Nawiązując do Platon'a, odinstalowałem to co się dało odinstalować,
a następnie zgodnie z zaleceniami zainstalowałem:
1- divx311ainstaller.exe
2- ac3filter_0_63b.zip
3- ffdshow-20020923.exe
4- XviD-04102002-1.exe
5- DivXG400.2_7.zip
Zainstalowałem też odtwarzacze:
- BSPlayer
- Koala Film Player 2.0
- Windows Media Player
- DivX Player 2.0 Alpha
A efekty są takie: część filmów które mi do tej pory chodziła, teraz już nie chodzi (miałem NimoPack i nie wiadomo co jeszcze

), ale żeby było ciekawiej, to jeszcze zależy od playera :o .
Odtwarzanie AC3 (taaak, na płytce na pewno jest AC3 w pliku AVI) nie chodzi. To co w tych playerach da się ustawić, to tylko przeniesienie ustawień z karty dzwiękowej - uaktywniamy tylko 2 albo 4 głośniki
Cały problem polega na ustawieniach w ac3filter_0_63b, jeżeli tam ustawimy 4 głośniki, to w podglądzie filtra widać jak wszystko ładnie chodzi, jak dzwięk z AC3 jest przetwarzany na 4 głośniki, ale wtedy wogóle nie ma dzwięku :x . Jeżeli ustawimy dwa głośniki, to dzwięk jest, ale tylko stereo, a playerek to ewentualnie puszcza na 4 głośniki i już.
Jest jeszcze jeden szczegół, gdy uruchomię Graphedt.exe, i zmienię w nim w ścieżce obróbki dzwięku ostatni stopień (to chyba dotyczy sposobu przekazania dzwięku do samej karty) z Default Direct Sound Device na Default Wave Out Device, to wtedy w podglądzie tego programiku mam obraz i dzwię przestrzenny!!!!!!!!!!! :o :o . Ale tak to się nie da oglądać, a zresztą to nie ma napisów.
I co by tu jeszcze???? Jakie kodeki trzeba doinstalować (jak do tego dojść) aby zaczeły mi chodzić stare filmy??? Czy można gdzieś zmienić na sztywno sposób przekazywania dzwięku do karty, tak aby player musiał to przełknąć????
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły??? PLEASE????