Nie mgę zalozyc u siebie DSL -a ani Neo a znalazlem oferte dostepu do internetu za posrednictwem satelity ( http://www.gointernet.pl/cennik.html )
Mam pytanko, czy internet satelitarny jest dobry i czy opłca sie go załozyc mianowicie czy dobrze hodzi i nie zrywa połaczenia oraz czy mozna na nim normalnie przegladac strony, grac(bez lagow), i sciagac (z normalnym pasmem) czy jest tak stabilny jak DSL.
czy dobry ... mało osob to ma bo drogo... aaa skad wezmiesz modem satelitarny ?
http://www.gointernet.pl/czegopotrzebujesz.html z tego co tam pisze musisz skołowac sobie na własna reke...a tanie zabawki to nie sa
Zestaw 1/24 (umowa na 24 miesiące):
Na zestaw składają się:
Modem GPRS Mobilebox MC35,
Modem DVB PCI Technisat SkyStar 2TV,
Antena satelitarna (czasza) o średnicy 70 cm ASC 700,
konwerter Alps BSE8-851,
ramię z uchwytem do zamocowania konwertera,
2 cybanty z kostką do zamocowania Anteny satelitarnej do elementu konstrukcyjnego.
599 zł 730,78 zł
jak widac do zestawu dołanczany jest modem i cała reszta, to nie bede musiał sam tego kupowac.
co do samej transmiji jest dobra tzn nie obieda od ADSL tpsy (która tez pada raz na jakis czas ale nic nie jest doskonałe) tylko u Ciebie bedzie zalezało wszystko od warunkow atmosferycznych tzn jaka pogoda..!!!! bo jak ma sie satelite(obiornik tele .satelitarnej) i jest burza to wszyscy wiedza jak to jest
OK wiec transmisja zalezy od pogody, czyli jaki bedzie buza albo padał snieg to nie za dobrze bedzie hodziło to łacze. Wiec czy opłaca sie to łacze załozyc czy nie ??
zle mnie zrozumiałes... poprostu zapytaj sie jak chodzi satelita znajomych badz jak sam masz to wiesz... z punktu widzenia porownujac kosszty tansza jest neo ale jak sam mowiłes nie ma opcji podłaczenia .. wiec jest to jedyny mozliwy sposob
czy uwazacie, ze w gointernet wystarczy sam modem GPRS Mobilebox MC35 do laczenia sie z Internetem?
tzn. czy wyjezdzajac poza miejsce zamieszkania moge zabrac ze soba tylko modem GPRS bez modemu dvb Sky Star2 i nadal bedzie dzialac Internet tyle, ze wolniej
Innymi slowy chodzi mi o to czy modem GPRS Mobilebox MC35 zapewnia wysylanie jak i odbieranie danych. Ze specyfikacji wynika, ze tak, ale czy przypakdkiem nie jest tak ze odbieranie danych przy pomocy tego modemu jest zablokowane?
I jeszcze jedno pytanie? Czy ktokolwiek mial stycznosc z internetem satelitarnym lub poprzez GPRS? Chodzi mi o to jak szybki jest to Internet, tzn. jak szybki sa przesylane ping'i?
Zestaw 1/24 (umowa na 24 miesiące):
Na zestaw składają się:
Modem GPRS Mobilebox MC35,
Modem DVB PCI Technisat SkyStar 2TV,
Antena satelitarna (czasza) o średnicy 70 cm ASC 700,
konwerter Alps BSE8-851,
ramię z uchwytem do zamocowania konwertera,
2 cybanty z kostką do zamocowania Anteny satelitarnej do elementu konstrukcyjnego.
599 zł 730,78 zł
Noooo STARY ... a kasą sr..sz?
Połączenie zwrotne za pomocą GPRS-u będzie Cię nielicho kosztowało No chyba, że masz firmę i jakieś ryczałty , to może Ci sie opłaci
Tak na marginesie Modem DVB PCI Technisat SkyStar 2TV to tak naprawdę nie modem, ale cyfrowy odbiornik TV-SAT.
Gdybym ja miał coś takiego kupić, to chyba musiałbym na bańkę upaść.
Musisz poczytać wszystkie teksty pisane małą literką, zanim podpiszesz taką umowę, bo 24 miechy przymusu na GPRSie może zrujnować niejedną kieszeń
PS. A tak szczerze? Nie pchaj się w to G. Nieopłacalna inwestycja.
Dodano po 11 [minuty]:
mickay napisał:
czy uwazacie, ze w gointernet wystarczy sam modem GPRS Mobilebox MC35 do laczenia się z Internetem?
tzn. czy wyjezdzajac poza miejsce zamieszkania moge zabrac ze soba tylko modem GPRS bez modemu dvb Sky Star2 i nadal bedzie dzialac Internet tyle, ze wolniej
Innymi slowy chodzi mi o to czy modem GPRS Mobilebox MC35 zapewnia wysylanie jak i odbieranie danych. Ze specyfikacji wynika, ze tak, ale czy przypakdkiem nie jest tak ze odbieranie danych przy pomocy tego modemu jest zablokowane?
I jeszcze jedno pytanie? Czy ktokolwiek mial stycznosc z internetem satelitarnym lub poprzez GPRS? Chodzi mi o to jak szybki jest to Internet, tzn. jak szybki sa przesylane ping'i?
Cała sztuczka polega na tzw. kanale zwrotnym. Do tego będzie potrzebny ten GPRS Mobile (tylko zachodzę w głowę, dlaczego akurat GPRS, skoro do użycia kanału zwrotnego wystarczy byle modem 56kbit).
Dane ściagasz niejako "na zamówienie", które sam dokonujesz za pomocą właśnie kanału zwrotnego. Wysyłasz "polecenie" do węzła internetowego dostawcy (w tym przypadku zapewne sprzedawcy tego zestawu), a on znając Twoje IP wysyła Ci "zamówione" dane , które Ty odbierasz własnie SkyStar-em.
Słowo PING, jest o tyle nie na miejscu w przypadku Skystar'a , bo jest to tylko odbiornik danych i nie potrafi wysyłac na satelitę niczego.
Jeśli chodzi o transfery darmowego internetu (bez kanału zwrotnego - a taki jest możliwy na Skystarze) to z satelty Astra - widziałem ostatnio wielkosć rzędu 3,3 Gbit-a.
Jakieś pytania, pytaj.
Moim zdaniem w cenie abonamentu jest rowniez uzywanie tego GPRSu w Idei. Ceny nie wygladaja zle, ale musisz sie liczyc z wiekszymi niz przy tradycyjnych laczach opoznieniami. Jesli nie ma aboslutnie zadnej innej mozliwosci( sprawdzales czy nie da sie zestawic linka WLAN do jakiegos providera? ), to nie ma co krecic nosem.
longines ma całkowita racje... ! lezeli chodzi o wysyłanie wczesniej zamowionych plikow ale... istnieje satelitka ktora odbiera polecenia... tylko ze czasza naziemnego nadajnika jest wielkosci 2,5-4 metrów srednicy koszt niebotyczny + stacja nadawcza ...co do GPRS w idei.. miałem okazje spojrzec jak to działa... i powiem fatalnie i cena do jakosc i predkosci ...zał słow
Witam. Tez zastanawiam się nad założeniem GoInternet dokładnie z tych samych powodów. Wacham się jednak ze względu na łącze zwrotne... Chcę to łącze dzielić z kilkoma kumplami, a GPRS nie jest chyba zbyt szybki.
Moim zdaniem haczyk tkwi więc w predkosci lacza zwrotnego. Nie jestem pewien ale wynosi ono chyba 22 kbit/s = ok. 3Kb/s. Nie wiem wiec czy czy przy uploadzie 3Kb/s można rozwinąć dowload z prędkością 128 Kb/s (opcja 1024)...
Witam. Tez zastanawiam się nad założeniem GoInternet dokładnie z tych samych powodów. Wacham się jednak ze względu na łącze zwrotne... Chcę to łącze dzielić z kilkoma kumplami, a GPRS nie jest chyba zbyt szybki.
Moim zdaniem haczyk tkwi więc w predkosci lacza zwrotnego. Nie jestem pewien ale wynosi ono chyba 22 kbit/s = ok. 3Kb/s. Nie wiem wiec czy czy przy uploadzie 3Kb/s można rozwinąć dowload z prędkością 128 Kb/s (opcja 1024)...
Download zależy od wydajności sprzętu odbiorczego. Jeśli masz na myśli rozwiązanie SkyStar2 to ten tuner potrafi naprawdę wiele. Transfery powyżej 3 GBitów to wcale nie rzadkość.
Inna sprawa, czy dostawca internetu nie "założy" jakiejś blokady na pasmo, albo ograniczy ilość ściąganych danych w ciągu miesiąca.
Z drugiej strony, nawet jak założy, do końca miecha można korzystać za frajer np. z satelity Astra (darmowe przekazy Casablanca i podobne).
Fakt, że 3kb/s by wysyłać "zamówienie" w przypadku dzielenia sieci z kilkoma kolegami, to spory zatyk. I może właśnie w takim momenci nalezałoby rozważyć samodzielne zmontowanie takiej instalacji, po dużo niższych kosztach i ... bez kłopotliwej umowy
SkyStar2 (koszt ok. 300zeta)
Talerz + konwerter (koszt ok. 120zeta)
Modem telefoniczny 56kbit (tak na marginesie ma wiekszy transfer anizeli Twoje wspomniane 3kb/s) (koszt ok 30-50zeta)
Reszta urządzeń sprzętowych do dzielenia sieci to niewątpliwie następony koszt, ale tego i tak nie unikniesz chcąc obniżyć koszty internetu.
Po wszystkim zostaje tylko udać się z umową o świadczenie usług np, do OnetKonnect - gdzie masz do wyboru kilka różnych opcji m.in. ryczałt, a nie jedną i dosyć drogą usługę przy pomocy i tak juz niezbyt wydajnego i niezbyt taniego GPRSu. A to na ile czasu podpiszesz taką umowę zależy tylko i wyłącznie od Ciebie (Was).
Witam
Siedzę w temacie bo mam to coś.
Spokojnie i bez euforii, ale i bez krytycyzmu.
Go jest wyjściem dla ludzi bez wyjścia GPRS wykorzystywany jest jako kanał zwrotny i połączenie jest w cenie abonamentu. Właściwie robota ludzi z GO to zebranie do kupy ofert różnych firm i organizacja sprzedaży. Miałem sporo kłopotów bo sam wybrałem instalację a na support od nich to ciężko.
Bardzo bużo informacji znajdziecie na forum http://forum.esat.pl/viewforum.php?f=23 pozdrawiam i zalecam spokojne podejście do tematu
U mnie w zakładzie mam łącze satelitarne : http://www.thuraya.pl/intelsat.html . Rzeczywiście jest duża zależność od warunków atmosferycznych szczególnie zimą !!! W tej chwili pracuje nad sposobem ogrzania anteny SAT kiedy jest oblodzona bo wtedy nie ma łączności wcale !!! Drugą sprawą jest czas odpowiedzi - u mnie PING-i są na poziomie 600ms do serwerów w Polsce a ceny zobacz sobie na stronce którą masz powyrzej !!!!
co do ogrzewania to sam ma zrobione to w ten sposob iz termometr elektroniczny ponizej 0 stopniach celsjusza daje info do komparatora (zwykle napiecie) natomiast ten komparator daje na przerzutnik (RS) który seruje MOSFET-em i puszcza 20 A drut oporowy lodzic topnieje natychamiast i grzeje do 1 stopnia..i stara sie utrzymac ...wyłaczyc nie mozna podczas mrozów bo parowanie to najgorze z mozliwych schładzan (wykonano na czaszy cos kolo 50cm nie pamietam dokladnie ale tylko na TV sat)
ale... istnieje satelitka ktora odbiera polecenia... tylko ze czasza naziemnego nadajnika jest wielkosci 2,5-4 metrów srednicy koszt niebotyczny + stacja nadawcza
Czy mógłbyś rozszeżyć trochę temat? Też o tym słyszałem, ale nie wiem nic na temat kosztów. Jak jest blokowaniy ten net? Bo przecież każdy może sobie (chyba) z niego korzystać...
tak jest to ogólno dostepowy satelita jednak trzeba placic gigantyczny abonament i tyle wiem (wiecej nikt nie chce mowic )....
cena całego osprzetu ...to koszt. rzędu 10-100 kPLN
stosowany czesto w sieciach np z tv kablowej
przepustowsc to 100Mbit upload /download 1Gbit
PS. nic nie jest za darmo zawsze tak było i zawsze tak bedzie
Dzdzdziękki..... Sto...,sto...,sto.... tysięcy? O *****!
Transfer fajny ale ta cena! Ale skoro to jest ogólnodostępny satelita, to przecież może się każdy wpiąć w tą sieć.
A czy ktoś wie, jak mają rozwiązany problem dostępu do neta np. w Australii? Przecież na środku sawanny nie ma łączności telefonicznej (oprócz radia)!
Pozdrawiam,
Adam Pyka
moj drogi ... swiatłowody tez istanieja (dla przydkaladu podam ze pomiedzy europa a usa jest pare kilkadziesiat swiatłowodów wielomodowych) nawet na pustyni
pozatem to juz inny satelita nie tan sam co dla europy ...troszke geografi ..zreszta kto na sawanie mieszka jacys tubylcy [aborygeni]ktorzy nie wiedza co to komputer ;P
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Internet satelitarny oferowany przez GoInternet wykorzystuje kanał zwrotny oparty na modemie GPRS Mobilebox MC35, natomiast odbiór danych realizowany jest przez tuner DVB PCI Technisat SkyStar 2TV oraz antenę satelitarną o średnicy 70 cm z konwerterem Alps BSE8-851. Połączenie satelitarne jest podatne na warunki atmosferyczne, zwłaszcza burze i opady śniegu, co może powodować przerwy i niestabilność łącza. W zimie problemem jest oblodzenie anteny, które można rozwiązać poprzez systemy grzewcze sterowane termometrem i komparatorem. Prędkość pobierania danych może sięgać do 128 kb/s lub więcej, ale kanał zwrotny GPRS ma ograniczoną przepustowość (około 22 kb/s), co wpływa na opóźnienia (pingi rzędu 600 ms) i może utrudniać gry online bez lagów. Koszty sprzętu i abonamentu są stosunkowo wysokie, a instalacja wymaga samodzielnego montażu i konfiguracji. Alternatywą są droższe, profesjonalne systemy satelitarne z dużymi antenami (2,5-4 m) i wyższą przepustowością, ale ich koszt sięga dziesiątek tysięcy złotych. Internet satelitarny jest rozwiązaniem dla miejsc bez dostępu do DSL czy Neo, jednak nie jest tak stabilny i szybki jak tradycyjne łącza kablowe czy światłowodowe. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.