logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trwałość magnetowidów Hi-Fi - opinie serwisantów

Beat 17 Kwi 2012 03:47 6136 22
REKLAMA
  • #1 10803023
    Beat
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Jakie macie zdanie o magnetowidach Hi-Fi:
    -MITSUBISHI konkretnie modelu HS-M 54
    -Thomson VPH 6780 ?

Jaką mają trwałość mechanizmu (co najczęściej się psuje) i jakość zapisu szczególnie audio ?

Czy w przypadku magnetowidów Panasonica teza im nowsze modele tym gorsze wykonanie też jest słuszna ?
  • REKLAMA
  • #2 10805993
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    Thomson VPH 6780 dysponuje bardzo dobrym mechanizmem i rozbudowanym menu.Jakość nagrywania bardzo dobra.Mitsubishi to firma poniżej pułapu przyzwoitości (zwłaszcza po latach używania).Panasoniki z mechanizmem (K) z odlewanym aluminiowym chassis znakomite.Nieco wrażliwe na ekspoatację głowice wirujące (zależnie od typu).Nowsze modele "Z" nie warte uwagi.To tak z grubsza.
  • #3 10806753
    Beat
    Poziom 15  
    Dzięki za rzeczową odpowiedź.

Jakie masz zdanie o
    -Grundig GV-440 VPS ?
    -AKAI

Jak rozpoznać Panasoniki z mechanizmem "K" i "Z"- jakie modele polecasz ?
    Jak oceniasz mechanizm Super drive Panasonica ?
    Jakie magnetowidy jeszcze polecasz ze względu na trwałość mechanizmu głowicy i jakość zapisu audio?
  • REKLAMA
  • #4 10808912
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Mechanizm "Z" był przypisany do Superdrive'a.Zawsze można zerknąć do danych w SM.Zerknij sobie jak wygląda Panasonic NV-HD1000.Nie istnieje nic lepszego:)).Akai to średnia marka.Te z centralną kieszenią były dość przyzwoite.Grundig jest na mechaniźmie Philipsa Turbodrive,średnio trwałym.Elektronika i jakość nagrywania O.K.
  • REKLAMA
  • #5 10824817
    Beat
    Poziom 15  
    Słyszałem kiedyś pochlebne informacje na temat mechanizmu Super Drive - szybki, pracuje przy wyciągniętej cały czas taśmie - mniejsze zużycie mechanizmu.

Napisz mi jeszcze coś na temat firm i porównania modeli starych z nowszymi:
    -Aiwa
    -Hitachi
    -Sony
    -JVC
    -Samsung
    -LG

Poleć mi dobrą firmę i model - dostępny, "domowy" - montażowe, studyjne będą pewnie trudno dostępne i drogie.
  • #6 10825589
    radiogaga
    Serwisant RTV
    http://prodam.slando.com.ua/kiev_city/prodam-...agnitofon-panasonic-nv-hd1000_P_61971797.html Aiwa starsze i nowsze modele to masówka.Hitachi stare ciekawe mechanicznie,ale zawodne elektronicznie (kondensatory).Sony dobra elektronika,ale miękki (średniotrwały) mechanizm (mimo różnych rozwiązań),Samsung,LG średnia jakość.JVC miał ciekawe modele (wyższe) z "przechylaną" głowicą wizyjną .Niestety im nowszy sprzęt tym słabsza jakość mechaniki.Myślę,że Superdrive jest the best.Panasoniki serii 600,a jeszcze lepiej 800,900 i 1000.
  • #7 10830362
    Beat
    Poziom 15  
    "Panasoniki z mechanizmem (K) z odlewanym aluminiowym chassis znakomite."
    "Nowsze modele "Z" nie warte uwagi."
    "Mechanizm "Z" był przypisany do Superdrive'a."
    "Myślę,że Superdrive jest the best."

Trochę się zgubiłem. Mógłbyś rozjaśnić laikowi ?
  • #8 10830368
    Janusz
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Jeśli mogę zapytać... w jakim celu owe zapytanie?
    Czyżby autorowi tematu nie odpowiadały współczesne cyfrowe formy zapisu i dedykowane im super sprzęty?
    W XXI wieku i czasach HDTV cofać się do poziomu VHS...? Toż to niedorzeczne :D
    To nie ironia !
    Co do trwałości magnetowidów. Nic nie jest wieczne. Mimo swej doskonałości mechanizmów o których wspomnieli już koledzy czas robi swoje. Tym bardziej, że mechanika bez elektroniki nic nie warta. A ta też się "starzeje".
    Kolega "radiogaga" dobrze gada :D - ten sprzęt prawie "niezniszczalny" - z drugiej strony masz prawie nieużywane VHS choćby na znanym portalu aukcyjnym w dodatku z DVD za bezcen...
    No chyba, że masz pier...ca jak ja. Kompletuję sobie właśnie sprzęt marki "Diora", w komplecie oczywiście obowiązkowo magnetofon i nikt mnie nie przekona, że nie ma to sensu , że nie warto, że ...
  • #9 10830422
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ja osobiście kolekcjonuję magnetowidy,zwłaszcza panasoniki i sony.W opisie moim oczywista pomyłka.Mechanizm K to Superdrive.Z jest znaczne słabszy i prostszy.Nie pamiętam tylko,czy Panasonic nie oznaczał późniejszych modeli (Z) również mianem Superdrive.Trzeba zerknąć w konkretnej dokumentacji.Jest to opisane.
  • Pomocny post
    #10 10832240
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Małe dopełnienie w sprawie Superdriva.Panasonic (Matsushita) w momencie wprowadzenia nowego,dobrze opracowanego mechanizmu K określiła go mianem S-va podkreślając jakość i parametru odlewu aluminiowego jako wzorcowego.Mieliśmy kasety demo z nagraniem zalet tej mechaniki porównanej w filmie do formuły F1.Później jednak zmieniając mechaniki na proste stalowe zachowano nazwę handlową Superdrive.Modele były nazywane NV-SJ,NV-HS itd.W specyfikacji modelu zawsze podawano jednak typ mechaniki.
  • #11 10845466
    Beat
    Poziom 15  
    Co myślisz o Panasonic NV-HD100 ?
    Czy jest to początkowy model z odlewanym chasis ?
    Pisze na nim 4 head i Hi-Fi.
    Inne firmy podają sumaryczną ilość głowic (6)
    Czy może są to tylko głowice wizyjne, a o dwóch głowicach audio nie piszą ?
  • #12 10846833
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Mam też takie HD-100.Mechanizm K.Stereofoniczny Hi-Fi,tzn ma 4 głowice wizyjne i 2 foniczne na dysku,czyli razem 6.To dobry model.
  • #13 10945566
    Beat
    Poziom 15  
    Kupiłem Panasonica NV-FJ616 po rozebraniu chasis - blacha czyli mechanizm Z.
    Co mógłbyś mi więcej napisać o tym modelu, jakości nagrywania audio, trwałości głowicy ?
    Niestety jest problem po nagraniu na tym modelu obraz skacze jakby był problem z synchronizacją. Czytałem o czyszczeniu, regulacji przełączania głowic.
    Co może być tego przyczyną ?
  • #14 10946616
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Jeśli głowica jest w dobrym stanie jakość nagrywania Hi-Fi będzie dobra.Zwróć uwagę,czy po nagrania nie drży góra obrazy i pojawiają się smugi na konturach postaci.To może świadczyć o słabej głowicy (nie były zbyt trwałe).Jeśli jakość odtwarzania jest OK nic nie powinno się regulować.
  • #15 10947889
    Beat
    Poziom 15  
    Zapomniałem dodać, że podczas przewijania na podglądzie i stopklatki obraz jest dobry choć wchodzi czasami śnieg w formie pasa 1/4 ekranu - pod koniec kasety, może zużytej ?

Czy to prawda, że były magnetowidy z głowicami pokrywanymi cienką warstwą szkła w celu dłuższej żywotności. Wydaje mi się... ktoś mi kiedyś mówił, że właśnie Thomson VPH 6780 miał takie głowice.
    Jeśli tak jakie firmy i modele miały takie głowice ?
    Czy to dobre rozwiązanie ?
    Jakie inne głowice o przedłużonej żywotności stosowano ?
    Słyszałem też o amorficznych.
  • REKLAMA
  • #16 10953322
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Efekt,o którym piszesz może świadczyć o słabszej głowicy.Zerknij na opisane objawy po nagraniu.Thomson 8780,6520 miał dobre i trwałe głowice.Stosowano bębny powlekane tytanem w niektórych markach.Panasonic stosował amorficzne głowice w wyższych modelach zwłaszcza na zachodnią Europę.
  • #17 10957994
    Beat
    Poziom 15  
    Muszę wykluczyć jak najszybciej zużycie głowicy.
    Jakie objawy daje zużycie głowicy i jakie testy można przeprowadzić ?
    Jak włączyć odtwarzanie dźwięku stereo w tym modelu ?
    Mam orginalną kasetę z dźwiękiem hifi stereo i niestety odtwarza z głowicy nieruchomej.
    Czy jest możliwe zamontowanie głowicy 4-head zamiast 6-head podczas wymiany zużytej ?
  • #18 10958097
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Objawy masz opisane powyżej.Dźwięk stereo powinien być automatycznie identyfikowany (chyba,że w menu jest coś inaczej ustawione). Czasem 6H można zastąpić 4H,ale nie będzie dźwięku stereo.
  • #19 10964881
    Beat
    Poziom 15  
    Przymierzam się do wycofania z Panasonica NV-FJ616.

Co myślisz o Sony SLV-715 HQ oraz bardzo starym Hitachi (trwałość mechaniki i głowicy, jakoś nagrania HiFi audio) ?
    Nie mogłem określić modelu Hitachi - wysoki 14-15 cm, duże płaskie klawisze podświetlane punktowo, potencjometry nagrywania audio suwakowe.
    Pisałeś wcześniej ogólnie o Sony (a ten model ma funkcje montażowe) i Hitachi .
  • #20 10967236
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Sony to ładny sprzęt z dość miękkim mechanizmem i słabymi jakościowo kondensatorami elektrolitycznymi (zwłaszcza po latach).Hitachi omijaj z daleka.Zdecydowanie polecam Panasoniki NV-HD od 600 w górę.
  • #21 10969808
    Beat
    Poziom 15  
    "Zwróć uwagę,czy po nagrania nie drży góra obrazy i pojawiają się smugi na konturach postaci."
    Jeśli nie drży góra obrazu tylko cały obraz skacze i nie ma smug to głowica jeszcze nie jest do wymiany ?

"Efekt,o którym piszesz może świadczyć o słabszej głowicy.Zerknij na opisane objawy po nagraniu."
    Objawy o których piszę dotyczą "świeżych" nagrań, stare ok. 15-20 lat - brak kolorów kilkanaście poziomych cienkich kresek/załamań obrazu.

Czasami udaje mi się ręcznym trakingiem ustabilizować obraz jednakże zaczyna się on od górnej krawędzi TV, a podczas podglądu jest po środku ekranu (są dwa czarne pasy u góry i na dole ekranu).

Jakie mogą być inne przyczyny takiego stanu i jak można je stwierdzić/wykluczyć ?

Sprzęt nie wykrywa stereo sygnału, tzn. na pilocie mogę przełączać L i R kanały w różnych kombinacjach, nic to nie daje. Nie ma ręcznej regulacji poziomu sygnału a tego oczekuję.
    W instrukcji piszą że nagrywa jednocześnie stereo i normalnie jednakże nie mogę / umiem przełączyć. Menu ubogie - nie wiem gdzie można coś namieszać.

Najchętniej kupiłbym tanio JVC Duplikator BR 7000 ERA echh...rozmarzyłem się.
  • #22 10974640
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Jak pisałem wszystko wskazuje na dysk głowic.Ewentualnie zamieść film,lub zmierz oscyloskopem "envelope".
  • #23 11593888
    sputnik1
    Poziom 16  
    Ocena: 113
    Korzystając z tego że rozważacie na jakością konkretnych modeli to i ja chcę zapytać o modele sony slv e720 i slv e820, jaka jest między nimi różnica i czy w 820 tak samo jak w 720 psuje się dźwięk (nie ma go). Mam w idealnym stanie slv 720 i nie ststy brak dźwięku, kupiłem swego czasu drugi taki na części (miał głos) ale niestety ja tego nie zrobię, może ktoś chętny?? :-).
    A o tego e820 pytam bo zastanawiam się nad zakupem.
    Zapytam też o panasonica hd 660, dziwnie się zachwowuje po nagrywaniu nie ma stereo na żadnej kasecie nawet oryginalnej, trzeba go wyłączyć z sieci i dopiero wtedy załapie i to nie zawsze, co jest u licha "niewiada"

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja na temat trwałości magnetowidów Hi-Fi koncentruje się na modelach MITSUBISHI HS-M 54 oraz Thomson VPH 6780. Użytkownicy podkreślają, że Thomson VPH 6780 ma dobry mechanizm i wysoką jakość nagrywania, podczas gdy MITSUBISHI jest postrzegany jako mniej trwały. W przypadku magnetowidów Panasonica, modele z mechanizmem "K" (np. NV-HD1000) są uznawane za lepsze, podczas gdy nowsze modele "Z" są mniej trwałe. Użytkownicy wymieniają również inne marki, takie jak Sony, Hitachi, JVC, Aiwa, Samsung i LG, wskazując na różnice w jakości mechaniki i elektroniki. Problemy z jakością nagrania, takie jak skaczący obraz czy brak dźwięku stereo, są często związane z zużyciem głowic. Wskazówki dotyczące konserwacji i diagnostyki głowic są również omawiane, w tym zastosowanie głowic amorficznych w niektórych modelach Panasonica.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA