logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prostowanie prądu z trafo + filtr = za wysokie napięcie

azarek 26 Lut 2008 09:31 3960 8
  • #1 4846898
    azarek
    Poziom 11  
    Witam,

W układzie zasilacza własnej konstrukcji

trafo 230V<=>200V - mostek prostowniczy - kondensator 470uF 250v - R1K - C100uF/250V - R1K - C100uF/250V (kondensatory połączone równolegle poprzez rezystory 1K)

Efekt jest następujący: na wyjściu trafo mierzone jest 220V~, za mostkiem 190 a po podłączeniu filtra z kondensatorami i rezystorami mam prawie 300V!!!

Problemy (jestem początkujący)
    1) Rozumiem spadek napięcia na mostku prostowniczym (złącza p-n), tylko dlaczego spadek jest aż 30V
    2) Nie rozumiem skąd taki ogromny wzrost napięcia, czytałem o jakimś mnożniku 1.4 po wyprostowaniu prądu i to prawie by się zgadzało - nie wiem
    3) potrzebuje napięcia wyjściowego około 200V prądu stałego, jak obniżyć napięcie nie generując przy tym zbyt dużego dodatkowego obciążenia dla trafo (producent podaje tylko 0,03A)

Grzecznie proszę o rade w tym temacie
    Pozdrawiam
    Adam
  • #2 4846942
    sylwana-el
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Witam ; pytanie o podstawową wiedzę z dziedziny zasilaczy sieciowych
    to jak pytanie o alfabet - proponuje troszkę poczytać np;

http://pl.wikipedia.org/wiki/Prostownik

Z szacunkiem - życzliwy.
  • #3 4846952
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Witam.
    Pierwsza rada to sprawdzenie samego miernika,czy dobra bateria i czy sprawny.Najlepiej porównać wyniki pomiarów z innym.Co dalej to zobaczymy.
  • #4 4846972
    agent100
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam!
    190V? Tutaj będziesz miał błąd odczytu z racji tego, że za mostkiem nie masz jeszcze prądu stałego lecz "piłe" i miernik może "głupieć". Na oscyloskopie będziesz miał bardziej realny pomiar.
    Po włączeniu w układ kondesatora elektrolitycznego napięcie podbijane jest o pierwiastek z 3, czyli 300V to napięcie prawidłowe. Skorzystaj z gotowej (odpowiedniej!!!) przetwornicy np. z jakiegoś telewizora, ale myślę, że powinieneś najpierw poekserymentować na zdecydowanie niższym napięciu (12volt), bo może cię to kosztować życie.
    Pozdrawiam
  • #5 4847345
    azarek
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc, już rozumiem więcej.
    Na elektrodowców zawsze można liczyć.

P.S. Faktycznie 300V to trochę sporo jak na kopa i jeszcze te kondensatory.. brrr.

Pozdrawiam
    Adam
  • #6 4847424
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6174
    Post był raportowany. Reg. pkt 8.3.
    Przeniosłem z: Zasilanie układów elektronicznych
  • #7 4848123
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.

agent100 napisał:
    Po włączeniu w układ kondesatora elektrolitycznego napięcie podbijane jest o pierwiastek z 3, czyli 300V to napięcie prawidłowe.

Dlaczego √3?

√3*200≈346V

Powinno być raczej √2.

√2*200≈282V
  • #8 4851136
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    Tak, o pierwiastek z dwóch czyli wartość skuteczną amplitudy.
  • #9 4851323
    agent100
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Przepraszam wszystkich, naturalnie pierwiastek z 2! coś widocznie mnie przyćmiło.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem zasilacza własnej konstrukcji, gdzie transformator 230V/200V, mostek prostowniczy oraz filtr z kondensatorami i rezystorami generują na wyjściu napięcie DC około 300V, znacznie wyższe niż oczekiwane 200V. Wyjaśniono, że spadek napięcia około 30V na mostku prostowniczym wynika z charakterystyki złączy p-n, a wzrost napięcia do wartości około 1,4 razy napięcia skutecznego (wartość szczytowa po prostowaniu) jest normalnym zjawiskiem w układach z kondensatorami filtrującymi. Podkreślono, że pomiary napięcia po mostku prostowniczym bez obciążenia mogą być mylące ze względu na tętnienia i charakterystykę miernika. Skorygowano błędne stwierdzenie o mnożniku pierwiastka z 3 na pierwiastek z 2, co odpowiada wartości szczytowej napięcia sinusoidalnego. Zasugerowano eksperymentowanie z niższymi napięciami oraz rozważenie zastosowania gotowych przetwornic do stabilizacji napięcia. Poruszono także kwestię ograniczenia prądu obciążenia transformatora (0,03A) w celu uniknięcia przeciążenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA