logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Punto I temperatura silnika i błędy na diagnostyce

Dawid RY8 29 Mar 2012 20:49 5184 10
  • #1 10734200
    Dawid RY8
    Poziom 9  
    Witam! Mam pytanie odnośnie mojego Kropka :) otóż do jakiegos czasu silnik przestał mi sie dogrzewać, zakupiłem nowy termostat i jest jakby lepiej lecz wskaznik nadal nie pokazuje odpowiedniej temperatury.CO to może być ? podłączałem pod kompa i tam w parametrach temp. cieczy była taka jak trzeba 80-83 stopnie, proszę o pomoc.

Druga sprawa to błędy jakie wyskoczyły mi podczas diagnostyki

są to . Sterownik-wyjście nr.5(usterka)
    Moduł sterujący silnika ECM(usterka pamięci RAM)
    Moduł sterujący silnika ECM(usterka pamięci EEPROM)
    Czy ktoś wie o co tu może chodzić ? z Góry dziękuje za pomoc :)!

Dodam że kropek ma silnik 1,2 8v 60KM 95r.
  • #2 10734842
    lukasz.1889
    Poziom 21  
    Ocena: 503
    Witam
    Odnośnie błednych wskazań temperatury może być wina czujnika temp natomiast te błędy w sterowniku mogą świadczyć o uszkodzonym sterowniku silnika lub problem z zasilaniem samego ECU
  • #3 10734862
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 10736812
    Dawid RY8
    Poziom 9  
    lukasz.1889 czujnik temp. jest raczej dobry skoro komputer diagnostyczny wyswietlal właściwą temperature.

Motronic
    Czyli te błędy to tak jakby ich nie było ? ;> wszytsko jest okej ?

Też mam pytanie czy przez ten wskaznik mogą isc błedne dane do komputera samochodu? poniewaz zauważyłem ze Kropek cos za duzo pali ;/ jakies 8-9/100km

może to tez wina starego filtra paliwa ? jak myślicie ? :)
  • #5 10737896
    zdzisek11
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Czujnik temperatury na desce i na ecu to dwa rozne czujniki.
  • #6 10738617
    Dawid RY8
    Poziom 9  
    a to nie wiedziałem, a jest taka mozliwos ze włąsnie ten czujnik "na desce" wysyła błedne dane do kompa a ten znow podaj wiecej paliwa przez co wiecej pali? jest taka mozliwosc ?

i jesli ktos moze to niech pokaze mi jak ten czujnik od wskazan na desce wygląda i gdzie moze się znajdowac. bede bardzo wdzieczny :)
  • #7 10739127
    Dawid RY8
    Poziom 9  
    Sorki za posta pod postem, poczytałem gdzies na forach ze czujnik ktory jest w głowicy(jedno pinowy) to on odpowiaa za wskazanie temp. na desce . dobrze rozumuję ? :)

dodam też , gdy termostat sie otworzy i gorąca ciecz splywa do chlodnicy to wentylator się nie załącza, czyżby to ten czujnik w chłodnicy wariował ? prosze o pomoc bo juz nie mam pojecia co jest nie tak.
  • Pomocny post
    #8 10739136
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6683
    Czujnik2 pinowy -komp
    Czujnik 1 pinowy -licznik
    1 nic nie ma do 2
  • #9 10739152
    Dawid RY8
    Poziom 9  
    Dzieki za oświecenie mnie z Tymi czujnikami ; ) a co bys mi doradził w sprawie tego niewłączającego sie wentylatora ?
  • #10 10739276
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6683
    Jak wentylator działa po zmostkowaniu pinów we wtyczce czujnika to czujnik ,jak nie działa to szukaj .
  • #11 10739534
    Dawid RY8
    Poziom 9  
    no wlasnie mostkowałem i działa, troche zaśniedziałe styki były wyczyściłem takze dobrałem sie do styków czujnika w głowicy zobaczymy czy cos to da ; )dziękuję za pomoc ; ) czekam na dalsze porady : ))

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Fiat Punto I, w którym silnik nie osiąga odpowiedniej temperatury, mimo wymiany termostatu. Diagnostyka komputerowa wskazuje na prawidłową temperaturę cieczy chłodzącej (80-83°C), ale wskaźnik na desce rozdzielczej nie działa poprawnie. Pojawiają się błędy związane z modułem sterującym silnika (ECM), w tym usterki pamięci RAM i EEPROM. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w czujniku temperatury, który jest różny dla deski rozdzielczej i ECU. Dodatkowo, nieprawidłowe wskazania mogą wpływać na zwiększone zużycie paliwa. Wskazówki dotyczące diagnostyki wentylatora chłodnicy sugerują, że jego działanie można sprawdzić przez zmostkowanie pinów czujnika. Użytkownik zauważa, że wentylator działa po zmostkowaniu, co sugeruje problem z czujnikiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA