Jak najbardziej można na żarówce, nawet można włączyc bez obciazenia i pod napięciem podłączyc żarówkę - nic się nie stanie, przerabiałem to ,bo jak podłączysz żarówkę na wyłączonym OTVC i włączysz do sieci, to nie wystartuje, takie to ustrojstwo.
właczyłem żarówkę 15W i na niej zasilacz startuje po włączeniu wyłącznikiem
natomiast w korekcji jest problem
podstawiałem tranzystor STP i sytuacja bez zmian ,
tranzystor nagrzewa się dosyć mocno,
sprawdziłem miernikiem elementy półprzewodnikowe,kondensatory 390nF, 8n2 w kolektorze
i zniekształcenie obrazu typu "poduszka" pozostaje
szerokość obrazu można regulować,natomiast regulacja
pr-kiem od "poduszki" powoduje bardzo minimalną zmianę wymiarów
obrazu
może jakieś sugestie co do przyczyn
JK
nigdy nie miałem uszkodzonego stp od korekcji, a przerzuciłem tych tv tony , najczęściej pada kostka 390nf( niebieska) na płycie korekcji, kilka razy był peerek od parab e-w i tyle, dławik raczej nie, a 390nf nie sprawdzaj miernikiem tylko wymień
Witam !!!
Kilka dni temu miałem podobny przypadek . Uszkodzone było trafko na płycie korekcji ( ten z dwoma uzwojeniami ) .Wyglądał z zewnątrz idealnie ,ale po wylutowaniu okazało się że uzwojenia mają zwarcie . Odwinąłem kilkanaście zwojów a tam ......zgliszcza .
pozdr D.RZ
Ten zasilacz jest kłopotliwy, ale dający się zrobić.
Trzeba wymienić zestaw naprawczy.
Najczęściej , jak dla mnie to lecą "niebieskie" kondziołki, które widać na "oko" , pękają i dostają zwarcia.
Dławki w sterowaniu HOT-a, a przy tym tranzystor.
Czasem trafa WN.
Eleki w zasilaniu trafa wysychają z powodu wysokiej tem. całego zasilacza.
wymieniłem pr-ek 3924 10k oraz kondensator 2911 22nF
i obraz jest prawidłowy
przy okazji zmierzyłem indukcyjność dławików
5901- 1 uzw. 73 uH
2 uzw. 495 uH
5900- 76uH
dziękuję za posty
Pozdrawiam
JK
✨ W układzie poduszki telewizora Philips 25PT4103/58P L.6.2 najczęściej ulega uszkodzeniu tranzystor 7908-STP4NA40FI oraz kondensatory 390nF (oznaczone jako 2913, 2915, 390nf niebieskie). Zaleca się wymianę kondensatorów zamiast testowania miernikiem, gdyż często pękają i powodują zwarcia. Problemy mogą również wynikać z uszkodzeń dławików, które tracą właściwości wskutek przegrzania, choć rzadziej są przyczyną awarii. W niektórych przypadkach uszkodzone bywa trafko na płycie korekcji, które może mieć zwarcia w uzwojeniach. Testowanie zasilacza można przeprowadzać z obciążeniem żarówką, np. 15W, co pozwala na bezpieczne uruchomienie. Wymiana elementów takich jak pr-ki (np. 3924 10k) i kondensatory (np. 2911 22nF) może przywrócić prawidłowy obraz. Indukcyjności dławików zmierzono na poziomie około 73-76 uH dla pojedynczych uzwojeń i 495 uH dla dławika z dwoma uzwojeniami. Uszkodzenia elementów półprzewodnikowych i kondensatorów wpływają na zniekształcenia obrazu typu "poduszka" oraz problemy z korekcją szerokości obrazu. Wygenerowane przez model językowy.