logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows XP obok Windows 98 na osobnych partycjach?

maly187 25 Lis 2005 14:03 1020 7
REKLAMA
  • #1 2025002
    maly187
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    a wiec tak mam wina 98 i chce teraz miec xp co musze zrobic??
    czy lepiej jestr zainstalować na 2 osobnych partycjach czy na jedcnej ???
    ktos moze mi pomóc ??
  • REKLAMA
  • #2 2025023
    wddf
    Poziom 18  
    moim zdaniem lepiej jest zainstalowac na dwóch osobnych partycjach. Podczas instalacji XP bedziesz mial do wyboru partycję więc niepowinno być problemu. Instalacja przebiega właściwie identycznie jak każda inna, można zacząć instalować XPeka spod Win98 - opcja bodajrze "nowa instalacja" jak i bootujac odrazu z CDROMu. W razie wątpliwości google, lub forum elektrody, bo ten i podobne tematy były poruszane już kilkakrotnie co najmniej, powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 2025053
    maly187
    Poziom 14  
    dajmy na to ze bede chciał zainstalowac xp na d to jak mam zmodyfikowac boot.ini na c? ? pod 98
  • REKLAMA
  • #4 2025065
    BRASS
    Poziom 15  
    Najpierw zainstaluj 98. Następnie XP. W instalacji XP zmień miejscie instalacji na D i tyle. XP sam zajmie się wszystkim. Po resecie będziesz miał listę wyboru systemu.
  • #5 2025077
    maly187
    Poziom 14  
    czyli jak to załatwi sprawe to zarabiscie proste
    niebede kombinował z instalacji na jednej partycji bo była by komedia z program files :/
  • #6 2025101
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    maly187 napisał:
    czyli jak to załatwi sprawe to zarabiscie proste
    niebede kombinował z instalacji na jednej partycji bo była by komedia z program files :/

Instalacja na jednej partycji by ci się nie udała. Przyznam że jeszcze nie widziałem dwóch systemów na jednej partycji.
  • #7 2025568
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    marek003 napisał:
    Instalacja na jednej partycji by ci się nie udała. Przyznam że jeszcze nie widziałem dwóch systemów na jednej partycji.

Jest możliwa instalacja na jednej partycji
    (np win 98 w katalugu c:\windows a win xp w katalogu c:\winxp )
    ale od tego będa problemy z katalogiem c:\program files który będzie wspólny dla obu systemów i pliki będą sie gryzły w róznych wersjach windowsa.
    I dlatego zalecane jest instalowanie dwóch windowsów na różnych partycjach
  • REKLAMA
  • #8 2260501
    maly187
    Poziom 14  
    dzieki panowie problem rozwiazany można zakończyc temat
    trzeba było zainstaolowac 2 system na oddzielnej partyci

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono instalację systemu Windows XP obok Windows 98 na jednym komputerze. Zalecane jest utworzenie dwóch osobnych partycji – jednej dla Windows 98, drugiej dla Windows XP. Instalację XP można rozpocząć zarówno z poziomu Windows 98, wybierając opcję nowej instalacji, jak i bezpośrednio z płyty CD. Podczas instalacji XP należy wskazać partycję przeznaczoną na ten system (np. partycję D:). Po instalacji XP automatycznie skonfiguruje bootloader, umożliwiając wybór systemu przy starcie komputera. Instalacja obu systemów na jednej partycji jest technicznie możliwa (np. Windows 98 w katalogu c:windows, a XP w c:winxp), jednak powoduje konflikty w katalogu c:program files i jest niewskazana. Ostatecznie potwierdzono, że instalacja na oddzielnych partycjach jest najprostszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA