logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik prądu stalego!!(Sterowanie kierunkiem obrotow)

darob 05 Sty 2005 01:48 8831 8
  • #1 1110986
    darob
    Poziom 11  
    Musze zrobic uklad ,ktory bedzie sterowal silnikiem pradu stalego zmieniajac kierunek obrotu ale musi tez posiadac mozliwosc zatrzymania silnika w kazdej chwili!!Cieszyl bym sie gdyby mi ktos pomogl!! Najlepiej podajac link lub przesylajac schemst ma mojego e-maila: darob19(_at_)interia.pl Dzieki za pomoc i pozdrawim!!!:)
  • #2 1110988
    ArturZy
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Silnik prądu stałego ma taką budowę, iż potrzebne jest zasilanie na twornik oraz wzbudzenie.
    Kierunek obrotów można zmieniać poprzez zmianę biegunowości napiecia na tworniku. Można to zrealizować poprzez prostu układ na stycznikach.
  • #3 1111355
    darob
    Poziom 11  
    to wiem ale chodzi mi o jakis schemat takiego ukladu!!!ale dzieki!!!1:)
  • #4 1111408
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Proponuję taki schemat. Spotkałem się z takim rozwiązaniem, tylko zamiast zaznaczonego na czerwono przełącznika były dwa przyciski. W twoim przypadku potrzebujesz przełącznika trójpozycyjnego, w skrajnej pozycji załączony jest jeden z przekaźników i silnik obraca się raz w jedną, a w drugiej pozycji w drugą stronę. W środkowej pozycji kotwice obu przekaźników są zwolnione i uzwojenie jest zwarte z obu stron do masy. Mam nadzieję, że udało mi się pomóc.
    Załączniki:
    • sterowanie.jpg (8.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1112054
    Zbysław
    Poziom 24  
    Ocena: 73
    Podany powyżej schemat jest dobry, ale dla silnika DC z magnesami wzbudzenia w stojanie.
    Jeżeli silnik posiada uzwojenie wzbudzenia w stojanie, to trzeba zrobić tak, jak proponował ArturZy.

darob - jaki masz silnik?
  • #7 1112525
    kk84
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam.

Zbysław napisał:
    Podany powyżej schemat jest dobry, ale dla silnika DC z magnesami wzbudzenia w stojanie.
    ArturZy.

darob - jaki masz silnik?

Otóż sprawa jest prosta dla silników z magnesem trwałym w stojanie, bo tam wystarczy zamienić biegunowość jak pisali przedmówcy.

Jeżeli silnik ma uzwojenia w stojanie to zmiana biegunowości napięcia może sie okazać nie wystarczającą metodą zmiany kierunku wirowania.
    Potrzebne może okazać sie zmiana kierunku przepływu prądu w uzwojeniu wbudzenia - silnik bocznikowy, obcowzbudny, w silniku szeregowym wiąże sie to z ingerencją w strukture maszyny - odwotne podłaczenie uzwojenia stojania względem komutatora, no a w silnikach szeregowo - bocznikowych sprawa ma sie podobnie - zmiana kierunku przepływu prądu w uzwojeniach bocznikowy i szeregowym.

W razie potrzeby odsyłam do literatury - Zbigniew Stein - "Maszyny i napęd elektryczny".
  • #8 1112885
    Zbysław
    Poziom 24  
    Ocena: 73
    kk84 napisał:

Jeżeli silnik ma uzwojenia w stojanie to zmiana biegunowości napięcia może się okazać nie wystarczającą metodą zmiany kierunku wirowania.
    .

Kolego, nie może, ale na pewno nie będzie zmiany kierunku wirowania i trzeba wyłącznie zrobić tak, jak proponujesz w dalszej części swojego postu.

pozdrawiam
  • #9 1113357
    kk84
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam.

Zbysław, nie byłem pewien , wiec napisałem tak jak napisałem. Juz pare lat minęło od ukończenia szkoły średniej pt. technikum, a wiedza lubi sobie ulecieć :), z głowy oczywiście.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy układu sterowania silnikiem prądu stałego z możliwością zmiany kierunku obrotów oraz zatrzymania silnika w dowolnym momencie. Kierunek obrotów silnika DC można zmieniać poprzez zmianę biegunowości napięcia na tworniku, co można zrealizować za pomocą prostego układu styczników lub przekaźników. Proponowany schemat obejmuje przełącznik trójpozycyjny, który w skrajnych pozycjach załącza odpowiedni przekaźnik powodujący obrót silnika w wybranym kierunku, a w pozycji środkowej zwiera uzwojenie do masy, zatrzymując silnik. W przypadku silników z magnesami trwałymi w stojanie zmiana biegunowości jest wystarczająca, natomiast silniki z uzwojeniem wzbudzenia w stojanie wymagają dodatkowej zmiany kierunku prądu w uzwojeniu wzbudzenia. W silnikach bocznikowych, obcowzbudnych i szeregowo-bocznikowych zmiana kierunku obrotów może wymagać ingerencji w połączenia uzwojeń stojana i komutatora. Wskazano również literaturę fachową jako źródło dalszych informacji.
REKLAMA