Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[bascom][atmega8] polecenie lookup dziwnie działa ?

adam220 03 Kwi 2012 22:28 1442 5
  • #1 03 Kwi 2012 22:28
    adam220
    Poziom 14  

    Witam,
    próbuję załadować tablicę danymi wczytanymi poleceniem lookup:

    Code:

    Dim Tablica(10) As Word
    Dim I As Word
    Dim A As Word

    For I = 1 To 10

    Tablica(i) = Lookup(i , D1)

    Print I ; " " ; Tablica(i)

    Next I

    End

    D1:
    Data 0 , 0 , 0 , 0 , 0 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10


    No i dostaję taki wydruk na terminalu (korzystam z symulatora):

    1 0
    2 1536
    3 2055
    4 2569
    5 37357
    6 37372
    7 24559
    8 20479
    9 37884
    10 37870

    Dlaczego ?
    Proszę o pomoc.

    0 5
  • #2 03 Kwi 2012 23:16
    mariuz
    Poziom 32  

    Spróbuj

    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #3 03 Kwi 2012 23:21
    adam220
    Poziom 14  

    O kurcze, działa !?
    Dlaczego?
    A gdybym chciał przechowywać liczby wieksze od 65000 to juz nie mogę?
    Czy sa jakieś ograniczenia przy instrukcjach lookup albo data?

    0
  • Pomocny post
    #4 04 Kwi 2012 09:56
    Mundi1970
    Poziom 24  

    Przy przepisywaniu danych masz jeden błąd, pierwsza dana z linii DATA nie zostanie przepisana do tablicy. Numeracja elementów w tablicy DIM zaczyna się od 1, a numeracja elementów danych pobieranych przez Lookup zaczyna się od 0 :) . W BASCOMIE od wersji 2.0.0.0 można zmienić w jaki sposób będą numerowane elementy w tablicy DIM:

    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    adam220 napisał:
    A gdybym chciał przechowywać liczby wieksze od 65000 to juz nie mogę?

    Możesz tylko musisz to odpowiednio zaznaczyć w liniach z danymi.

    Dane typu:
    - word i integer muszą być zakończone znakiem %
    - long muszą być zakończone znakiem &
    - single muszą być zakończone znakiem !
    - double muszą być zakończone znakiem #

    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #5 04 Kwi 2012 12:42
    mariuz
    Poziom 32  

    Mundi dzięki za świetne wyjaśnienie! Tego akurat nie wiedziałem, wiedziałem tylko jak zapobiec wstawianiu "dziwnych" wartości przy "zwykłym" wstawieniu danych.

    0
  • #6 05 Kwi 2012 14:49
    adam220
    Poziom 14  

    Ja również dziękuję za wyjaśnienie. O róznym poczatku numeracji lookup/data i tablic to wiedziałem, ale radziłem sobie korygując indeks

    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    ale polecenia config base nie znałem.

    Co do znaczków %&!# - to w helpie Version 2.0.1.0 ani słowa...
    Jeszcze raz dzięki.


    [/code]

    0