logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RO Becker. Potrzebny opis dokładnego połączenia.

zbyszek54 04 Sty 2005 23:01 1770 6
REKLAMA
  • #1 1110515
    zbyszek54
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    mam taki RO w moim autku i potrzebuję opis dokładnego połączenia aby wykorzystać wszystkie jego funkcje. Nie wiem też jakimi elementami są podświetlane przyciski. Kilka mi nie świeci a nie wiem jak nazwać te elementy w sklepie. Może ktoś miał do czynienia z tym radiem. Kiedyś były montowane w Mercedesach w latach chyba koniec 80-tych. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1110527
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    www.beckerlandia.prv.pl zerknij w katalog moze chociaż będzie jasne który to model.
  • REKLAMA
  • #3 1110682
    zbyszek54
    Poziom 12  
    Dzięki. Kiedyś pisałem do tego gościa http://www.studio24.prv.pl/ ale bez odzewu. Moje radio to BE730 Europa Cassete.

Ten gość ze Studio24 jest okropnie paskudny i z nikim nie gada. Tutaj podpisuje się jako djlj24, post przed i po Twoim. ;-))) <SławeK>
  • REKLAMA
  • #4 1110706
    djlj24
    Spec od car audio
    Pewnie w html i post trafił do kosza zgodnie z zasadami. Żarówka 12V umieszczona jest za skalą dokładnie pod zielonym symbolem włączonego zakresu. Aby ją wymienić trzeba odchylić mechanizm (jest na zawiasach). Acha jeszcze jedno - ta żarówka jest zaciskana fabrycznie. Jak chcesz lutować nową to bardzo krótko.
  • REKLAMA
  • #5 1110834
    zbyszek54
    Poziom 12  
    no to ładne spotkanie :D po roku. Jeszcze raz dzięki.
    Z żaróweczką nie ma problemu ale podświetlenie przycisków to nie gra i raz jest podświetlenie DK obok wyświetlacza z częstotliwością a raz nie ma. No i tył mnie interesuje radia. Czy oprócz normalnego zasilania i podłączenia głośników jest np. sterowanie anteną zewn. bo na panelu z przodu widnieje znaczek anteny?
  • #6 1111465
    djlj24
    Spec od car audio
    Sterowania anteny nie ma, a znaczek Y to jest przy zaślepce trymera antenowego (w każdym radiu na skali było to do zakresu AM). DK to system komunikatów drogowych stosowany w niemczech, u nas nie działa ale często zaświeca go modulacja od RDS.
  • #7 1113430
    zbyszek54
    Poziom 12  
    i jeszcze ostatnie pytanie dotyczące podświetlenia trzech przycisków u góry - co je podświetla i jak to rozebrać aby nie uszkodzić?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy radia samochodowego Becker model BE730 Europa Cassette, montowanego w Mercedesach pod koniec lat 80-tych. Użytkownik poszukuje szczegółowego opisu połączeń, aby wykorzystać wszystkie funkcje urządzenia, w tym podświetlenie przycisków. Podświetlenie przycisków jest problematyczne – nie wszystkie świecą, a użytkownik nie zna nazw elementów do zakupu. Wskazano, że żarówka 12V pod skalą jest umieszczona za zielonym symbolem włączonego zakresu i wymaga delikatnego lutowania, gdyż jest fabrycznie zaciskana. Podświetlenie przycisków u góry pozostaje niejasne, a rozbieranie radia wymaga ostrożności, by nie uszkodzić elementów. Radio nie posiada sterowania anteną zewnętrzną, mimo obecności symbolu anteny na panelu – jest to oznaczenie przy zaślepce trymera antenowego dla zakresu AM. Funkcja DK (Drahtfunk) odpowiada za komunikaty drogowe w Niemczech i może być aktywowana przez modulację RDS, choć w Polsce nie działa. Źródła informacji to katalogi Beckerlandia oraz strony poświęcone radiom Becker, jednak kontakt z serwisem jest utrudniony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA