logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić działanie kodeka AC3 z Sound Blaster Live! 1024 i Vplayer?

robsum 02 Mar 2003 16:19 4001 24
REKLAMA
  • #1 113921
    robsum
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Może ktoś wie, jak się przekonać, czy zainstalowany kodek do AC3 pracuje prawidłowo. Sytuacja wygląda tak: do odtwarzania DiviX'ów mam Vplayera. Mam też jakieś kodeki do AC3. W kompie siedzi Sound Blaster Live! 1024 ze standardowymi sterami. Jak włączę w SB cztery głośniki, to pracują wszystkie. Niby fajnie, ale jeżeli włączę cztery głośniki w zwykłym filmie, to też mam dzwięk we wszystkich głośnikach. Jak się przekonać czy ten z filmu z AC3 jest faktycznie przestrzenny. Na ucho jakoś nie jestem w stanie się przekonć. Czy ktoś się z tym bawił?
  • REKLAMA
  • #2 113963
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    we wlasciwosciach AC3 ustaw wyjscie na 4 glosniki (albo wyprobuj jeszcze spdif).
  • #3 113986
    robsum
    Poziom 12  
    Sorry, a możesz rozwinąć skrót spdif? 8O Co do ustawień kodeka AC3, to nie ma u mnie żadnych regulacji - zainstalowany mam NimoCodec Pack. I to tak jak leciało!!! :!: :?:
  • #4 114012
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    spdif- Sony/Philips Digital Interface Format
    zeby go sprawdzic musialbys miec zewn. dekoder z wej. cyfrowym

aby sprawdzic czy _filtr_AC-3 ( NIE kodek) dziala mozna posluzyc
    sie testowym VOBem (czasem sa na plytach DVD) gdzie
    sa nagrane sygnaly poszczegolnych kanalow
  • REKLAMA
  • #5 114109
    robsum
    Poziom 12  
    To nie dla mnie. Ja nie mam żadnego zewnętrznego dekodera ani też napędu DVD :cry: . To co chciałem pooglądać jest w DiviX'ie na CD. :oops:
    Czy coś jeszcze da się sprawdzić? Może jakieś inne filtry/kodeki (czym się one właściwie różnią??). :?:
  • REKLAMA
  • #6 114834
    przemeku6
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    czesc .wraz ze sterownikami dostales cos takiego jak creativ surround mixer tak jest cos takiego co pomoze ci odsluchac dzwieki z czterech roznych kanalow. ale czy ci to pomoze nie wiem.
  • #7 115027
    Platon
    Poziom 42  
    Jakiego playerka uzywasz? Czy ma mozliwosc podgladu kodekow (np Cinemaplayer). Jak wlaczysz film, (zatrzymaj) to w menu plik znajdz cos takiego jak wlasciwosci/uzywane filtry. Rozwin to menu i zobacz czy nie ma tam filtru AC3 (moze sie nazywac troche inaczej, zreszta przejrzyj wszystkie filtry/kodeki). I powinna byc mozliwosc ustawienia wyjscia na 2,4,6 glosnikow, i cyfrowe. Wyprobuj na 4 glosniki. Czasem pomaga ustawienie SPDIF- nie wazne ze nic tam nie podlaczyles.
  • #8 115171
    robsum
    Poziom 12  
    do: przemo-23
    to się zgadza, ale to nic nie daje. on wstępnie przetwarza ac3 na stereo które następnie mikser przetwarza na cztery głośniki (jakoś tam, ale nie jest to dzwięk przestrzenny)

do: Platon
    głównie jadę na Vplyer, ale tam nie ma możliwości sprawdzenia właściwości pliku. Owszem, udało mi się podejrzeć kodeki w programiku
    Graphedt.exe. Zainstalowałem też taki filtr: ac3filter_0_63b, bo tylko tam była możliwość zmiany ilości głośników. Ale pomimo tych zabiegów, jak uruchamiam Vplayer'a albo MediaPlayera, to teraz wogóle nie mam dzwięku (w między czasie odinstalowałem z kodeków co się dało).

Dużo informacji na ten temat znalazłem na stronie: http://3dsound.zut.pl/aviac3.html, ale nie wszystko u mnie zadziałało. Może nie mam właściwego filtru AC3???
  • #9 115178
    przemeku6
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ok sorki!!!
  • #10 115186
    Platon
    Poziom 42  
    odinstalowales wszystkie kodeki?
    zainstaluj dixv3.11
    AC3
    ffdshow
    xvid
    divxg400
  • #11 115249
    WojtasJD
    Poziom 43  
    tak jak napisal Platon mozna by wywalic wszystkie kodeki
    (nimo czy inne glupoty po zainstalowaniu ktorych juz niewiadomo
    co sie ma w systemie)
    zainst. po kolei niezbedne kodeki video: 3.11alpha, xvid, 5.02 chociaz
    5.02 moze odtwarzac 3.11
    mozna ffDShow nie_majac_zadnych kodekow video w systemie
    (czyli tylko ffdshow i niezbedne kodeki/filtry audio jak mp3 , ac-3, ogg
    Zalezy jak kto woli (np wg mnie ffdshow daje gorsza jakosc obrazu niz
    kodek np 3.11 czy 5.02)
    programy typu divxg400 chyba sa niepotrzebne.

Z playerow ktore z zalozenia maja obslugiwac ac-3 to BSPlayer,
    PowerDivx NextGen, Koala Film Player (we wlasciwosciach tych programow sa odpowiednie ustawienia dla AC-3)
  • #12 115323
    robsum
    Poziom 12  
    Sorry za głupie pytanie. Jak mam odinstalować kodeki. :oops:
    Wszystko na to wskazuje, że zrobiłem sobie niezły b....l na kompie.
    Ale jednym muszę się pochwalić, coś zaczeło biegać. Ale tylko w podglądzie tego programiku graphedt. Ale teraz nie ma żadnego dzwięku (AC3) na żadnym player'ku. :roll:
  • #13 115346
    Platon
    Poziom 42  
    wszelkie paki maja przewaznie uninstalera.
    reszte instalujesz od nowa.
    na koncu zainstaluj divxg400, nie wiem jak, ale pomaga
  • #14 115568
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    AC3 to inaczej DD 5.1, jest standartem audio na plytach DVD(jest jeszcze konkurencyjny DTS-raczej USA) , watpie zeby bylo to w divixach, bo divixy sa kompresowane z dvd , a zeby byly mniejsze to zostawia sie tylko stereo.Wiec moim zdaniem, albo plyta dvd albo jakis testowy *.vob. Jesli masz malego live to napewno nierozwala ac3, jesli masz tam wyjscie cyfrowe to w spdifie mozna wypuscic skompresowane ac3 do zew, dekodera.Jesli nie masz wyjscia cyfrowego to zapomnij.

A to ze w tylnych cos slychac to nic , bo to dokladnie to samo co w przednich, chyba ze sobie wlaczysz jakies pseudoprzestrzenne sztucznie generowane efekty.
  • REKLAMA
  • #15 116169
    robsum
    Poziom 12  
    Nawiązując do Platon'a, odinstalowałem to co się dało odinstalować,
    a następnie zgodnie z zaleceniami zainstalowałem:
    1- divx311ainstaller.exe
    2- ac3filter_0_63b.zip
    3- ffdshow-20020923.exe
    4- XviD-04102002-1.exe
    5- DivXG400.2_7.zip

Zainstalowałem też odtwarzacze:
    - BSPlayer
    - Koala Film Player 2.0
    - Windows Media Player
    - DivX Player 2.0 Alpha

A efekty są takie: część filmów które mi do tej pory chodziła, teraz już nie chodzi (miałem NimoPack i nie wiadomo co jeszcze :oops: ), ale żeby było ciekawiej, to jeszcze zależy od playera :o .
    Odtwarzanie AC3 (taaak, na płytce na pewno jest AC3 w pliku AVI) nie chodzi. To co w tych playerach da się ustawić, to tylko przeniesienie ustawień z karty dzwiękowej - uaktywniamy tylko 2 albo 4 głośniki :cry:
    Cały problem polega na ustawieniach w ac3filter_0_63b, jeżeli tam ustawimy 4 głośniki, to w podglądzie filtra widać jak wszystko ładnie chodzi, jak dzwięk z AC3 jest przetwarzany na 4 głośniki, ale wtedy wogóle nie ma dzwięku :x . Jeżeli ustawimy dwa głośniki, to dzwięk jest, ale tylko stereo, a playerek to ewentualnie puszcza na 4 głośniki i już.
    Jest jeszcze jeden szczegół, gdy uruchomię Graphedt.exe, i zmienię w nim w ścieżce obróbki dzwięku ostatni stopień (to chyba dotyczy sposobu przekazania dzwięku do samej karty) z Default Direct Sound Device na Default Wave Out Device, to wtedy w podglądzie tego programiku mam obraz i dzwię przestrzenny!!!!!!!!!!! :o :o . Ale tak to się nie da oglądać, a zresztą to nie ma napisów.
    I co by tu jeszcze???? Jakie kodeki trzeba doinstalować (jak do tego dojść) aby zaczeły mi chodzić stare filmy??? Czy można gdzieś zmienić na sztywno sposób przekazywania dzwięku do karty, tak aby player musiał to przełknąć????
    Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły??? PLEASE????
  • #16 116587
    Marcinoza77
    Poziom 16  
    Mam win 98se:
    Zainstalowałem najpierw
    dixv3.11
    później
    dixv4 Ful instaler
    poźniej
    dixv5.02
    Nastepnie Xvid bodajże 24.10.2002
    i kodeki AC3 z poziomu dosa w Windowsie(są takie)
    No i odtwarza wszystkie filmy bez problemu ,co do dzwięku zalezy od kompresji Dvix-a będziesz miał tylko stereo. Jeśli właczysz 4głośniki to na tyłch będziesz miał tylko opóźnienie przodu takie pseudoprzestrzenne bajery (albo inaczej symulacje jakiejś przestrzeni)
  • #17 116605
    Platon
    Poziom 42  
    moze masz nie tego xvida? nowsze wersje sprawiaja problemy.
    Dodaj jeszcze AngelPotion. Niekroe filmy kompresowane sa niestandardowymi kodekami- dlatego przy nimo chodzilo- jezeli wiesz czego brakuje uzyj custom i doinstaluj.

dex - mylisz sie, nowe divxy na 2 plytach przewaznie maja dzwiek AC3.
  • #18 116609
    Beni
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Karta SB Live 1024 nie ma wbudowanego dekodera DD AC3. Dekoder ten mają nico nowsze modele np. SB Live 5.1 oraz Audigy. Przy tych kartach faktycznie po zainstalowaniu filtrów AC3 można uzyskać dźwięk na poziomie kina domowego.Poza tym coraz więcej filmów w divx ma strumień dźwiękowy kompresowany w ac3.
  • #19 116780
    WojtasJD
    Poziom 43  
    zadnego angelpotion bo beda jeszcze wieksze problemy
    (np. zielony obraz)

Cytat:
    dixv4 Ful instaler
    poźniej
    dixv5.02

to nie ma wiekszego sensu bo 5.02 zastepuje starsze wersje
    (divx.dll)

jak nie chce sie odtwarzac film to posluz sie programem
    GSpot i on Ci powie jakich kodekow potrzebujesz.

XviDa raczej masz dobrego 04.10.2002 to wersja stabilna
  • #20 116908
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    :arrow: Beni

Zgadzam się z tobą: Żeby zdekodować DD5.1 trzeba mieć SB Live 5.1, karty z wyglądu niewiele się różnią, ale np: sterownik od 5.1 nie działa poprawnie z 1024, kiedy na 1024 wymusisz 5.1 to z głośników słychać jakieś szumy i piski, poza tym 1024 nie ma wyjścia na SUB i Center, ma tylko cyfrowe wyjście na Amplituner.

JAk już masz zainstalowanego SBL 5.1, trzeba wgrać AC3Filters, uruchomić plik reg. To nie koniec. Taka operacja co prawda uaktywni dźwięk pięciokanałowy, ale będzie słychać tylko 2 kanały na głośnikach "Front". Problem leży w jakiejś niekompatybilności z DirectX. Żeby mieć dźwięk na 6 kanałach używasz programu graphedit, tam łączysz odpowiednie źródła z wyjściami Live-a.

Rozwiązaniem dla Beni-ego może być instalacja sterów kx-live. Mają bardzo dużo ustawiń i możliwe że zdekodują 5.1 na tym modelu 1024, ale nie ręczę za to nie sprawdziłem.
  • #21 136309
    adam2002
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    SB Live 1024 nie posiada sprzetowego dekodera ac3. jedyne co mozna z niego wykrzesac to programowe dekodowanie dzwieku do stereo oraz dodanie efektu na tylne kanaly. Z SB Live 5.1 to juz inna zabawa. Nawet windows media player odtwarza pliki ac3 :-). Płyty audio nagrane w DD albo w DTS tez chodza elegancko.
  • #22 137807
    robsum
    Poziom 12  
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim problemem (który sam sobie stworzyłem). Ale w ostatnich postach pojawiają się tematy "niezwiązane" tzn: nie mam SB 5.1 i jak na razie nic z tym się nie zmieni, na SBLive1024 MOŻNA odtworzyć dzwięk AC3 o czym wcześniej pisałem:

Jest jeszcze jeden szczegół, gdy uruchomię Graphedt.exe, i zmienię w nim w ścieżce obróbki dzwięku ostatni stopień (to chyba dotyczy sposobu przekazania dzwięku do samej karty) z Default Direct Sound Device na Default Wave Out Device, to wtedy w podglądzie tego programiku mam obraz i dzwięk przestrzenny!!!!!!!!!!!

Podczas ostatnich zmagań udało mi się uzyskać w Best Player dzwięk na czterech głośnikach, ale jest on tak zakłócony (szumy, trzaski), że tego nie da się słuchać!!! Wynika to z tego, że ten player wykorzystuje się filtr: ac3filter_0_63b. Po ustawieniu na nim "Default Wave Out Device" dzwięk jest na 4 głośnikach, tylko że się go słuchać nie da.... :cry:
  • #23 137942
    Platon
    Poziom 42  
    Dzwiek AC3 "leci" tylko przez wave uot. Przez Dsound jest tylko stereo.

Dekodowanie AC3 w SB live 5.1 jest programowe, tak samo jak przy SB live (tylko tu jest ograniczenie liczby kanalow+mixowanie)
  • #24 140147
    robsum
    Poziom 12  
    Na dzisiaj sytuacja wygląda następująco: na kompie mam teraz poinstalowanych wiele różnych kodeków, filtrów. Część z nich daje się odinstalować. Ale wiele z nich jest poza kontrolą. Jak je wyciąć (bez formatowania dysku i ponownej instalacji Windowsa) bo inaczej nie jestem w stanie sprawdzić innych filtrów AC3 ????? Może ktoś coś podpowie?
  • #25 190058
    robsum
    Poziom 12  
    Witam wszystkich.
    Aby tego tematu nie zostawiać zawieszonego w próżni, pragnę wszystkich poinformaować, że.... się poddałem i kupiłem nową kartę SB Live! 5.1 Digital (i tak składałem słabszego kompa pod kątem zabaw z linuxem, to ma on przynajmniej fajną kartę dzwiękową). Niestety, nie oznacza to, że wszystko już mi gra. Jak narazie staram się wyjaśnić różnice pomiędzy wersjami tej karty SB0100 i SB0220 (sam posiadam tę drugą, kupioną jako OEM) ale ten temat już ktoś poruszył, i tam się przeniosłem. Jeżeli uda mi się usłyszeć upragniony dzwięk 5.1, to dam jeszcze znać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z weryfikacją działania kodeka AC3 na karcie dźwiękowej Sound Blaster Live! 1024 oraz odtwarzaczu Vplayer przy odtwarzaniu filmów DivX z dźwiękiem przestrzennym. Użytkownik zauważa, że włączenie czterech głośników w ustawieniach karty powoduje dźwięk na wszystkich kanałach również w zwykłych filmach, co utrudnia ocenę rzeczywistej przestrzenności dźwięku AC3. Wskazano, że SB Live! 1024 nie posiada sprzętowego dekodera AC3 (Dolby Digital 5.1), a dekodowanie jest realizowane programowo z ograniczeniami do stereo i symulacji efektów przestrzennych na tylnych kanałach. Zalecane jest użycie testowych plików VOB z sygnałami poszczególnych kanałów do weryfikacji działania filtra AC3. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące instalacji i odinstalowania różnych kodeków i filtrów (NimoCodec Pack, ac3filter_0_63b, ffdshow, DivX 3.11, XviD, DivXG400) oraz użycia programów takich jak Graphedt.exe do podglądu i konfiguracji filtrów. Problemy z brakiem dźwięku po instalacji filtrów i niekompatybilnością sterowników były częste. Wskazano, że karty Sound Blaster Live! 5.1 i Audigy mają sprzętowy dekoder AC3, co umożliwia prawdziwy dźwięk 5.1, a dla modelu 1024 możliwe jest częściowe rozwiązanie przez sterowniki kx-live i odpowiednią konfigurację wyjścia dźwięku (np. Default Wave Out Device). Ostatecznie autor zdecydował się na zakup karty SB Live! 5.1 Digital, aby uzyskać pełne wsparcie dla dźwięku przestrzennego AC3.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA