logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows 98 obok XP na osobnej partycji?

kao91 11 Mar 2006 14:59 1490 6
REKLAMA
  • #1 2401868
    kao91
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    MAM XP I CHCĘ MIEĆ JESZCZE 98. MAM JUŻ PRZYGOTOWANĄ WOLNĄ PARTYCJĘ. PORADŹCIE JAK TO ZROBIĆ. CHCIAŁBYM, ABY MOJA PARTYCJA Z PROGRAMAMI I GRAMI (E:) BYŁA WIDOCZNA I W XP I W 98. PROSZĘ O POMOC.

pozdrowienia, dzięki

Moderowany przez jez:

Wylacz caps lock

• REKLAMA
  • #2 2402421
    volter
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Ja zawsze instalowałem najpierw WIN 98 a potem WIN XP. Nie wiem czy się da zainstalować w odwrotnej kolejności, bo mogą być później problemu z kompem.
  • REKLAMA
  • #3 2402459
    halinka1125
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    da rade postawic 98 po winxp. Programik który umozliwia taki myk:
    http://www.winimage.com/bootpart.htm
    Robisz tak:
    Instalujesz 98 na inna partycje niz XP
    Po zainstalowaniu odpala ci sie tylko 98
    Bootujesz z plyty XP i przywracasz mbr fixmbr albo fixboot nie pamietam jeden z nich to robi.
    Uruchamiasz XP
    odpalasz cmd.
    uruchamiasz programik bootpart i kazesz mu dodac do menu xp odpowiednia partycje (ta z win98)
    Aby 98 widzial partycje musza byc sformatowane jako FAT albo FAT32
    aby zobaczyl NTFS potrzebny jest specjalny sterownik, ale z doswiedczenia wiem ze to nie najlepszy pomysl:( Dane po prostu sie czasami krzacza:/
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2404306
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Myślę że już na ten temat wystarczy tej polemiki !
    Jest taka opcja na forum jak szukaj !
    Poza tym temat podobny widziałem chyba wczoraj.
    Zmieniłem temat postu!
    ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !
    Temat zamykam pamiętaj następnym razem bez Caps Locka !
  • REKLAMA
  • #6 2404947
    kao91
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    mbr fixmbr albo fixboot - o co z tym chodzi?
  • #7 2405115
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Powtórzę to, co napisał TONI_2003: użyj funkcji SZUKAJ, użyj Google.
    NIE BĄDŹ LENIEM
    Temat definitywnie zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Instalacja Windows 98 obok Windows XP na osobnej partycji jest możliwa, choć zaleca się najpierw instalację Windows 98, a następnie XP, aby uniknąć problemów z bootowaniem. Jeśli Windows XP jest już zainstalowany, można zainstalować Windows 98 na innej partycji, a następnie użyć narzędzia bootpart (dostępnego na http://www.winimage.com/bootpart.htm) do dodania Windows 98 do menu startowego XP. Po instalacji Windows 98 system może uruchamiać się tylko w 98, dlatego należy uruchomić płytę instalacyjną XP i wykonać polecenie fixmbr lub fixboot, aby przywrócić MBR i umożliwić uruchamianie XP. Partycje, które mają być widoczne w obu systemach, powinny być sformatowane jako FAT lub FAT32, ponieważ Windows 98 nie obsługuje natywnie NTFS bez specjalnych sterowników, które mogą powodować niestabilność danych. W dyskusji pojawiły się także sugestie korzystania z funkcji wyszukiwania na forum w celu znalezienia dodatkowych informacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA