logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Manta RS4500 - uszkodzenie po podłączeniu wzmacniacza, naprawa?

adasadas2 17 Kwi 2012 22:22 1721 2
REKLAMA
  • #1 10806197
    adasadas2
    Poziom 9  
    Dziś podłączałem wzmacniacz do radia manta RS4500 jednak kanały przednie podłączyłem do wzmacniacza za pomocą RCA, natomiast tylne zostawiłem podłączone w kostce ISO. Po włączeniu radia od razu poleciał siwy dym :/
    Czy to był błąd w podłączaniu? Czy radio da się jeszcze naprawić?
    Po rozkręceniu radia wszystko niby jest ok, tylko przewody wlutowane w płytke drukowaną radia odpowiadające tylnemu kanałowi są nadpalone. Radio się nadal włącza lecz nie gra niestety:/ nawet stacje radiowe znajduje i wszystkie funkcje działają. Jedynie brak odzewu po wciśnięciu przycisku PLAY.
    Czy da się to jakoś naprawić tanim kosztem?
  • REKLAMA
  • #2 10806274
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3623
    Skoro się zadymiło, to na pewno widać ślady zniszczeń. Jeśli brak dźwięku, to pewnie usmażyłeś końcówkę mocy. Gwarancja z reguły jej nie obejmuje. Trzeba przemierzyć i sprawdzić, co tam poszło.
  • #3 10810564
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 856
    Końcówkę mocy można zdiagnozować bez potrzeby rozkręcania radia. Podłącz zasilanie włącz radio i między wtykami w iso (od głośników) a masą ma być połowa zasilania. Jeśli jest to ok. Sprawdź też pobór prądu.
REKLAMA