logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z obrotami/temperaturą w moim Punto…

MasterPEPE 14 Maj 2009 17:18 1304 3
REKLAMA
  • #1 6529819
    MasterPEPE
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    Mam 2 pilne problemy w swoim Fiaciku:
    1) Jakiś czas temu zauważyłem że na luzie strasznie skaczą mi obroty a sam silnik zachowuje się tak jakby się dławił-objaw wcześniej nie był przeze mnie zauważony a ost. stal się strasznie problematyczny… Mam dziwne przeczucie że to coś poważnego? Objaw najbardziej widoczny jest na luzie (kiedy to nie powinien tak się zachowywać według mnie) oraz podczas jazdy w korku.

2) Drugi objaw poczyści jest powiązany z 1-szym ale Nie wiem do końca. Mianowicie od jakiegoś czasu też zauważyłem że strasznie grzeje mi się silnik (dodam że płyn w chłodnicy był niedawno wymieniany przy przeglądzie sezonowym). Już kilku krotnie doszło do czerwonego pola na wyświetlaczu. Dlaczego mówię że jest powiązany bo bardzo często następuje w momencie kiedy zaczynają skakać obroty (jest to przeważnie podczas postoju lub jazdy w korku)- załącza się raz chłodnica i jest ok., załącza się 2gi raz chłodnica i jest ok., 3ci raz już się nie załącza i wtedy bardzo często (prawie zawsze od razu) temperatura wchodzi na niepokojący poziom?

Ma ktoś na to jakiś pomysł-jaka może być przyczyna? Naprawdę jestem w dramatycznej sytuacji-bo bardzo lubię swój samochód, jestem do niego przywiązany a nie stać mnie na nowe auto.
  • REKLAMA
  • #2 6529859
    glosny83
    Poziom 28  
    Ocena: 487
    sprawdzić czujnik temperatury jaki silnik dokładnie i rok
  • REKLAMA
  • #3 6530576
    MasterPEPE
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Punto 1,2 60KM 2000rok (pierwsza seria)
  • #4 6530715
    Milczar1989
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    spokojnie , nie trzeba od razu auta zmieniac. Podjechac pod komputer sprawdzic błedy i pewnie czujnik cieczy chłodzacej do wymiany:)
REKLAMA