logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zgrywanie z VHS - podskakujące ramki, filtr w VDUB?

kkaczor 28 Mar 2012 15:18 1038 0
  • #1 10729163
    kkaczor
    Poziom 10  
    Witam, mam zamiar przegrać swoje stare kasety VHS na DVD. Po długich godzinach spędzonych w sieci zaopatrzyłem się w taki sprzęt:
    1. laptop (to oczywiste),
    2. magnetowid Panasonic NV-HS1000 (z TBC),
    3. Pinnacle MovieBox HD.
    Magnetowid podpiąłem do pinnacla przez kabel s-vhs, zgrywam VDUBem.

Wszystko bajgla całkiem fajnie, TBC się super spisuje i naprawdę poprawia jakość w porównaniu z moim starym VCRem.
    ALE
    Pojawił się jeden mały problem. Przy odtwarzaniu, raz na jakiś czas pojawia się jedna, pojedyncza PODSKAKUJĄCA ramka. Obraz jest płynny, a w pewnym momencie następuje przesunięcie jednej ramki o kilka linii do góry (a na dole pojawia się góra ramki). Wtedy VDUB traci synchronizację i wstawia kolejną ramkę (identyczną z poprzednią)... co ciekawe problem powoduje TBC. Przy wyłączonym - pojawia się tylko drobny artefakt w dolnej części ramki, więc pewnie TBC się w tym momencie gubi.

Rozwiązaniem jest oczywiście przejrzenie materiału, oznaczenie podskakujących ramek i ich usunięcie bądź interpolacja z sąsiednich. Powiem szczerze, że nie chce mi się wpatrywać w 10 godzin filmów z dzieciństwa i postanowiłem to rozwiązać jakoś automatycznie.

I zanim zabiorę się za napisanie filtra samemu (np. do Avisyntha) to może ktoś widział takowy filtr już napisany...? Może ktoś się spotkał z takim problemem i ma gotowe rozwiązanie, które pozwoli mi zrobić listę takich wrednych ramek...?

Albo może, w związku z tym, że za każdym razem w takim przypadku VDUB wstawia potem swoją null-ramkę ([D]) może ktoś wie jak zrobić listę pustych ramek i zapisać ją w pliku z poziomu VDUBa?

Z góry dziękuję za wszelkie rady.
REKLAMA