logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows 98 obok Windows XP na jednym komputerze?

m2303 05 Sty 2005 12:07 2514 11
REKLAMA
  • #1 1111513
    m2303
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam!
    Mam problem z oprogramowaniem Windowsa. Otóż kupiłem kompa z Windowsem XP, a chciałbym wgrać też Win 98, ponieważ mam kartę TV tylko do Win 98. Jak wgrać teraz ten starszy Windows, nie ruszając XP? Pomóżcie!

Pozdr
  • REKLAMA
  • #2 1111560
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    po prostu .. nagraj windowsa 98 na drugiej partycji.... a potem za pomocą konsoli odzyskiwawczej XP dodaj win98 do listy startowej...
    poleceniem bootcfg /add a jeski to nie pomoże to bedzies musial przebudowac plik boot.ini i w niem dopisac nowa instalacje.
  • REKLAMA
  • #3 1111967
    m2303
    Poziom 14  
    Witam!
    Dzięki, spróbuję!

Pozdr
  • REKLAMA
  • #4 1114081
    m2303
    Poziom 14  
    Witam!
    Próbowałem nagrywać Win 98 na innej partycji, ale wyświetlony komunikat informuje, że mam robić to oczywiście w DOS-ie. Jak uruchomić tego DOS-a i jakie komunikaty tam wpisywać? Czy XP pracuje z DOS-em? Chyba nie! Nie wiem co robić!

Pozdr
  • #5 1114096
    Gremlin@@@
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    Musisz włożyć dyskietkę startową win 98, włożyć płytkę z win 98 do napędu, wpisać literę odpowiadającą za napęd cd-rom (np. G: itp.), wpisać setup, przejdzie scandisk i następnie już z myszką wybierasz sobie na jakiej partycji chcesz zainstalować windowsa. A tak nawiasem to lepiej najpierw zainstalować win 98 a dopiero później xp. Jak nie masz dyskietki startowej to ustaw w biosie bootowanie z cd-rom (niektóre wersje były bootowalne).
    Pozdrawiam
  • #6 1114171
    Daan
    Poziom 13  
    Witam
    Windows XP nie pozwala na zainstalowanie Win'98, więc albo musisz zainstalować 98 jako pierwsze, albo odłączyć na czas instalacji XP (jeżeli masz na osobnych dyskach (nie partycjach, tylko urządzeniach fizycznych). Jak już to zrobisz, to przestaw w BIOS-ie "first boot device" (lub podobnie, zależnie od wersji) na CDROM, włóż płytę z Win'98 do napędu i uruchom ponownie. Jak zapyta, to wybierz kolejno "uruchom z CD-ROM" (pozycja 2) > "uruchom z obsługą CD-ROM" (pozycja 2). Jak skończy się ładować, przejdź do katalogu głównego płyty, np. d: (sprawdź, czy to na pewno ten), wpisz cd win98 aby wejść do katalogu a następnie wpisz setup, żeby uruchomić instalatora.
    Mając zainstalowany 98 możesz zainstalować XP. Instalator XP pozwala wybrać partycję na której ma być zainstalowany.
    Do uruchamiania wybranego systemu możesz użyć programu BootMagic firmy PowerQuest. Jest on dodawany do PartitionMagic-a (przynajmniej do 7-ki). Nie wiem, czy występuje osobno i czy jest darmowy.
    Pozdrawiam
  • #7 1114199
    grejfrutek
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Witam, Windows98 musisz zainstalowac na innej partycji, oczywiście w DOSIE, uruchom komputer z dyskietki startowej, lub zbotowanej CD. Wczesniej w Biosie sobie przestaw. Gdy już zainstalujesz win98, i jak nie potrafisz dodać sobie windowsa98 z konsoli naprawczej, po prostu przeinstaluj Windowsa xp i bedziesz miał te dwa systemy do wyboru przy uruchamianiu.
  • REKLAMA
  • #8 1114467
    dakotaa
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    upewnij się, czy niemasz NTSF, potem jak wyżej, czyli, pierw 98, potem XP, i niepowinno byc zadnego problemu.
  • #9 1115011
    YR1
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    Jak już kolega napisał najpierw w98, nastepnie XP.
    Po zainstalowaniu w98 polecam partition magic i funkcję boot manager. Gdy zainstalujesz następny system poprzez PQ Magic (add another system), systemy nie będą się widziały, i nie można będzie ingerować do partycji, gdzie jest inny OS.
    YR1
  • #10 1122677
    agadas
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Słuchaj jest pare sposobów na zainstalowanie na XP starszego Windowsa.Pierwszy to taki jak ci wymieniają powyżej żebyś zainstalowałna drugi dysk.Ale ja mam też drugi i moim zdaniem łatwiejszy.Poszukaj płytkę z Windowse 98SE Uaktualnienie i wtedy normalnie go zainstalujesz, albo ściągnij łatkę z internetu do instalacji starszego Windowsa.Nazywa się to chyba Service Pack XP-98.Nie znam strony ale napewno sobie poradzisz.Miłej zabawy.Odpisz czy pomogło
  • #11 1128096
    m2303
    Poziom 14  
    Witam!
    Zainstalowałem win 98! Znalazłem stronę internetową: FORUM.INFOJAMA.PL/VIEWTOPIC, gdzie jest artykuł: "instalacja Me/98/2000 obok zainstalowanego już XP". Nie musiałem nawet wykonywać do końca opisanej procedury i wszystko ruszyło bezbłędnie. Zainteresowanych odsyłam do w/w stronki!

Pozdr
  • #12 2886330
    aras123
    Poziom 20  
    Ocena: 25
    witam

mam podobny problem tyle tylko że jeden dysk a dwie partycje , ana pierwszym jest ntfs i XP a drugi jest fat i tu chciałem zainstalować 98 . Niestety instalka wyświetla komunikat że że muszę zmienić partycje rozruchową , i tu rodzą się dwa pytania , czy jest to wogóle możliwe jezeli dysk c jest ntfs i i jak to zrobić a wogóle co to jest partycja rozruchowa

podany wyżej link niestety nie działa, a i żadnej łatki też nie udało mi się namierzyć

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji systemu Windows 98 obok Windows XP na jednym komputerze, z zachowaniem obu systemów. Zalecane jest zainstalowanie Windows 98 na osobnej partycji FAT, uruchamiając instalację z dyskietki startowej lub bootowalnego CD, gdyż instalator Windows 98 wymaga środowiska DOS. Po instalacji Windows 98 należy dodać go do menu startowego Windows XP, korzystając z konsoli odzyskiwania i polecenia bootcfg /add lub ręcznej edycji pliku boot.ini. Wskazane jest najpierw instalowanie Windows 98, a następnie Windows XP, aby uniknąć problemów z bootowaniem. W przypadku partycji NTFS z Windows XP instalacja Windows 98 na innej partycji może wymagać zmiany partycji rozruchowej. Alternatywnie można użyć narzędzi takich jak BootMagic (część PartitionMagic firmy PowerQuest) do zarządzania wielosystemowym rozruchem. Wspomniano także o łatce Service Pack XP-98 umożliwiającej instalację starszego systemu na XP. Problemy pojawiają się przy instalacji Windows 98 na partycji NTFS oraz przy braku dyskietki startowej. Użytkownicy polecają zmianę kolejności instalacji systemów oraz konfigurację BIOS-u do bootowania z CD-ROM lub dyskietki startowej.
REKLAMA