Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows 7 kończenie instalacji - czarny ekran

throllu 19 Kwi 2012 01:30 3313 11
  • #1 19 Kwi 2012 01:30
    throllu
    Poziom 9  

    Witam.

    Instaluje Windows 7 Ultimate x64, wszystko przebiega OK lecz podczas ostatniego etapu "Kończenie instalacji" wyświetla się czarny ekran i nic niemożna zrobić.
    Żadnego kursora, migania po prostu nic.

    Próbowałem:
    -zmienić wejście monitora,
    -zmienić monitor,
    -instalować system z dwóch różnych płyt pochodzących z różnych źródeł (właściciele twierdzą iż działają)
    -wyłączyć wszystkie niepotrzebne podczas instalacji urządzenia (drukarki, zintegrowane karty muzyczne, sieciowe itd.)
    -zmienić SATA na AHCI mode.
    -instalować z pendrive'a
    Nic niestety nie pomogło. Dodam iż sprzęt nie był w jakikolwiek sposób podkręcany.

    Jest to stacjonarka o konfiguracji:
    Intel Core 2 Duo E7400 2,8GHz
    Gigabyte GA-EP45-DS3L (http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ep45-ds3l_10/)
    Gigabyte Geforce 9800 GTX+ 1GB (http://www.gigabyte.pl/products/page/vga/gv-n98xpzl-1gh)
    Dysk Samsung 500 GB SATA
    Pamięć 2x2GB Kingston
    Zasilacz Chieftec 550W

    Proszę o pomoc.

    0 11
  • #2 19 Kwi 2012 07:10
    rbrus
    Poziom 14  

    Pierwsza z brzegu płyta http://www.sysresccd.org/SystemRescueCd_Homepage , do ratowania systemu, jednak w tym przypadku możesz wykorzystać programy które są tam dodane do testowania jak np. Test-disk, memtest+ i za pomocą nich sprawdź oba urządzenia, jeśli zawsze wszystko jest ok, wygląda na to że pod koniec instalacji windows wykonuje jakąś czynność zapis na dysk/zapis w dalsze miejsca w pamięci, które generują u Ciebie błąd - zawieszenie się procesu instalacji. Może to co pomoże.

    0
  • #3 19 Kwi 2012 10:25
    throllu
    Poziom 9  

    wszystko jest OK, memtest i testdisk nie wykryły błędów.

    0
  • #4 19 Kwi 2012 15:59
    appcontrol
    Poziom 19  

    Czy sprawdziłeś dysk pod kątem bad sectorów? Widzę, że masz dwie kości pamięci, przetestuj je razem i osobno we wszystkich slotach, tj 1-1-2-2.

    0
  • #5 20 Kwi 2012 06:13
    throllu
    Poziom 9  

    Tak sprawdzałem, program victoria nie wykrył ani jednego bad sektora, co więcej tylko 3 sektory uznał za "podejrzane".

    Ram również OK memtest = 0 errors.

    0
  • #6 20 Kwi 2012 16:37
    LysyOsw
    Poziom 26  

    Spróbuj zainstalować z włożoną jedną kością ram a jak nie ruszy to wyjmij ją i spróbuj z drugą... (osobno)

    0
  • #7 20 Kwi 2012 18:07
    artaa
    Poziom 43  

    Wstaw cały obrazek SMART (foto).

    Czy BIOS w MB jest aktualny = najnowszy?

    0
  • #8 21 Kwi 2012 18:29
    throllu
    Poziom 9  

    bios najnowszy.

    Windows 7 kończenie instalacji - czarny ekran

    0
  • #9 21 Kwi 2012 18:54
    452387
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 21 Kwi 2012 20:57
    rbrus
    Poziom 14  

    throllu napisał:

    Intel Core 2 Duo E7400 2,8GHz

    Raczej tak.

    0
  • #11 21 Kwi 2012 21:00
    452387
    Użytkownik usunął konto  
  • #12 22 Kwi 2012 16:41
    throllu
    Poziom 9  

    Instalowanie na różnej konfiguracji pamięci niestety nie pomogło.

    EM64T - jest
    Windows 7 kończenie instalacji - czarny ekran

    0