Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Telefon bezprzewodowy VERIS AIRWAY 900

PIOTOM0 02 Mar 2003 15:51 4558 20
  • #1 02 Mar 2003 15:51
    PIOTOM0
    Poziom 20  

    Poszukuję schematu do telefonu VERIS AIRWAY 900.
    Uszkodził mi się miesiąc temu podczas burzy i od tej pory nie mogę znaleźć uszkodzenia samodzielnie. Wdzięczny będę za każdą pomoc.
    Piotr

    0 20
  • #2 02 Mar 2003 16:06
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 02 Mar 2003 19:51
    jarek1
    Poziom 27  

    NAPISZ CO CI NIE DZIAŁA MOŻE NA COŚ WYMYŚLIMY

    0
  • #4 05 Mar 2003 19:14
    PIOTOM0
    Poziom 20  

    W sumie to nie działa komunikacja głosowa i wybieranie numeru.
    Działa przywołanie i to w obydwie strony, zasilanie , wyświetlanie, podejrzewam układ KA8603 ale bez schemato nie będe go ruszał.
    Piotr

    0
  • #5 05 Mar 2003 22:08
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #6 06 Mar 2003 21:55
    PIOTOM0
    Poziom 20  

    Nie wiesz przypadkiem gdzie go można kupić(KA8603D) w SMD. Szukałem w necie i nic.
    Jak byś wskazał mi gdzie szukać także schematu , to by było bardzo fajnie. :)
    Do puki nie kupię scalaka nie będę nic robił bo i po co go wylutowywać jak nie ma na co zamienić.

    Ale i tak wielkie dzięki przynajmniej wiem że to może być on.

    0
  • #7 06 Mar 2003 22:09
    PIOTOM0
    Poziom 20  

    Hm... znaczy mamiennik , nie wiedziałem że coś takiego jest - WIELKIE DZIĘKI!!!

    0
  • #8 07 Mar 2003 15:33
    marcinz
    Poziom 11  

    Witam,

    przed kupnem scalaka sprawdź jakim stanem sterowana jest linia MUTE (noga 12), bo jest róznica między TEA1062 a TEA1062A. Zajrzyj do noty katalogowej którą "wrzucił" Ci picia. Jeśli chodzi o wersję SMD to widziałem na www.tme.com.pl ( TEA1062T).

    Pozdrawiam.

    0
  • #9 30 Sie 2003 11:15
    PIOTOM0
    Poziom 20  

    wymieniłem scalak i zenerkę. Aparat nie wprowadza obciążenia linii, słychać słaby sygnał dtmf podczas wybieranianumeru w tle. Brak natomiast głośnego sygnału - czego się czepić. Bez schemau ani rusz.
    Piotr

    0
  • #10 31 Sie 2003 07:29
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #12 31 Sie 2003 11:06
    PIOTOM0
    Poziom 20  

    Bardzo dziękuje za schemat - nawet nie wiecie ile mi to sprawiło radości.
    Co do telefonu to dzwoni, natomiast jeśli odbieram połączenie to niestety pojawia się cisza.
    Teraz wiem co dalej sprawdzać i postaram się to zrobić jak naj szybciej.
    Co do słuchawki to raczej nie sądze żeby to właśnie ona się uszkodziła podczas burzy , raczej podejrzewam obwód wejściowy - tak jak i część "moich doradców" liczę na to że to tu tkwi problem.
    Sprawdziłem zenerkę i jest padnięta, teraz sprawdzę dalej.
    Napięć na linii nie mierzyłem , ale zrobię to na pewno.
    Nie słyszę sygnały linii, natomiast jeśli wciskam przyciski w słuchawce to słyszę bardzo cichy sygnał DTMF. Mostek sprawdziłem i wygląda na dobry. Natomiast zimnych lutów "na oko" nie widzę , ale posprawdzam.
    Dzięki za dobre rady oraz schemat, liczę na dalsze wskazówki.

    Pozdrawiam Piotr

    0
  • #13 01 Wrz 2003 20:37
    PIOTOM0
    Poziom 20  

    Rzeczywiście uszkodzony był tranzystor na wejściu 2AS2717 i dioda zenera. Telefon przestał obciążać linię ale dalej nie słychać w słuchawce sygnału linii. Słychać natomiast bardzo cichy sygnał DTMF w słuchawce podczas przyciskania przycisków. Jest sygnał dzwonienia. Czy może poleciał wzmacniacz audio. Co dalej poradźcie!!
    Piotr T

    0
  • #14 01 Wrz 2003 21:02
    Henry(k)
    Poziom 30  

    Brak sygnału linii i słaby sygnał DTMF nadal sugeruje uszkodzony inerfejs linii TEA1062. Ale podmieniłeś, na sprawny. Czy rezystor R139 jest cały? (16 noga scalaka).

    Sygnał z linii podawany jest na końcówkę 10 scalaka przez kondensator, a następnie po wzmocnieniu wyprowadzony jest przez k. 4 do dalszych obwodów - tutaj układów nadajnika. Wypadało by sprawdzić, czy jest tam sygnał jakimś oscyloskopem czy prostym wzmacniaczem.

    W druga stronę, do linii, sygnał podawany jest z odbiornika na k.6 i k.7, a następnie jest wzmacniany i steruje linią - k.1, k.16.

    Kożystaj z podesłanej wyżej aplikacji TEA1062 i jego schematu blokowego. Można łatwo zapoznać się z pracą tego układu.

    Pozdro

    0
  • #15 02 Wrz 2003 07:53
    PIOTOM0
    Poziom 20  

    Za radą wymieniłem KA8603 na TEA1062A - układ był nowy. Jeszcze jedna rzecz o której nie wspomniałem - grzeje się stabilizator, wprawdzie napięcie na nim jest prawidłowe ok 4,98 - 5,11 ale nie mogę znaleźć przyczyny tego stanu rzeczy.
    Pozdrawiam Piotr

    0
  • #16 03 Wrz 2003 17:04
    Henry(k)
    Poziom 30  

    No cóż, grzeje się, ale jak mocno?
    Nadal nie wiemy czy sygnał linii prawidłowo idzie do układów nadajnika/odbiornika (pewnie problem czym sprawdzić). Także ciężko cos dalej wyczuć.

    Acha, czy nie napisałem w równoległym poście, że KA8603 to TEA1062 a nie TEA1062A? :arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=304570#304570

    0
  • #17 03 Wrz 2003 19:46
    PIOTOM0
    Poziom 20  

    A ja wstawiłem wersję TEA1062A, dzisiaj zrobiłem próbę i wymieniłem tranzystor 2SA1727 na wejściu. Po podłączeniu linii nic się nie działo - Cisza. Natomiast gdy naciskałem przyciski w słuchawce pojawiał się cichy sygnał dtmf i po chwili na 1s sygnał linii. Teraz podejrzewam, że to już moja wina bo zamieniłem układy ( a tak się go naszukałem, gdzie kupię ten właściwy??)
    Grzeje się tzn da się dotknąć i nie oparzyć - ok 40 stopni. Może tak powinno być?

    0
  • #18 03 Wrz 2003 20:10
    Henry(k)
    Poziom 30  

    Jeżeli nie dostaniesz w wersji bez 'A' możesz zrobić prostą negację sygnału MUTE na tranzystorze NPN.

    A temeraturka taka może być.

    0
  • #19 04 Wrz 2003 12:04
    PIOTOM0
    Poziom 20  

    Mam już wlutowany TEa1062A i nie bardzo mogę znaleść jego wersji bez literki A. Jak już jest to w DIL-u. Może zrobił bym tą próbę z tranzystorkiem, tylko nie wiem jaki to ma być tranzystor i jak go wlutować . Czy mogę prosić o jakiś schemacik.
    Z objawów wynika, że to mój błąd , co więcej nawet gdy zamawiałem układ w sklepie to poprosiłem wersję TEA1062 a przysłali mi TEA1062A - nie sprawdziłem , wlutowałem z potymizmem i mam teraz za swoje.
    Piotr

    0
  • #20 04 Wrz 2003 12:13
    Henry(k)
    Poziom 30  

    Bierzesz np. BC238. Z proca idzie sygnał ścieżką do wejścia 'MUTE' TEA1062. przecinasz tą ścieżkę.
    - Z procesora podajesz sygnał na Bazę tranzystora przez rezystor np. 4k7.
    - Emiter tranzystora podłącz do masy obu kostek
    - Kolektor podłączasz do wejścia "MUTE" TEA1062 oraz przez rezystor np. 2k2 do plusa zasilania procesora.

    Powinno ruszyć.

    0
  • #21 25 Lis 2003 20:19
    mazi22
    Poziom 11  

    -przepraszam,jeżeli trochę odbiegam,ale jest to związane akurat z tym aparatem..czy ktoś z w/w kolegów ma może i mógłby podesłać instrukcję obsługi tego fona ??...Pozdrawiam..i z góry serdecznie dziękuję...

    0