logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć nieprzydzielony obszar 100GB z partycją C w Windows 7?

vlaD_22 06 Kwi 2012 21:11 1934 9
REKLAMA
  • #1 10765133
    vlaD_22
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam mam taki mały problem. mianowicie instalowałem ostatnio W7 na moim PC. i nie wiem dlaczego zostało NIE PODZIELONY OBSZAR dysku (około 100gb) Mam takie do was pytanko czy i jakim programem da się to nie podzielony obszar na partycje że tak powiem "dorzucić" do np partycji C. Chyba że ktoś mi wytłumaczy małymi kroczkami dość jasnymi jak to zrobić byłbym bardzo wdzięczny :)
  • REKLAMA
  • #2 10765165
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Tak, wejdż w zarządzanie dyskami i wstaw na forum obrazek jak to teraz wygląda.
    Tam też założysz potem partycje.
  • REKLAMA
  • #3 10765212
    vlaD_22
    Poziom 9  
    artaa napisał:
    Tak, wejdż w zarządzanie dyskami i wstaw na forum obrazek jak to teraz wygląda.
    Tam też założysz potem partycje.

a jak w to wejść ? sorry laik
  • REKLAMA
  • #4 10765226
    artaa
    Poziom 43  
    Wpisać zarządzanie komputerem / dyskami w wyszukaj w W7
    lub w Google... ;-)
  • REKLAMA
  • #5 10765258
    wojtasdm
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    Jesteś pewny, że 100GB, a nie MB? W7 rezerwuje dokładnie 100MB na partycję rozruchową. Upewnij się jeszcze.
  • #6 10765319
    vlaD_22
    Poziom 9  
    wojtasdm napisał:
    Jesteś pewny, że 100GB, a nie MB? W7 rezerwuje dokładnie 100MB na partycję rozruchową. Upewnij się jeszcze.

To akurat wiem ale przed instalowaniem usunąłem jedną partycje z dysku i nie dodałem jej nigdzie. może nie 100gb ale na bank nie 100mb :) przepraszam Mea culpa. jest to niestety tylko 15 gb... Ale znalazłem.

[img]http://img854.imageshack.us/img854/3861/beztytuuhpq.jpg

Czy da radę te miejsce dorzucić do Partycji C ??

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [DriverMSG]
  • #7 10765407
    artaa
    Poziom 43  
    Ale bałagan.
    Nie da się, bez zgrywania danych (jeśli ma być bezpiecznie).
    Zielona ramka to partycja rozszerzona na niej możesz grzebać.
  • #8 10765434
    vlaD_22
    Poziom 9  
    artaa napisał:
    Ale bałagan.
    Nie da się, bez zgrywania danych (jeśli ma być bezpiecznie).
    Zielona ramka to partycja rozszerzona na niej możesz grzebać.

No bałagan :( więc co najlepiej radzisz zrobić Kolego ?
  • #9 10765453
    artaa
    Poziom 43  
    Roszerzyć partycję programy o lewą część nieprzydzieloną i prawą, i tak używać.
    Powinno być po prawym klawiszem.

lub jeśli koniecznie musisz powiększyć C: to przegrać gdzieś dane z partycji programy, usunąć ją i mając ciagłe nieprzydzielone miejsce działać dalej.

Pamiętaj, że czasem coś się nie uda, i lepiej mieć kopię istotnych danych (wtedy z reguły się udaje zawsze ;-) ).

Żle ustawiłeś obrazek nie widać ile wolnego jest na partycjach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system Windows 7 na swoim komputerze, ale napotkał problem z nieprzydzielonym obszarem dysku o wielkości 15 GB. W odpowiedziach zasugerowano, aby użytkownik wszedł w "Zarządzanie dyskami" w systemie Windows 7, aby sprawdzić stan partycji. Wskazano, że nie można bezpiecznie połączyć nieprzydzielonego miejsca z partycją C bez zgrywania danych. Użytkownik może rozważyć usunięcie partycji programów, aby uzyskać ciągłe nieprzydzielone miejsce, lub użyć programów do zarządzania partycjami, aby rozszerzyć istniejące partycje. Podkreślono również znaczenie posiadania kopii zapasowej danych przed dokonaniem jakichkolwiek zmian.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA