logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niski upload w UPC - jak poprawić prędkość internetu 25 Mb/s?

xaforib 10 Kwi 2012 15:27 5201 3
REKLAMA
  • #1 10778694
    xaforib
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Temat nie jest odpowiedni... przechodzę do sedna.

Internet już pewien czas jest. Kablówka. Tz. kabel koncentryczny w modem, z modemu kabel enthernet do karty sieciowej.

W umowie jest napisane, że niby 25 mb/s ma to wyciągać.
    Pobieranie wynosi max. 2,5mb/s*. Upload wynosi maksymalnie 150 kb/s.
    Nie opieram się na speed testach. Różnica między poszczególnymi wynikami jest zbyt wielka.

Właśnie o upload chciałbym się zapytać. Jest on "troszkę" niski jak na internet 25mb. Może UPC "tak już ma". Możliwe że jest to ograniczone przez modem* Jednak... czy jest to możliwe? Hasło pewnie jest odgórnie ustawione, więc będzie się do niego trudno dostać...
    Jednak jest to irytujące. Wysłanie kilku fotek e-mail'em graniczy z cudem (jedno zdjęcie 5 mb - czyli wysyła się ok. 30 sekund. Dajmy na to że przesyłam rodzince zdjęcia z wakacji...)

* słyszałem, że aby otrzymać maksymalną szybkość transferu (tz. zapisu na dysk) dzieli się wartość podaną przez operatora przez 10 - czyli dla internetu 2mb max prędkość zapisu będzie wynosić 200kb a dla net'a 50 mb - 5mb/s. Jak jest w rzeczywistości?
    ** zainsteresowało mnie to, ponieważ router ma taką opcję
  • REKLAMA
  • #2 10778755
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 10778768
    jazon1964
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    1. Nie dzieli się przez 10, tylko przez 8. Wynika to z tego, że operatorzy podają prędkość łącza w megabitach, a np. prędkość pobierania w przeglądarce jest w megabajtach. 1bajt = 8bitów

Tak niska prędkość wysyłania wynika z faktu, że łącza w Polsce niestety nie są symetryczne. U operatorów w moim mieście prędkość wysyłania jest zazwyczaj 8 razy niższa jak pobierania. Poza tym łącze 25mb/s, to nie jest prędkość gwarantowana tylko maksymalna, więc można sobie nawet pisać zażalenia, a ich to nie rusza.

2. Pewnie mówisz o funkcji QoS? W twoim przypadku prędkość internetu nie jest ograniczana przez modem.

Edit: kolega wyżej mnie ubiegł ;)
  • #4 13999151
    xaforib
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Temat przestarzały. Do zamknięcia.
REKLAMA