logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co się dzieje z nadwyżką prądu w transformatorze i wzmacniaczu tranzystorowym?

tomaszwir 09 Kwi 2012 14:52 1049 2
REKLAMA
  • #1 10774875
    tomaszwir
    Poziom 9  
    Witam!

Nie bardzo wiem co się dzieje kiedy np z transformatora "wypływa" np prąd o wartości 2A a ja pobieram tylko połowę, co się dzieje z drugą połową ? Wydziela się w postaci ciepła, na transformatorze ? Na wyjściu transformatora chyba nie mam wpływu na wejście, on zawsze będzie dawał te 2A prądu, a jak wystąpi opór w obwodzie to te 2A nie będzie mogło już przepłynąć, zniknąć też nie zniknie, więc wydzieli się w postaci ciepła ?

Podobna sprawa dotyczy wejścia wzmacniacza, jestem przy nauce wzmacniacza na tranzystorze w układzie ze wspólnym kolektorem, i właśnie się zastanawiam nad tym co jak jakiś sygnał do wzmocnienia ma wartość prądu o wartości powiedzmy 0.2mA a żeby ten wzmacniacz wzmocnił prąd to musi być np. 10-razy mniejszy ? I tutaj jest kolejny problem który nie został mi dobrze wytłumaczony, a dokładniej prąd wejściowy bazy zależy od obciążenia emitera i napięcia występującego na bazie, jeżeli tak to jak to działa prąd bazy jest o jakiejś wartości a sam tranzystor wymusza żeby on był mniejszy, co się dziej z resztą prądu ?

Czytam tą lekturę:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 10774892
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 269
    Z transformatora prąd sam nie wypływa. Transformator poda tyle prądu, ile odbiornik z niego pobierze. W skrócie: źródło wymusza napięcie, odbiornik wymusza prąd.
  • #3 10775323
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.17.
REKLAMA