logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

1. Transformator 2. Super kondensator Kondensator niejasności

Młody97 10 Lut 2015 18:30 1071 6
REKLAMA
  • #1 14425290
    Młody97
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam 2 pytania odnośnie tego co w temacie.
    1. Jeżeli uzwojenie pierwotne transformatora ma napiecie 230 V dla X zwojow to płynie tam pewien prąd i wydziela sie jakaś moc, a przy uzwojeniu wtornym przy bardzo grubych przewodach (i ich jest mało) na ktorych mamy małe napiecie i bardzo duży prąd. I ma tutaj zachodzić bilans mocy(Moc na pierwotnym uzw.=moc na wtornym uzw.) ( zakładając że wszystko jest idealne). I teraz czy dobrze rozumuje. Gdy w obwodzie wtornym znajdzie sie np. Drut czy metalowy przedmiot przepływa przez niego duży prad wynikajacy z prawa Ohma przy bardzo małej rezystancji przewodu lub tego przedmiotu. To jeśli mamy takie małe napiecie i płyną tak duże prądy to czy przy uzwojeniu pierwotnym mając taki przedmiot w obwodzie nie powinny być one dużo wyższe gdyż mamy napiecie dużo wyższe ? Czy tu nie ogranicza nas właśnie ta moc, ktora sprawia że przy tym napieciu popłynie nam maksymalnie taki prąd na jaki pozwala Moc ?

2. Naładowany Superkondensator np. C=350 F, U znamionowe=2.8 V. Przy takiej pojemności przy pełnym naładowaniu ma on zgromadzoną olbrzymią energie w sobie. Rozładowując taki kondensator na np. druciku, przepływa przez niego duży prąd, gdyż przy tym napieciu 2.8 V i bardzo małej rezystancji drucika tak sie ma dziać. To ma sie rozumieć, że takie prądy nie popłyną przez drucik gdy rozładujemy na nim kondensator o napieciu 200 V( i już przy znacznie mniejszej pojemności) gdyż nie ma on w sobie takiej energii aby taki prąd "wydoić". A wiec analogicznie pozwoli na przepływ prądu na taki na jaki pozwoli mu ta jego zgromadzona energia.
    Wybaczcie że się tak spisałem ale chciałem jakoś to ująć w sens.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14426647
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6023
    Duzo trzeba by napisać żeby szczegółowo odpowiedzieć na twoje pytania.

Podejdź do tego bardziej systematycznie nie pisz o bardzo małych i bardzo dużych prądach napieciach itp policz dla konkretnego przypadku.

Niezależnie czy podłączysz normalny odbiornik czy zrobisz zwarcie obowiązuje prawo Ohma, gdy robisz zwarcie liczy sienie tylko rezystancja drutu którym zwarłeś ale także rezystancja wewnętrzna transformatora czy kondensatora.

Transformator nie ogranicza mocy, da się z transformatora pobierać kilkukrotnie więcej niz nominalnie, tylko ze napiecie wyjściowe bardzo spada i transformator sie mocno grzeje, więc żeby nic nie uszkodzić takie przeciążenie może być tylko chwilowe.

Który kondensator da wiekszy prad zwarciowy zależy od ESR, energia nie ma nic do tego, ESR zależy od technologii wykonania kondensatora. Dobrej jakości mały kondensator foliowy np 1uF/200V naładowany do dużego napiecia da wielokrotnie większy prąd zwarcia niż duzy supercap, ale energia będzie mniejsza i ten pierwszy da tylko małą iskrę, a ten drugi może przepalić drut.
  • REKLAMA
  • #3 14427098
    Młody97
    Poziom 8  
    Dobra już czaje mniej wiecej.
    W 1 punkcie chodziło mi o to że dlaczego przy uzwojeniu pierwotnym na ktorym mamy np. 230 V zgodnie z prawem Ohma płynie taki dosyć mały prąd na uzwojeniu a rezystancja tego drutu jest mała. Chodzi tu o jakąś rezystancje wew. transformatora czy o rezystancje uzwojenia pierwotnego ktora jest jakaś duża ze wzgledu na ilość uzwojen ?

A jeśli chodzi o kondensator to po prostu to co pozwala nam palić druty i niekiedy nawet spawać ze sobą cześci to jest ta zgromadzona przez niego energia ma sie rozumieć ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 14428160
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6023
    Cytat:
    W 1 punkcie chodziło mi o to że dlaczego przy uzwojeniu pierwotnym na ktorym mamy np. 230 V zgodnie z prawem Ohma płynie taki dosyć mały prąd na uzwojeniu a rezystancja tego drutu jest mała. Chodzi tu o jakąś rezystancje wew. transformatora czy o rezystancje uzwojenia pierwotnego ktora jest jakaś duża ze wzgledu na ilość uzwojen ?
    Tego się nie da czytać :(

Cytat:
    A jeśli chodzi o kondensator to po prostu to co pozwala nam palić druty i niekiedy nawet spawać ze sobą cześci to jest ta zgromadzona przez niego energia ma sie rozumieć ?
    Tak do spalenia drutu potrzeba konkretnej energii, ale od pozostałych parametrów zależy jak i gdzie ta energia sie wydzieli (jaka część energii zgromadzonej w kondensatorze wydzieli się w drucie)
  • #5 14428810
    Młody97
    Poziom 8  
    Mianowicie chodzi mi o to, że Transformator ktory obniża napiecie to zwieksza prąd. I nawet jak z 230 V napiecia pierwotnego zrobimy 5V napiecia wtornego to w obwodzie wtornym mamy 5 V i nic na nie grozi gdyż rezystancja ludzkiej skory jest duża i przy 5 V napiecia nic nam nie grozi. I ten prąd ktory popłynie 46 razy wiekszy niż w obwodzie pierwotnym (troche mniej ale nie uwzgledniamy R wew i R przewodow) gdyż tyle wynosi przekładnia transformatora w tym przypadku. To ten 46 razy wiekszy prąd to on sie "ujawni", popłynie przy zwarciu uzwojenia wtonego, jeśli wyprowadzenia złączymy ze sobą to wtedy taki prąd powinien przepłynąć tak ? oczywiście pomijając Rezyst. przewodow.
  • REKLAMA
  • #6 14428889
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1598
    Kolego napisz to po polsku bo się tego czytać nie da, piszesz najpierw o fakcie że 5V nie może nas porazić a później o tym że jakiś prąd się "ujawnia"
  • #7 14429885
    Młody97
    Poziom 8  
    Pogmatwałem strasznie.Sam nie wiem o czym myślałem pisząc post XD. Wybacz za to ale już wszystko stało sie jasne..
    Dzieki wielkie za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono dwa główne zagadnienia dotyczące transformatorów i superkondensatorów. Użytkownik zadał pytania dotyczące bilansu mocy w transformatorze oraz wpływu rezystancji na prąd w obwodzie wtórnym. Odpowiedzi wskazują, że transformator nie ogranicza mocy, a przy zwarciu można pobierać znacznie więcej prądu, co prowadzi do spadku napięcia i przegrzewania się urządzenia. W kontekście superkondensatorów podkreślono, że to zgromadzona energia decyduje o możliwości spalenia drutu, a nie tylko jego rezystancja. Użytkownik ostatecznie zrozumiał, że transformator obniżający napięcie zwiększa prąd, co jest kluczowe w kontekście bezpieczeństwa przy niskim napięciu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA