logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tylko jedno źródło dźwięku w głośnikach Creative Inspire A500?

Staszkon 03 Kwi 2012 21:37 2374 10
REKLAMA
  • #1 10754038
    Staszkon
    Poziom 10  
    Witam, mam problem z moimi głośnikami Creative Inspire A500, mam je podłączone do zintegrowanej z płytą główną, karty dźwiękowej, kilka miesięcy temu miałem dość poważny błąd w kompie i musiałem zrobić przywracanie systemu. Od tego czasu moje głośniki tak jakby nie ogarniają wielu źródeł dźwięków, np. nie mogę słuchać jednocześnie muzyki z MediaMonkey i odpalić jakiś filmik na YT bo wtedy dźwięk leci tylko z jednego źródła, albo np. włączę film w VLC i ze zminimalizowanym tymże filmem odpalę jakiś teledysk na YT, wtedy nie leci nic (bo rzecz jasna dźwięk leciałby z filmu ale ten jest spauzowany). Głośniki (albo karta dźwiękowa) dziwnie reagują, brzmią tylko dźwięki z tego programu który był uruchomiony jako pierwszy wkurza mnie to bo nie mogę słuchać muzyki ze zminimalizowaną grą czy czymś innym. Dodatkowo od kilku dni zauważyłem że przy włączaniu konkretnej kombinacji programów(MediaMonkey + YouTube) dźwięk z pierwszego włączonego programu wyraźnie charczy, szczególnie przy basach, gdy wyłączę YT po kilku sekundach dźwięk z MediaMonkey wróci do ładnego i czystego oryginału. Co może być powodem takich dziwnych reakcji głośników albo karty dźwiękowej na odpalanie wielu źródeł dźwięku i jak temu zaradzić? Z góry dzięki, pozdrawiam Staszkon ; )
  • REKLAMA
  • #3 10754411
    Staszkon
    Poziom 10  
    Do tej zintegrowanej nie moge znaleźć, gdzieś tylko w necie wyszpurałem program który podobno jest rodzajem sterownika do zintegrowanych kart dźwiękowych i to głośników Creative, program się nazywał HD VDeck ale nie pomógł
  • REKLAMA
  • #4 10754427
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    Podaj model płyty głównej oraz rodzaj systemu operacyjnego.
  • #5 10754472
    Staszkon
    Poziom 10  
    Windows 7 Professional, płyta główna ASRock P45DE
  • #6 10754486
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    Staszkon napisał:
    Do tej zintegrowanej nie moge znaleźć

Chyba Sobie żartujesz?!

http://www.asrock.com/mb/overview.pl.asp?Model=P45DE
  • #7 10754547
    Staszkon
    Poziom 10  
    Nie rozumiem. Z czym sobie żartuje? Nie jestem profesjonalnym informatykiem ale widze że tam jest zintegrowana karta audio
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 10758463
    Staszkon
    Poziom 10  
    Aaaa czyli powinno wystarczyć przeinstalowanie sterowników całej płyty głównej? Tak się da? Płyta główna ma swoje sterowniki, nawet nie wiedziałem ; D
  • Pomocny post
    #10 10758467
    kisielos12
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Na górze masz link, poczytaj, poszukaj poradników jak to zrobić. A najlepiej daj to do zrobienia komuś kto się na tym zna choć trochę, bo grzebanie w sterownikach przez amatora może się źle skończyć.

Pozdrawiam

Edit: proszę masz tu link http://www.asrock.com/mb/download.pl.asp?Model=P45DE wybierz tylko swój system operacyjny a resztę Ci wyświetli.
  • #11 10759607
    Staszkon
    Poziom 10  
    Dzięki, przeinstalowałem sterownik dźwięku i jak na razie wszystko ładnie działa, dzięki za pomoc. Myślę, że można zamknąć temat ; )

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z głośnikami Creative Inspire A500, które po przywróceniu systemu Windows 7 Professional przestały poprawnie obsługiwać wiele źródeł dźwięku jednocześnie. Dźwięk wydobywał się tylko z pierwszego uruchomionego programu, co uniemożliwiało jednoczesne słuchanie muzyki i oglądanie filmów. Użytkownik próbował zainstalować sterownik HD VDeck, jednak nie przyniósł on oczekiwanych rezultatów. Po wskazówkach innych uczestników dyskusji, użytkownik zainstalował sterowniki do płyty głównej ASRock P45DE, co rozwiązało problem z dźwiękiem.
REKLAMA