logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domowy przyrząd do odkręcania wolnobiegu Shimano oraz serwisowania kaset.

jank26 06 Mar 2022 16:26 10344 23
REKLAMA
  • Domowy przyrząd do odkręcania wolnobiegu Shimano oraz serwisowania kaset. Domowy przyrząd do odkręcania wolnobiegu Shimano oraz serwisowania kaset.

Witam.
    Zamieszczam rozwiązanie przyrządu do odkręcania wolnobiegu Shimano w warunkach domowych - w tym przypadku z wykorzystaniem ściany w korytarzu piwnicznym w bloku. Przyrząd umożliwia bezpieczne i łatwe odkręcenie wolnobiegu bez potrzeby korzystania ze stołu warsztatowego z solidnym imadłem lub przedłużanych kluczy z ryzykiem zranienia się przy tej czynności. Szczegóły rozwiązania przedstawiam na załączonych zdjęciach.

Przedstawiam rozszerzoną wersję przyrządu, umożliwiającego również kompleksową obsługę serwisową piast z kasetami.
    Przyrząd został dodatkowo wyposażony w 3 klucze: 10, 15 i 11mm umożliwiającymi przy pomocy adapterów HEX bezproblemowe odkręcanie bębenków piast, a przy pomocy dedykowanego klucza 24 z dwoma wypustami odkręcanie bieżni bębenka przy jego serwisowaniu.

Domowy przyrząd do odkręcania wolnobiegu Shimano oraz serwisowania kaset. Domowy przyrząd do odkręcania wolnobiegu Shimano oraz serwisowania kaset. Domowy przyrząd do odkręcania wolnobiegu Shimano oraz serwisowania kaset. Domowy przyrząd do odkręcania wolnobiegu Shimano oraz serwisowania kaset.
    Załączniki:
    • Domowy przyrząd do odkręcania wolnobiegu Shimano oraz serwisowania kaset. Płytka z kluczem.jpg (1.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Domowy przyrząd do odkręcania wolnobiegu Shimano oraz serwisowania kaset. Płytka na ścianie.jpg (2.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Domowy przyrząd do odkręcania wolnobiegu Shimano oraz serwisowania kaset. Płytka wymiary.jpg (2.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Domowy przyrząd do odkręcania wolnobiegu Shimano oraz serwisowania kaset. Koło w przyrządzie.jpg (2.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    jank26
    Poziom 19  
    Specjalizuje się w: rtv
    jank26 napisał 415 postów o ocenie 56. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 19918159
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1458
    jank26 napisał:
    do odkręcania wolnobiegu

A nie do odkręcania nakrętki mocującej kasetę? Mi wystarczą trzy rzeczy:

- Adapter do klucza
    - Klucz oczkowy
    - Bat do kaset (koszt porównywalny z kluczem i adapterem)

Dobrze wszystko założyć, oprzeć koło o podłogę i zdecydowanie nacisnąć oburącz.
  • #3 19918216
    jank26
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Witam.
    Zupełne pomylenie pojęć o konstrukcji rowerów, mój opis dotyczy odkręcania wolnobiegu a nie kasety, są to zupełnie inne konstrukcje.
    Trudność odkręcenia wolnobiegu jest wielokrotnie większa od odkręcenia nakrętki kasety. Przy pomocy mojego przyrządu czynność ta jest "lekka, łatwa i przyjemna" i to jest główna zaleta tego rozwiązania.
    Załączam zdjęcie koła i odkręconego wolnobiegu.
    Załączniki:
    • Domowy przyrząd do odkręcania wolnobiegu Shimano oraz serwisowania kaset. Koło i wolnobieg.jpg (1.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 19918449
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Ale co to jest ten element na drugim zdjęciu? Czyli także skąd go wziąć.

Kod: C#
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Zwykły czyli dedykowany do tego celu? Lecz skoro mam taki klucz to budowanie specjalnej konstrukcji trochę bezcelowe.
    Ale chyba chodzi ułatwienie, które może mieć znaczenie przy częstym korzystaniu.
  • #8 19918633
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 694
    mczapski napisał:
    Ale co to jest ten element na drugim zdjęciu? Czyli także skąd go wziąć.

Klucz do wolnobiegu do kupienia w każdym rowerowym, na allegro - <10pln
    Rozwiązanie przedstawione może i dobre w jakimś serwisie? :) W domu dla odkręcenia raz na ruski rok, nie warto chyba.
  • #9 19918754
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1123
    mczapski napisał:
    Ale co to jest ten element na drugim zdjęciu?
    Jest to klucz do odkręcania wolnobiegu, taki "wielowypustowy".

Domowy przyrząd do odkręcania wolnobiegu Shimano oraz serwisowania kaset.
  • #10 19918771
    rosomak19
    Poziom 23  
    Ocena: 369
    Ja mając ten klucz i pół metrowe ramię bez problemu odkręciłem u siebie nie ruszany od 15 lat. A teraz do tego jak mam klucz udarowy, to w ogóle bajka. Ale jak to mówią, każdy orze tak jak może.
  • #12 19918933
    Donpedro_z_Otwocka
    Poziom 18  
    Ocena: 208
    Patent ok.

Ale na wyprawie rowerowej, gdy zajdzie konieczność zdjęcia wolnobiegu, to można też użyć wspomnianego wyżej klucza do wolnobiegu oraz klucza płaskiego 24. Da się. Trzeba tylko zrobić to umiejętnie. Oprzeć koło aby stało stabilnie, a następnie przykładać siłę na klucz nie tylko ręką ale całym ciałem, z wyczuciem, nie szarpiąc, tylko płynnie zwiększając nacisk.

Ale aby to się udało bez problemów, ja w swoim rowerze, przed założeniem nowego wolnobiegu, smaruję gwint wolnobiegu towotem. Wolnobieg ma gwint samokontrujący, więc ten towot w niczym nie przeszkadza, a ogromnie ułatwia odkręcanie.
  • #13 19919278
    jank26
    Poziom 19  
    Wszystko można zrobić, moje rozwiązanie zastępuje stół warsztatowy z solidnym imadłem, kosztuje ok. 15 PLN, praca jest ergonomiczna w postawie stojącej i bezpieczna, w porównaniu do używania do tego celu przedłużanych kluczy, "zapierania" koła o ścianę, wspomagania się przy odkręcaniu "kopniakiem" w klucz lub uderzaniu młotkiem. Te inne sposoby odkręcania przećwiczyłem wcześniej i żadna nie dorównuje łatwością i komfortem pracy z tą proponowaną.
    Obecnie wkładam koło z włożonym kluczem do wolnobiegów do przyrządu i trzymając dwoma rękoma za koło po przeciwnych stronach piasty, energicznie przekręcam w lewo i jest "po bólu". Ramię tego "klucza" ma długość średnicy koła.
    Operacja zajmuje parę sekund.
  • #14 19919305
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    Pomysł fajny jeżeli tę czynność wykonuje się wiele razy w roku.
    Miałem okazję w swoim życiu odkręcać wolnobieg w 5-6 razy.
    Raz skończyło się w warsztacie rowerowym z względu na brak dużego imadła.
    Raz bym przypłacił kołem bo odkręcałem odwrotnie, czyli dokręcałem.
  • REKLAMA
  • #15 19919306
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1955
    A czemu nie przyspawać od razu tego klucza wielowypustowego zamiast spawać klucz płaski i potem wkładać w niego klucz wielowypustowy?
  • #16 19919347
    jank26
    Poziom 19  
    Było to rozpatrywane przy projektowaniu przyrządu.
    Zrezygnowałem z bezpośredniego spawania klucza wielowypustowego z powodu możliwości jego rozhartowania w czasie spawania.

do szeryf3: Jak już pisałem proponowane rozwiązanie zastępuje stół warsztatowy z solidnym imadłem, kosztuje grosze i warto je mieć nawet przy jednej operacji w roku, dla własnej wygody i satysfakcji z majsterkowania.
  • #17 19922497
    bosman
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Najważniejsze w tym pomyśle jest to, że ściana robi za trzecią rękę.
  • #18 19922780
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 388
    Witam.

Jawi_P napisał:
    W domu dla odkręcenia raz na ruski rok, nie warto chyba.

Jak w gospodarstwie domowym jest użytkowany więcej niż jeden rower wyposażony wolnobieg, to taki przyrząd ma większy sens.
  • #20 19924016
    Donpedro_z_Otwocka
    Poziom 18  
    Ocena: 208
    Tremolo napisał:
    Ja tą metodą połamałem szprychy :D

A jak do tego doszło? Smarujesz gwint od wolnobiegu przed montażem?
  • REKLAMA
  • #21 19924313
    jank26
    Poziom 19  
    Do bosman: Dokładnie tak, przy odkręcaniu trzymamy tylko za koło dwoma rękoma, klucz jest "w ścianie".
    Do żarówka rtęciowa: Mam taką sytuację, mam w domu "na utrzymaniu" 4 rowery z wolnobiegiem.
    Do Tremolo: Proszę o dokładny opis metody i okoliczności tego nieprzyjemnego zdarzenia.
  • #22 19925108
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Chciałem kupić nowe koło. A stare oddać do centrowania. Przy okazji chciałem przenieść wolnobieg do nowego koła, żeby nie musieć wymieniać całego napędu. Koło w imadło, nasadka miedzy szczęki. Przy próbie odkręcenia naprawdę mocno, wolnobieg nie drgnął za to szprychy sie posypały do zera. Pewnie producent nie dał niczego do smarowania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 19925212
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    A może próbowałeś odkręcić odwrotnie jak ja?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat domowego przyrządu do odkręcania wolnobiegu Shimano oraz serwisowania kaset. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami i metodami, podkreślając, że wolnobieg i kaseta to różne konstrukcje, co wpływa na trudność ich demontażu. Przedstawiono różne narzędzia, takie jak klucze wielowypustowe, klucze płaskie oraz adaptery, które mogą ułatwić proces. Wiele osób zauważyło, że przyrząd zaproponowany przez autora jest ergonomiczny i bezpieczny, a także może być przydatny w przypadku częstego serwisowania rowerów. Wskazano również na znaczenie smarowania gwintów wolnobiegu przed montażem, co ułatwia późniejsze odkręcanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA