logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uprawnienia budowlane po elektrotechnice – pełne czy ograniczone po inżynierze i mgr zaocznych?

przemo_slack 06 Kwi 2012 21:21 1586 7
REKLAMA
  • #1 10765200
    przemo_slack
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Za rok wybieram się na studia o kierunku elektrotechnika.Mam pytanie czy jeśli po ukończeniu studiów inżynierskich wyrobię sobie książkę praktyk i pójdę na zaoczne magisterskie to czy po dwóch latach będę mógł robić uprawnienia w pełnym czy w ograniczonym zakresie?
  • REKLAMA
  • #2 10765244
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    Raczej w pełnym, ale...
    Wszystko rozbija się o interpretację konkretnej Izby, oraz o rodzaj wykonywanej, a potem zaliczonej praktyki.
    Bo nie zapominajmy, że już na studiach (bez tytułu inż.) można odbywać praktykę i potem przystępować do egzaminu w zakresie nieograniczonym.

Ale jak znam życie, to może bywać różnie.
  • REKLAMA
  • #3 10765415
    przemo_slack
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A czy ktoś wie jak jest w Warszawie? Zanim skończę studia to może zlikwidują uprawnienia. Wiem na pewno, że po studiach nie chcę robić na budowie za minimalną krajową dlatego liczę na zrobienie praktyki w czasie studiów.
  • #4 10766231
    Francelektryk
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    przemo_slack napisał:
    liczę na zrobienie praktyki w czasie studiów.

Uprawnienia możesz robić w trakcie studiów ale w biurze projektowym i na budowie bo samych wykładów nie możesz wpisywać do książki
  • REKLAMA
  • #5 10766470
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    Otworzyłem sobie właśnie moją książkę i czytam: "do praktyki zawodowej zalicza się także praktykę odbywaną po ukończeniu trzeciego roku studiów wyższych, jeżeli spełnia ona warunki, o których mowa wyżej w ust. 2 i nie wchodzi w zakres praktyki objętej programem studiów".
    Francelektryk napisał:
    Uprawnienia możesz robić w trakcie studiów ale w biurze projektowym i na budowie bo samych wykładów nie możesz wpisywać do książki
    Jaka jest podstawa prawna tego stwierdzenia? Znam osobę realizującą praktykę na budowie w okresie studiów i posiadającą uprawnienia wyłącznie wykonawcze (brak praktyki w biurze projektów).
  • #6 10766511
    retrofood
    TWK napisał:
    Otworzyłem sobie właśnie moją książkę i czytam: "do praktyki zawodowej zalicza się także praktykę odbywaną po ukończeniu trzeciego roku studiów wyższych, jeżeli spełnia ona warunki, o których mowa wyżej w ust. 2 i nie wchodzi w zakres praktyki objętej programem studiów".
    Francelektryk napisał:
    Jaka jest podstawa prawna tego stwierdzenia? Znam osobę realizującą praktykę na budowie w okresie studiów i posiadającą uprawnienia wyłącznie wykonawcze (brak praktyki w biurze projektów).

Czy Kolego przeczytałeś pierwszy post?
  • REKLAMA
  • #7 10766553
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    retrofood napisał:
    Czy Kolego przeczytałeś pierwszy post?
    Mój błąd, przepraszam.

Natomiast dodam, że człowiek o którym piszę zrobił uprawnienia bez ograniczeń robiąc praktykę w czasie uzupełniających studiów magisterskich. Izba warszawska, nie wiem jak jest teraz.
  • #8 10766605
    retrofood
    TWK napisał:

Natomiast dodam, że człowiek o którym piszę zrobił uprawnienia bez ograniczeń robiąc praktykę w czasie uzupełniających studiów magisterskich. Izba warszawska, nie wiem jak jest teraz.

Czyli dokładnie to samo, o czym wspominałem.

Natomiast nie można mieć uprawnień do kierowania robotami bez praktyki na budowie, tak jak i nie można mieć uprawnień do projektowania, nie odbywając przed tym praktyki.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z uzyskiwaniem uprawnień budowlanych po ukończeniu studiów inżynierskich w dziedzinie elektrotechniki. Uczestnicy wskazali, że możliwe jest zdobycie uprawnień w pełnym zakresie, jednak zależy to od interpretacji konkretnej Izby oraz rodzaju odbywanej praktyki. Wskazano, że praktyka zawodowa może być realizowana zarówno w biurze projektowym, jak i na budowie, a także że praktyka po trzecim roku studiów może być uznawana, o ile spełnia określone warunki. Uczestnicy podkreślili, że nie można uzyskać uprawnień do kierowania robotami budowlanymi bez odpowiedniej praktyki na budowie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA