logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena WLAN - spadek siły sygnału podczas deszczu

sundance 05 Sty 2005 02:12 1469 2
REKLAMA
  • #1 1111003
    sundance
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!

Od pewnego czasu korzystam z dostępu do sieci za pomocą łącza radiowego. "Lecę" na Realteku 8180, 8m h155 i antenie yagi (dystans 1500m).
    Pewien czas używałem pożyczonej yagi, w pełni wykonanej z metalu (wycinanej chyba plazmą z arkusza blachy). Normalnie sygnał był na poziomie 70 - 76 % - przy deszczu spadał do ok 50%.

W ramach "oszczędności", przed oddaniem antenki zwymiarowałem ją suwmiarką i wykonałem jej duplikat (z profilu aluminowego i miedzianego drutu). Odizolowałem dipol od reszty anteny i zamknąłem go szczelnie w plastikowym pudełku. Całość pomałowałem farbą.

Gdy pogoda jest ok. parametry są identyczne ze wzorcem.
    Cyrk jest przy mocniejszym deszczu lub przy większych opadach śniegu...
    Jak zacznie mocno siąpić to karta potrafi nawet stracić link z ap :(

Może zamknięcie całej anteny w tubę (w taką w jakich często firmy yagi sprzedają) coś da? Czym może być spowodowane gubienie sygnału?

Pozdrawiam
    Przemek
  • REKLAMA
  • #2 1111017
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    bo to nie jest tak prosto - ten sygnal co ci pokazuje to ten ktory odbierasz od AP i jak masz zle zestrojona antene to nawet przy dobrym sygnale bedzie ci zrywac polaczenie, testowalem sobie to kiedys, sygnal dobry a polaczenie zrywalo. Zamiast yagi to idz na jakies graty i poszukaj czaszy od satelity i do tego zrob biquada bo to chyba najprostsza i najbardziej skuteczna w stosunku naklad pracy/jakosc antena
  • #3 1111019
    sundance
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    wowka napisał:
    jak masz zle zestrojona antene to nawet przy dobrym sygnale bedzie ci zrywac polaczenie, testowalem sobie to kiedys,

Oto chodzi ze przy normalnej pogodzie sieć hula bezproblemowo, a klęka przy pogorszeniu warunków atmosferycznych...

Hmmm a czy to możliwe że sygnał pochodzi z odbicia? Patrzę właśnie na statystyki i wyglądają one mniej więcej:
    TX OK 615911
    Tx Error 2
    Tx Retry 796110
    Rx Ok 585928
    Rx Retry 330780
    Crc'ki ponizej 10 tys ;)

Sygnal na poziomie 66-70%...
REKLAMA