Pralka ładowana z góry po zamknięciu pokrywy nie włącza się.Po kolejnym zamknięciu z kolei włączy się.Prawdopodobnie wysiada blokada.Prosiłbym o instrukcje jak zdemontować tą blokadę.Istnieje na forum zakaz omijania blokad ale chcę sprawdzić czy faktycznie jest wina blokady.Wchodzą do niej trzy przewody i to na dodatek jeszcze wszystkie czerwone.
  • REKLAMA
  • #3 10722818
    henio 123
    Poziom 23  
    Witam.Serdeczne dzięki za szybki odzew.Blokadę zamówiłem na Allegro.
  • REKLAMA
  • #4 10730677
    henio 123
    Poziom 23  
    wyjęcie blokady przez zdjęcie górnej obudowy fartucha.Ugięcie noska na blokadzie,tak samo montaż.Pralka nie włącza wszystkich funkcji,programator stoi w miejscu.Programator do wymiany.Jest to moduł z dużą ilością elektroniki.Dane:55o/638 rok produkcji 22.03 .2005.Czy istnieją tego typu programatory stosowane w pralkach Whirlpool by je zastosować jako zamiennik ?
  • REKLAMA
  • #6 10730960
    henio 123
    Poziom 23  
    Właścicielka twierdzi że ostatnio zanim padła ta pralka to programator wykonał szybko rundę dookoła bez prania .Po włączeniu i powolnym pokręcaniu programatorem i reaguje na dwie pozycje ,jest płukanie .Nie zaczyna prania bez poboru wody ,nie reaguje na odwirowanie.Jeśli byłbyś taki uprzejmy to poratuj mnie schematem tego typu pralki.Zdjęcia mogę podesłać póżniej bo nie mam aparatu.
  • REKLAMA
  • #8 10734851
    henio 123
    Poziom 23  
    Programator otrzymałem tylko mam problem z podłączeniem.Oznaczenia na wejściach programatora są inne jak na schemacie. Są takie lewy bok patrząc od strony pokrętła :SLS SLT SET DU DB DA .Góra MOTOR DS VOR VHR PR DP SM3. Dół PI PC. Ja opisałem te kable ale dla pewności wolałbym twoją pomoc.Chodzi mi o to które gniazda co obsługują .Do tej pory robiłem przy tej pralce mechaniczne sprawy ,ale sąsiadka uparła się by jej ten programator wymienić .Jak zdemontować blokadę pokrywy w pralce Whirlpool AWT 5109/p? Jak zdemontować blokadę pokrywy w pralce Whirlpool AWT 5109/p? Jak zdemontować blokadę pokrywy w pralce Whirlpool AWT 5109/p?Jak zdemontować blokadę pokrywy w pralce Whirlpool AWT 5109/p?Jak zdemontować blokadę pokrywy w pralce Whirlpool AWT 5109/p? Jak zdemontować blokadę pokrywy w pralce Whirlpool AWT 5109/p?
  • #9 10756574
    henio 123
    Poziom 23  
    .Usterka polega na tym że w programatorze padł triak .Wymiana na nowy.Pompa wody wymiana.Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Whirlpool AWT 5109/p, która nie włącza się po zamknięciu pokrywy, co sugeruje usterkę blokady. W odpowiedziach podano instrukcje demontażu blokady, polegające na zdjęciu prawego boku pralki i odkręceniu blokady od wewnątrz. Użytkownik zamówił nową blokadę oraz programator, który również wykazywał problemy. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące wymiany triaka w programatorze oraz konieczności wymiany pompy wody. Użytkownik zakończył temat, informując o wymianie triaka i pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA