logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyprowadzenie sygnału 5.1 z karty SB Live poprzez S/P DIF

/|\Atari 27 Cze 2006 01:04 1623 12
REKLAMA
  • #1 2767043
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam ponownie.

Tak siedze i się zastanawiam... Jakże pięknie by było, gdyby wszystkie 6 kanałów można by wyprowadzić jednym tylko koncentrykiem na zewnątrz z karty... Nigdy bowiem nie udało mi się tego zrobić z grami obsługującymi dźwięk przestrzenny. Filmy z dźwiękiem AC3 to norma - mam amplituner Panasonic SA-He7, zapala mi się wtedy na wyświetlaczu czerwona kontrolka Dolby Digital oraz informacja o ilości kanałów. Nie ma tak niestety z grami. Zastanawiam się teraz, czy może istnieje jakaś programowa nakładka, która umożliwiła by wypchnięcie z SB Live'a 5.1 Digitala, efektów jego działań poprzez koncentryk. Wszystko co mi się do tej pory udało osiągnąć z komputera to Dolby Digital z filmów i nic poza tym. Z grami jest już przysłowiowa lipa. Jeśli wiele kanałów, to tylko poprzez złącza analogowe na śledziu. Ma ktoś z was jakieś pomysły? Może jest jakaś inna karta umożliwiająca taki zabieg?
  • REKLAMA
  • #2 2767053
    manujlo
    Poziom 14  
    mam sb live moze bys sprobowal pobrac sterowniki Kx posiadiaja o wiele wiecej opcji niz standardowe a pondato zmieniaja tyl z przodem(trzeba zmienic kable) co znaczaco podwysz jakosc dzwiku jest rowniez opcja zmiany dzwiku na format cyfrowy jednak ja z racji ze nie posiadam takego wzmacka itp. wiec nie moge nic gwarntowac link : www.kxproject.com
  • REKLAMA
  • #3 2767062
    /|\Atari
    Poziom 27  
    no to myśle, że na tym etapie warto byłoby jeszcze dodać, że z moją wersją karty ( SB 0100 ) te sterowniki poprostu nie działają pod XP. Trzeba by znaleźć jakąś inną droge. Ogółem chodzi mi o to, żeby wyprowadzić S/P DIFem dźwięk przestrzenny z gier i innych tego typu multimediów. Nie posiadam w amplitunerze wejść analogowych 5.1 (bardzo mało "niekomputerowego" audio posiada wejścia analogowe dla audio wielokanałowego).
  • #4 2767064
    manujlo
    Poziom 14  
    a jestes pewien ze nie obsluguja bo ja terz tak muslalem 2 lata jednak dziwnym trafem po zainstalowaniu sp2 zaczely obslugiwac :D a co do bier to w jakie gry grasz na glosnikach bo ja sobie nie wyobrazam far cry albo counter strika na glosnikach ....raczej do takich celow sluchaki ...moze pokombinuj w opcjach dzwku w grze (wlacz eax itp.).. jak kiedys mialem orginalne stery to byla jakas opcja ze jak ja sie zanaczylo to nigdy dziwk nie szedl analogowo tylko wylacznei cyfrowo
  • REKLAMA
  • #5 2767077
    /|\Atari
    Poziom 27  
    SP2 powiadasz? no to spróbuje, bo prawda jest taka, że KX'y ostatnio próbowałem instalować mając SP1. Na SP1 jeszcze też próbowałem uruchomić najnowszego Serious Sama w 5.1. Efekt był taki, że wszystkie 6 kanałów próbowało mi pchać przez wyjścia analogowe. Zaraz spróbuje z KX'ami i dam znać co i jak.

27 Cze 2006 11:53
    Chyba nic z tego. Nawet w mikserze KX'ów głośność przodów łamana jest przez S/P DIF. Czyli wyszłoby na to, że wszystko poza AC3 co moge wypchnąć przez S/P DIF to chyba tylko stereo... Chyba, że macie inne pomysły.
  • #6 2767796
    manujlo
    Poziom 14  
    a sprawdzales "przelacz na tryb tylko wyjscie cyfrowe" ? a poztym w dobrych grach masz mozlwosc zmainy na ac3 (tak mi sie wydaje)
    pozatym na dole masz tam do wyboru z jakiejs listy rozne tryby pracy spdif
    pozatym mozesz sie pobawic w dsp tam napewno cos wykombinujesz wiem bo zrobilem zeczy niemozliwe dla zwyklego stera dziki tej zakladce
    :D
  • REKLAMA
  • #7 2767866
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ogólnie mój amplituner pracuje tylko w trybie S/P DIF. Tak słucham muzyki z foobara itd. Chodzi jednak o to, że w momencie, kiedy mam teoretycznie ustawione 5.1 (i w grze i w systemie) nadal mam tylko cyfrowe stereo (świeci się tylko L i R oraz brakuje w dźwięku reszty kanałów). W trybie AC3 nie ma problemów, bo dodatkowo zapala się kontrolka Dolby Digital i jest tyle kanałów ile ma ścieżka AC3
  • #8 2768504
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Musisz miec koder Dolby Digital, zeby wygenerowane przez gry scieżki 5.1 przesłac cyfrowo. Karta live kodera DD nie ma, wiec cyfrowo wysyla tylko gotowe ścieżki 5.1 (np filmy), lub zwykle stereo.
    Na razie, z ogolnie dostępnych kart koder Dolby Digital miał to tylko SoundStorm. Samo generowanie DD jest pewnie zbyt wymagające obliczeniowo, zeby to zrobić programowo przez sterownik karty.
  • #9 2769946
    /|\Atari
    Poziom 27  
    tak też myślałem... a z tego co wiem, to sound storm jest tylko na płytach integrowany więc raczej moge zapomnieć o DD we wszystkich zastosowaniach codziennych. No chyba, że ktoś zna karte, która w czasie rzeczywistym puszcza wszystkie kanały w formie Dolby Digital? To byłbym bardzo wdzięczny, bo karta takowa wreszcie pozwoliłaby mi wykorzystać potencjał mojego amplitunera (filmów nie oglądam dzień w dzień niestety...)
  • #10 2771331
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    tak sie zastanawiałem...
    Czy ten amplituner nie ma wejścia 6ch?

a spróbuj podłączyć po analogu (właśnie 6ch) i czy jest wówczas dźwięk przestrzenny w grach.

Wiem, że to "proteza" i nie o to chodziło, ale z czystej ciekawości...
  • #11 2774517
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Jakby były wejścia analogowe, to tego postu nawet by nie było a świat (dźwięków) byłby piękny :P. Mam tylko S/P DIF oraz dwa TOSlinki
  • #13 2783969
    /|\Atari
    Poziom 27  
    szzzkurde... a żeby tak karta była ze sprzętowym dekoderem DD to bym się ucieszył... poza tym stawianie tu kolejnego pudełka niezbyt mi się uśmiecha...

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości wyprowadzenia sygnału 5.1 z karty dźwiękowej Creative SB Live za pomocą cyfrowego wyjścia S/P DIF. Użytkownik posiada amplituner Panasonic SA-He7, który poprawnie odtwarza wielokanałowy dźwięk AC3 z filmów, jednak w grach przestrzenny dźwięk 5.1 nie jest przesyłany cyfrowo, a jedynie stereo. Próby użycia alternatywnych sterowników KX nie przyniosły oczekiwanego efektu, zwłaszcza pod systemem Windows XP SP1. Problemem jest brak sprzętowego kodera Dolby Digital w karcie SB Live, co powoduje, że cyfrowo przesyłane są tylko gotowe ścieżki AC3 lub stereo, a generowanie DD w czasie rzeczywistym przez gry nie jest możliwe. SoundStorm, karta z wbudowanym koderem DD, jest dostępna jedynie w zintegrowanych płytach głównych, co ogranicza jej zastosowanie. Amplituner nie posiada analogowych wejść 5.1, co wyklucza przesyłanie wielokanałowego dźwięku po kablach analogowych. Wskazano, że do uzyskania cyfrowego 5.1 z gier potrzebna byłaby karta z realnym sprzętowym kodowaniem Dolby Digital lub specjalne oprogramowanie, które jednak nie jest dostępne. Alternatywą pozostaje przesyłanie dźwięku wielokanałowego po analogowych wyjściach karty lub korzystanie z gotowych ścieżek AC3 w filmach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA