logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofon do nagrywania głosu. Budżet nie więcej niż 200 zł.

Yargolek 08 Kwi 2012 21:07 5593 3
REKLAMA
  • #1 10772639
    Yargolek
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Chciałbym dowiedzieć się jaki mikrofon polecacie do 200 zł (wraz z kosztem przesyłki) do nagrywania głosu np. filmy z komentarzem głosowym na youtube lub rozmowy na skype / teamspeak 3. Kolega polecił mikrofon Behringer C-1U. Ja niestety się nie znam na takich sprawach. Prosiłbym o mikrofon najlepiej na USB który łatwo podłączyć do komputera bez żadnych przedwzmacniaczy oraz innych bajerów. Tak jak wyżej napisałem, mój budżet to maksymalnie 200 zł wraz z kosztami przesyłki. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10776582
    proper_ganja
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Behringer C1-U sam w sobie kosztuje w granicach 200, najtańszy jaki znalazłem to 199 w djshopie. A ten mikrofon musi być pod usb? Każda karta dźwiękowa ma wejście mikrofonowe, lepsze lub gorsze, ale na Twoje potrzeby pewnie by wystarczyło, i nie musiałbyś wywalać aż 200 zł. Poza tym zawsze czy to przy kartach dźwiękowych pod usb, czy mikrofonach pod to samo gniazdo, pojawia się problem latencji - opóźnienia sygnału, przy wejściach mikrofonowych kart dźwiękowych też coś takiego istnieje, ale wg mnie nie tak uporczywie. Przy takim układzie poleciłbym Shure SV100, jak podaje producent, doskonały do karaoke i nagrań domowych a kosztuje 109zł. W zestawie jest kabel xlr/duży jack, więc potrzebna będzie Ci przejściówka z dużego na mały jack (mono) - koszt 4zł (http://allegro.pl/.html)

ed. jeszcze jedna myśl & literówka

Moderowany przez adambyw:

3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

• REKLAMA
  • #3 10777550
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Ten behringer nie będzie dla Ciebie wygodnym mikrofonem, do gadania przez skype czy teamspeak. Jest duży. Tu barwa dźwięku jest niezbyt istotna, i tak jest zdegradowana przez kompresję komunikatorów. Do tego w zupełności wystarczy ci mikrofon do komputera za 5zł, czy słuchawki z mikrofonem - chyba najwygodniejsze do takich celów.
    Do nagrywania dźwięku do filmików, to już się bardziej sprawdzi większy mikrofon jak ten behringer.

Przewidziałeś jak będziesz mocował mikrofon? Będziesz go trzymał w ręce? Masz statyw, lub planujesz wydać na niego kolejne ok 100zł?

W segmencie półprofesionalnym, raczej nie ma wyboru z budżetem do 200zł za mikrofon z interfejsem USB. Ten Behringer czy samson, o tym samym symbolu, to półka gdzie zaczynają się takie mikrofony.

Poniżej 200zł możesz jeszcze dostać mikrofony dynamiczne z USB pod marką Monacor lub Stage Line.

proper_ganja - nie każda karta dźwiękowa poprawnie współpracuje z mikrofonami dynamicznymi. Najczęściej objawia się to dużymi zakłóceniami od strony zasilacza komputera, i/lub wychyleniem membrany przez zasilanie do mikrofonów elektretowych.
  • #4 10777779
    Yargolek
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    To tak, zdecydowałem się na Behringer gdyż okazało się, że ojciec ma kumpla który zajmuje się takimi sprawami związanymi z dźwiękiem. Mikrofon będzie mocowany na statywie, za 210 zł już ogarnąłem mikrofon + statyw. Statyw taki zwykły biurkowy. Teraz muszę uzbierać na popfilter który zapewne się przyda. Jeżeli nie będzie się ten Behringer nadawał zbytnio do rozmów na teamspeak to mam jeszcze mikrofon w słuchawkach który zazwyczaj używałem. Jakbym od razu się dowiedział, że ojca znajomy się zajmuje takimi rzeczami to bym nie zakładał tematu na forum. Temat można zamknąć.
REKLAMA