logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Electrolux EWT 10120W - ciągłe wylewanie wody, jak sprawdzić presostat?

jacekrybak 12 Kwi 2012 22:21 5970 4
REKLAMA
  • #1 10787893
    jacekrybak
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Po włączeniu na dowolnym programie zadziała blokada, raz włączy się silnik (normalnie, na wolnych obrotach), potem stanie, następnie włącza się pompa i pracuje bez końca. Żadna dioda nie mruga. Sprawdziłem silnik (sam nie wiem po co, skoro się włącza ;P), grzałkę i NTC, elektrozawory, pozycjoner - wszystko ok. Z presostatu analogowego zdjęty wężyk, żeby wyeliminować zatkane rurki i komory. Pralka dalej tylko wylewa wodę. Jaka jest, w przybliżeniu, cena takiego presostatu, bo sądzę, że z nim może być problem? Można go jakoś sprawdzić (wiem, że nie przez dmuchanie ;P)? A może diabeł tkwi w innym szczególe?
    Pralka Electrolux EWT 10120W - ciągłe wylewanie wody, jak sprawdzić presostat?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10793589
    antekch
    Poziom 21  
    Ocena: 211
    zadzwoń ,pomogę.
  • REKLAMA
  • #4 10796952
    jacekrybak
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    :arrow: antekch THX, pewnie skorzystam, ale nie w niedzielę :)

Szukałem na forum i znalazłem kilka wejść w tryb serwisowy (ogólnie sposoby banalne, "tylko" trzeba wiedzieć) i znalazłem dla różnych modeli, ale nie dla EWT 10120W. Proszę więc o wyrozumiałość i pomoc z tym trybem. Są one podobne, ale jednak ciut się różnią.

Wszedłem w tryb serwisowy bez problemu, nie wyświetla się żaden kod błędu. Na kolejnych pozycjach programatora są sprawdzane-na pierwszych trzech elektrozawory, na czwartej cisza (nic się nie dzieje), na piątej grzanie, a potem pompa i silnik. Może na tej czwartej pozycji powinno pobierać wodę do poziomu kontrolowanego przez hydrostat -nie wiem i więcej się nie dowiem, bo klient zrezygnował z naprawy.
  • #5 12504231
    kajuja
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam

Ja co prawda mam inny model pralki, bo EWS10010W, ale moja pralka też tylko potrafiła wylewać wodę. A uwieczniam się na forum tylko i wyłącznie w tym celu, aby bardzo podziękować za niezwykle życzliwą postawę kolegi antekch, który w kontakcie telefonicznym przez pół Polski poprowadził mnie przez meandry trybu serwisowego i mój sprzęt został uleczony ze swojej dolegliwości.

Serdeczne dzięki i gorące pozdrowienia
    kajuja
REKLAMA