Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jak całkowicie zablokować pracę kotła vaillant jednofunkcyjnego atmotec plus

samsu100 05 Apr 2012 23:32 2261 3
Relpol
    samsu100
    Level 23  
    Czy istnieje prosty sposób wymuszonego zablokowania całkowitej pracy kotła Vaillant atmotec Plus w czasie gdy pracuje inny kocioł (np kominek z płaszczem wodnym).
    Przeczytałem większość tematów i takiej odpowiedzi nie znalazłem.
    Blokowanie rozwieraniem styków 3-4 powoduje wyłączanie tylko pracy co, ale grzanie wody cwu w dalszym ciągu funkcjonuje z obiegu po wewnętrznym zaworze trójdrożnym
    Chciałbym aby w tym modelu kotła Vaillant w czasie gdy woda w płaszczu kominka osiągnie odpowiednią temperaturę nastąpiło całkowite wyłączenie funkcji grzania zarówno co jak i cwu i trwało tak długo jak będzie odpowiednia temperatura wody z płaszcza kominka. Gdy kominek wygaśnie kocioł gazowy ma podjąć pełną obsługę zarówno co jak i cwu. Krótko mówiąc chcę uzyskać pełne podgrzewanie cwu i co tylko z kominka w czasie gdy w nim palę.
    Czytałem o możliwości podłączenia dodatkowego regulatora do styków 7-8-9
    ale jest to dodatkowy wydatek i nie wiem czy pozwoli uzyskać zablokowanie pracy kotła o którym piszę.
  • Relpol
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Odetnij zasilanie.
  • Relpol
    samsu100
    Level 23  
    Nie ukrywam, że taki scenariusz brałem pod uwagę. Zasilanie podawać na kocioł poprzez przekaźnik zasilany sterownikiem od kominka i po kłopocie. Nie wiem tylko czy kocioł przy takim resecie szybko się "podnosi" do normalnej pracy oraz czy są jakieś ustawienia które mogą w tym przypadku ulecieć. Kotłownię na dzień dzisiejszy mam w kawałkach. Piec Vaillant atmotec 24 kW stoi w kartonie, wymiennik, sprzęgło hydrauliczne, zasobnik cwu itd też w kartonach. Po świętach zabieram się za montaż i zbieram jak najwięcej informacji aby nie poprawiać później instalacji za mocno.
    Wariant z dodatkowym sterownikiem wpinanym w styki 7-8-9 też biorę pod uwagę. Z tego co przeczytałem mógłby to być calorMatic 360 z dodatkowym modułem VR40 do pompy cyrkulacyjnej.
    Jak pisałem na wstępie nie szukam dodatkowych wydatków tylko sposobów najtańszych i skutecznych.
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Swoją hybrydę (kocioł gazowy kondensacyjny i kocioł stałopalny) mam sterowaną przez 2 termostaty bimetaliczne.
    To jest cały sterownik hybrydy.