logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić i oznaczyć bad sectory na dysku? Programy do naprawy i diagnostyki

RedVan 05 Sty 2005 13:58 2225 12
  • #1 1111780
    RedVan
    Poziom 11  
    jakim programem moge odznaczyc bad sectory na dysku? albvo najlepiej naj sprawdzic czy mam bad sectory na dysku ? bo dysk cos mi sie wali, system nie chce sie postawic na nim, probowalem juz 3 razy. dysku teraz uzywam jako przenosnego ale jestem zmuszony postawic na nim system XP.
  • #2 1111841
    Misiu200
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Sprubuj Partition Magic 8
  • #5 1112212
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1182067
    Tito_
    Poziom 2  
    A ja pozwolę sobie dołączyć do tematu mój problem :)

Od pewnego czasu system potrafi zawiesić się bez powodu, po restarcie sprawdza dyski i pokazuje 32Kb danych w uszkodzonych sektorach.
    Dysk Samsung SP0812N, system Win2k. Nie zauważyłem spowolnionej pracy, jedynie czasem potrafi się zawiesić, średnio raz na tydzień. Od momentu gdy pojawił się ten błąd minęły ze 3 miesiące i nic się nie zmieniło. Zastanawiam się czy warto reklamować dysk, jest jeszcze na gwarancji, ale czy to jest wystarczający powód, żeby uznano mi reklamacje? Ewentualnie jakich innych programów mam użyć do sprawdzenia?
  • #8 1182315
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Tito_ napisał:
    A ja pozwolę sobie dołączyć do tematu mój problem :)

Od pewnego czasu system potrafi zawiesić się bez powodu, po restarcie sprawdza dyski i pokazuje 32Kb danych w uszkodzonych sektorach.
    Dysk Samsung SP0812N, system Win2k. Nie zauważyłem spowolnionej pracy, jedynie czasem potrafi się zawiesić, średnio raz na tydzień. Od momentu gdy pojawił się ten błąd minęły ze 3 miesiące i nic się nie zmieniło. Zastanawiam się czy warto reklamować dysk, jest jeszcze na gwarancji, ale czy to jest wystarczający powód, żeby uznano mi reklamacje? Ewentualnie jakich innych programów mam użyć do sprawdzenia?

Z tego co piszesz to ten HDD ma uszkodzone sektory i z dnia na dzień będą się powiększać. Oddać do reklamacji jak na gwarancji, wymienią na nowy.
  • #9 1182551
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    - Dysk Samsung SP0812N,...
    - a dlaczego nie zobaczyc co pokazuje S.M.A.R.T, czy są błędy w kanale dma, crc, jak z temperatura dysku,itd
    - serwis tak łatwo nie przyjmuje dysków.
  • #10 1182592
    K!lleR
    Poziom 39  
    99none napisał:
    - Dysk Samsung SP0812N,...
    - a dlaczego nie zobaczyc co pokazuje S.M.A.R.T, czy są błędy w kanale dma, crc, jak z temperatura dysku,itd
    - serwis tak łatwo nie przyjmuje dysków.

Jeśli jest na gwarancji to nie mają wyjścia. Nawet jeśli uda się naprawić uszkodzone sektory to i tak po pewnym czasie znowu będą się sypały. To już jest naruszenie struktury powieżchni dysku i z tym nie wygrasz. Jeśli nie wymienią bezpośrednio w sklepie gdzie się nabywało HDD to wyślą go hurtowni skąd się zaopatrują w podzespoły i wymienią. Wymiana trwa mniej więcej około miesiąca.
  • #11 1183252
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    bez przesady - bady sa fizyczne i programowe
    fizyczne zobaczysz chocby w samrt i taki dysk ci wymienia
    przy programowych tylko uslyszysz jak gosc z serwisu cie wysmiewa inkasujac pare zeta za ekspertyze......

odpal wdclear i patrz caly czas na postep - jak masz bady programowe to nic nie zobaczysz jak fizyczne to program zacznie sie przycinac przy zerowaniu(co nie znaczy ze nie wyzeruje - ale one i tak powroca...)
  • #12 1183409
    Tito_
    Poziom 2  
    Temperatura dysku chyba w normie, 41st., SMARTa sprawdziłem, ale i tak nic z tego nie rozumiem. Jeszcze zostało mi 20Gb danych do przeniesienia i wtedy spróbuję sprawdzić go dokładniej. Mam rozumieć, że jeśli to będą programowe to może być problem z wymianą dysku, czy wtedy po prostu nie ma sensu go reklamować?

Nie wiem czy o to chodziło:

ID/OPIS ATRYBUTU/PRÓG/WARTOŚĆ/NAJGORSZE/DANE/STAN

01 Raw Read Error Rate 51 100 100 9 OK: wartość w normie
    03 Spin Up Time 0 64 52 6144 OK: zawsze pozytywnie
    04 Start/Stop Count 0 99 99 1650 OK: zawsze pozytywnie
    05 Reallocated Sector Count 10 253 253 0 OK: wartość w normie
    07 Seek Error Rate 51 253 253 0 OK: wartość w normie
    08 Seek Time Performance 0 253 253 0 OK: zawsze pozytywnie
    09 Power-On Time Count 0 100 100 488845 OK: zawsze pozytywnie
    0A Spin Retry Count 49 253 253 0 OK: wartość w normie
    0C Power Cycle Count 0 100 100 868 OK: zawsze pozytywnie
    C2 Temperature 0 115 88 41 OK: zawsze pozytywnie
    C3 Hardware ECC Recovered 0 100 100 175622914 OK: zawsze pozytywnie
    C4 Reallocation Event Count 0 100 100 1 OK: zawsze pozytywnie
    C5 Current Pending Sector Count 10 253 253 0 OK: wartość w normie
    C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 10 100 100 1 OK: wartość w normie
    C7 Ultra ATA CRC Error Rate 51 100 100 0 OK: wartość w normie
    C8 Write Error Rate 51 100 100 0 OK: wartość w normie
    C9 <specyficzne dla dostawcy> 51 100 100 0 OK: wartość w normie

Nie za bardzo rozumiem o co chodzi, ale niby wszystko w normie... Chociaż chyba nie pokazuje wszsytkiego poprawnie, temperatura najwyższa 88st ? to przeciez by sie zagotował.
  • #13 1183659
    K!lleR
    Poziom 39  
    Przepraszam ale jak tylko zauważyłem, że HDD ma zwalone sektory od razu do serwisu, i nawet zyskałem trochę GB więcej :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod wykrywania i oznaczania uszkodzonych sektorów (bad sectorów) na dysku twardym oraz programów do diagnostyki i naprawy. Zalecane narzędzia do sprawdzania stanu dysku to programy producentów dysków oraz specjalistyczne aplikacje takie jak MHDD i HDD Regenerator, które umożliwiają wykrycie i częściową regenerację bad sectorów. HDD Regenerator jest polecany jako skuteczne narzędzie do naprawy. Do diagnostyki warto również wykorzystać odczyt parametrów S.M.A.R.T., który pozwala ocenić stan fizyczny dysku, temperaturę, błędy DMA/CRC oraz liczbę realokowanych sektorów. W przypadku wykrycia fizycznych uszkodzeń sektorów, szczególnie gdy dysk jest na gwarancji, rekomendowane jest oddanie go do reklamacji, gdyż bad sektory będą się powiększać i naprawa programowa jest tylko tymczasowa. Przykładowy model dysku omawiany w dyskusji to Samsung SP0812N, na którym zaobserwowano uszkodzone sektory i zawieszanie systemu. Wskazano także, że bad sektory mogą mieć charakter fizyczny lub programowy, co wpływa na możliwość reklamacji i skuteczność naprawy. Programy takie jak Partition Magic 8 oraz WD Clear zostały wymienione jako dodatkowe narzędzia do zarządzania i zerowania dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA