logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GTX680 na płycie głównej Gigabyte GA-EX58-UDP z CPU i7 920 @3.6 Czy to ma sens?

est_ars 19 Kwi 2012 11:57 5636 35
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę bez problemu zamontować GTX 680 w płycie Gigabyte GA-EX58-UD5 z PCI-Express 2.0 i procesorem i7-920 podkręconym do 3.6 GHz, czy CPU albo magistrala PCI-E będą tu wąskim gardłem?

Tak, GTX 680 będzie działać na tej płycie bez problemu, a PCI-Express 2.0 nie stanowi dla tej karty istotnego ograniczenia [#10813868][#10815032] W grach różnice między PCI-E 2.0 i 3.0 są zwykle małe, a większe znaczenie ma sam procesor; PCI-E bardziej zaczyna mieć znaczenie przy zastosowaniach typu CUDA / obróbka wideo, gdzie dane lecą do i z karty cały czas [#10813460] i7-920 jest nadal wydajny, a po OC do 3.8–4.0 GHz powinien lepiej wykorzystać GTX 680; jeden z odpowiadających uznał 4 GHz za bardzo dobry wynik dla tego CPU [#10815032][#10816574] Przy 3.6 GHz sprzęt już ma sens, ale jeśli chcesz maksymalnie wykorzystać kartę, warto podkręcić CPU i przetestować stabilność po montażu [#10815032]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 10811006
    est_ars
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Posiadam płytę główną Gigabyte GA-EX58-UDP, zamieszczam link z jej specyfikacją: http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-ex58-ud5_10.html

CPU Intel i7 920 (socket socket LGA1366), najczęściej podkręcony do 3.6 GHz, włączony multi-threading

Powoli przymierzam się do wymiany karty graficznej. GTX295 daje sobie jeszcze radę a przydałoby się coś nowszego. Zastanawiam się nad GTX680, prawdopodobnie wybiorę coś z oferty EVGA. Od wielu lat korzystam z kart graficznych tej firmy.

Wcześniej myślałem nad GTX580 Lightning firmy MSI, ze względu na duże możliwości OC i bardzo dobre chłodzenie. Jednak wydajność układu graficznego zamontowanego na tej karcie, a konkretnie za mały skok wydajności w porównaniu do osiągów GTX295, nie był dostateczną motywacją, by wydać ponad 2 tys. zł.

Ad rem:
    Czy moja płyta główna spełnia wymagania tej karty? A konkretnie, czy zamontowana na niej szyna PCI-Express pozwoli w pełni wykorzystać kartę?
    Na płycie głównej znalazłem informacje, że jest to PCI-Express 2.0
    Taką znalazłem odpowiedź: http://pclab.pl/news48106.html Zgodzicie się z nią?

Czy CPU nie okaże się zbyt słaby?
    Zamierzam podkręcać kartę graficzną i przetestować jej wydajność po zakupie.
  • REKLAMA
  • #2 10813460
    trsr
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Najpierw zadajmy sobie pytanie - czy mówimy o grach, czy np. o wykorzystaniu CUDA w obróbce wideo. W pierwszym przypadku dla PCI-E 3.0 pewnie przyspieszy się wczytywanie tekstur i innych danych 3d a potem PCI-E będzie "na pół gwizdka" wykorzystywane, więc wynik faktycznie wyszedł jaki wyszedł. Dopiero w drugim przypadku, gdzie strumień danych wideo idzie cały czas z/do karty - można będzie mówić o jakichś przyrostach wydajności (o ile nie ma jakichś wąskich gardeł na samej karcie).

Zgrabny opis różnic:

http://www.trentontechnology.com/support-cent...s/163-trenton-technology-pci-express-3-pcie-2
  • #3 10813868
    Kosa1337
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    Ja osobiście nie widzę problemu w zamontowaniu tej karty do twojego sprzętu. PCI-e to jeszcze chwyt marketingowy niż faktycznie paramentr wpływający na wydajność.
  • REKLAMA
  • #5 10816369
    est_ars
    Poziom 18  
    Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Posiadany przeze mnie procesor i7 920 podkręciłem maksymalnie do 4.0 - jednak wyłączyłem wówczas multitheading. Przy włączonym dla stabilnej pracy musiałbym ustawić napięcia powyżej (założonego przeze mnie) progu bezpieczeństwa, co mogłoby się skończyć katastrofą. Przy czym 3.8 przy włączonym multitheadingu uzyskuję bez żadnych problemów.
    Z reguły ustawiam na 3.6 ze względu na mniejszy pobór mocy, mniejsze zużycie i wydzielanie ciepła. Choć zamontowana na CPU Noctua NH-U12P SE1366 z tym ostatnim radzi sobie bez zastrzeżeń.
    Przy okazji: kiedy powinienem wymienić pastę na procesorze: co 2 - 3 lata?

P.S. CPU kupiłem niedługo po premierze i7, więc jest to (jak podaje CPU-Z) Revision C0/C1. Chyba trochę straciłem na tym, że nie zaczekałem i nie kupiłem D.
  • #6 10816398
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Dobrej pasty nie trzeba wymieniać wcale.
  • REKLAMA
  • #8 10871222
    est_ars
    Poziom 18  
    Oprócz nowej karty powinienem też kupić jakiś szybki dysk i dodatkowe kości pamięci. Mam zatem kilka pytań dodatkowych:

Czy Corsair Force GT CSSD-F120GBGT-BK 120 GB to dobry wybór? http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/dyski-ssd/corsair-force-gt-cssd-f120gbgt-bk-120-gb

Jaki komplet pamięci 3x3GB ewentualnie 3x2GB polecacie?
    Aktualnie używam TR3X3G1333C9 Corsair DDR3 3x1GB 1333MHz CL9 XMS Core i7.
    A może po prostu dokupić 6 GB pamięci w nowych kościach, czyli nie brać pod uwagę "three memory channels"?

Czy istnieje możliwość przejścia z 32-bitowej Visty Home Premium na 64-bitową, tak by nie trzeba było kupować nowego systemu a jedynie dopłacić za jego wymianę?
  • #10 10874189
    est_ars
    Poziom 18  
    fiend_ napisał:
    Moim zdaniem 3x2GB wystarczy, 1600 z niskim radiatorem.
    Ja bym wolał samsunga 830 ew. m4 crucial, 120GB na pewno potrzebne?

Jeśli chodzi o SSD to 80 - 90GB wystarczy, najważniejsza jest pamięć synchroniczna. Jeśli jednak różnica w cenie między 80 a 120 jest do zaakceptowania, lepiej dopłacić i wybrać większy.

Jeśli chodzi o RAM to zależy mi na kościach, które będą pracować optymalnie na mojej płycie głównej (GA-EX58-UD5 rev. 1.0):
    1. 6 złącz 1.5V DDR3 DIMM obsługujące do 24 GB pamięci
    2. Wsparcie dla pamięci dwu/trzy-kanałowej
    3. DDR3 2100+/1333/1066/800 MHz

Wstaw proszę linki do polecanego przez Ciebie sprzętu.
  • REKLAMA
  • #11 10874227
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    Force GT w wersji 90GB który podałeś jest całkiem ok., w podobnej cenie jest też OCZ Vertex 3 ale ludzie chyba na nie narzekają.
    Coś szerzej to trzeba poczekać na wypowiedź innych osób.
    Obszerny test:
    http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/ATTO_Disk_Benchmark_2.46-4415/strona/16859.html

Cena rewelacja:
    http://www.neo24.pl/pamiec-patriot-sector7-6g...k-(3-x2gb)-(pv736g1600elk).html?aff_id=103113
    119zł za 3x 2GB
    Obecny cooler nie wchodzi nad sloty ram?
  • #12 10876170
    est_ars
    Poziom 18  
    Skoro Force GT 90GB jest OK to chyba 120GB też będzie w porządku?
    Jest jakaś różnica poza większą pojemnością?

Na CPU mam zainstalowany cooler Noctua NH-U12P SE1366.
    Wiatrak zasłania slot pamięci nr 2, ale pod nim spokojnie zmieściłaby się jedna z kości, które mam aktualnie zamontowane. Przy czym zgodnie z instrukcją dołączoną do płyty głównej 3 kości pamięci zajmują odpowiednio: 1, 3 i 5 slot.
    (Kolejność slotów patrząc od strony procesora: 2,1,4,3,6,5.

Gdybym kupił ten zestaw 3x2GB i zainstalował go w slotach 2,4,6 to 32 bitowy system operacyjny korzystałby nadal z pamięci zamontowanych w 1,3,5? A 64 bitowy używałby dodatkowych kości umieszczonych w slotach 2,4,6?
    Czy istnieją jakieś przeciwskazania, by tak to rozwiązać? Jakie rozwiązanie będzie optymalne jeśli chciałbym korzystać z 3 channel mode zarówno w środowisku x86 i x64?

A jeśli usunę dotychczasowe kości i w ich miejsce wstawię 3x2GB to jak będzie działać 3 channel mode? System 32 bitowy w każdej kości zaadresuje jedynie 1 GB czy użyje pierwszych dwóch do wyczerpania przestrzeni adresowej?
  • #13 10876352
    fiend_
    Poziom 43  
    Po prostu jest tańszy, moim zdaniem nie trzeba tak wielkiego SSD, tylko na system i kilka najważniejszych programów.

Bierz Patrioty i obsadź je jak stare kości a stare sprzedaj.

64bit wykorzystuje ponad 3.25GB RAM, 32 bit do 3.25GB, obsadzenie w slotach nie ma żadnego znaczenie.

Triple channel uzyskasz podążając za instrukcjami w manualu- czyli jak piszesz 1,3,5/2,4,6 lub wszystkie naraz.
  • #14 10876435
    est_ars
    Poziom 18  
    fiend_ napisał:

64bit wykorzystuje ponad 3.25GB RAM, 32 bit do 3.25GB, obsadzenie w slotach nie ma żadnego znaczenie.

Dziękuję za odp. Potrzebuję jednak bardziej precyzyjnych informacji.
    Jeśli wpakuje 3 kości po 2GB a zaadresuje mi jedynie 3.25GB to jak będzie działał 3 channel na 32bitowym OS? BTW kupię 6 GB a za rok stwierdzę, że to za mało i będę znowu kupował 3x3?

Obsadzanie slotów pamięciami 1600 i dokładanie do nich pamięci 1333 pewnie nie ma sensu. Wszystkie będą chodzić z parametrami najsłabszej kości. Tak to działa?

fiend_ napisał:
    Normalnie, triple channel jest obsługiwane przez 32bit system tylko po prostu masz do dyspozycji 3.25GB RAM. Nie ma to związku z trybem pracy modułów.

1600 są bardzo tanie, jeśli komputer głównie do gier to 6GB jest aż nadto, a jeśli inne zastosowania to podaj je.

Zazwyczaj tak, chyba że uda się je podkręcić.

Odpowiem tutaj. Będzie mniejszy śmietnik na forum.
    Nie pytałem o to jak uzyskać 3 channel, mam to w instrukcji do płyty i korzystam z niego od momentu gdy kupiłem swój komputer. Powinienem był raczej zapytać jak 32 bitowy OS korzysta z 3 kości pamięci o pojemności 2GB każda. Da się to jakoś prosto wytłumaczyć? Przykładowo: wykorzystuje 1 GB (z kawałkiem) na każdej kości - tak na chłopski rozum.

Dziś 6GB do gier wystarcza a za rok będzie za mało. Chyba się uprę przy 3x3GB. Będę mógł wyłączyć plik stronicowania.
  • #15 10876468
    fiend_
    Poziom 43  
    Normalnie, triple channel jest obsługiwane przez 32bit system tylko po prostu masz do dyspozycji 3.25GB RAM. Nie ma to związku z trybem pracy modułów.

1600 są bardzo tanie, jeśli komputer głównie do gier to 6GB jest aż nadto, a jeśli inne zastosowania to podaj je.

Zazwyczaj tak, chyba że uda się je podkręcić.
  • #17 11117798
    est_ars
    Poziom 18  
    Wybrałem opcję ekonomiczną.
    Sugerując się radami jakie otrzymałem na tym forum, zamówiłem te pamięci:
    http://www.proline.pl/?p=PV736G1600ELK

Zaczynam mieć wątpliwości:
    1) Zastanawiam się z czego wynika tak duża różnica w cenie:
    http://www.komputronik.pl/product/111961/Sprz...r_II_Sector_7_DDR3_3x2GB_1600MHz_CL9_ELK.html

Nie wynika to chyba z pazerności sklepu. Kod producenta w obu przypadkach jest ten sam: PV736G1600ELK. W drugim przypadku w nazwie pojawia się 'VIper II' - nazwa radiatorów zamontowanych na kościach. Czy wybrane przeze mnie kości otrzymały gorsze radiatory?

2) Kości pamięci, z których aktualnie korzystam:
    http://peryskop.pl/produkt/31806/CORSAIR-3X1GB-DDR3-1333MHZ-CL9-TR3X3G1333C9
    Jak widać kosztują więcej niż te które zamówiłem. Stąd prosty wniosek, że pozbywam się lepszych pamięci na rzecz dużo gorszych. Czy ktoś mógłby porównać te corsairy i patrioty - napisać co tracę a co zyskam i jak duża jest różnica w jakości obu produktów.
  • #18 11122755
    est_ars
    Poziom 18  
    Pamięci dotarły. Pracują na defaultowych ustawieniach - zresetowałem BIOS do ustawień fabrycznych:

BCLK 133
    SPDF auto, czyli 8
    Frequency 1066

Przydałyby się jakieś sugestie dotyczące podkręcania.
    BCLK planuję podnieść do 180 - 190,
    200 używam tylko od czasu do czasu.
    Jak ustawić pamięci żeby uzyskać optymalną wydajność?
  • #20 11123550
    est_ars
    Poziom 18  
    Mam poważne braki jeśli chodzi o wiedzę na temat podkręcania pamięci. Nie chcę spalić nowych kości, więc wolę pytać o wszystko jak dziecko w przedszkolu. Z góry dziękuję za wyrozumiałość.

Na domyślnych ustawieniach komputer pracował stabilnie, więc go podkręciłem; zdjęcie aktualnych ustawień w BIOSie:

napięcia:

System Memory Multiplier (SPD) ustawiłem na 8.0 - tę wartość przyjmuje również, gdy jest na [AUTO]. Przy takim ustawieniu Memory Frequency osiągnie wartość 1600 dopiero przy BCLK 200.

Korekta ustawień:
    BCLK na 200, CPU Clock Ratio 18x - tak by taktowanie procesora pozostało na poziomie 3.6 GHz, napięcia bez zmian.

temperatura w BIOSie przy tych ustawieniach (bclk 200):

Na mostku północnym 46 stopni, czy to nie za dużo?

Ustawić opóźnienia ręcznie, czy włączyć Extreme Memory Profile?
    Jakie napięcie powinienem wówczas ustawić dla DRAM Voltage? 1.650? Czy pozostać przy defaultowym 1.500V
    Moja płyta umożliwia ustawienie wartości 1.640 lub 1.660 - 1.650 nie ma.
  • #21 11126701
    fiend_
    Poziom 43  
    46 stopni to śmiech. Mój MA770T-UD3P ze sporym radiatorem osiągał 75 stopni w idle przy 4x 12cm wentylatorach w obudowie.
    Cpu clock ratio masz odblokowany?
    To * bclk= taktowanie procesora, a SPD to mnożnik pamięci, możesz wszystkimi trzema do woli operować żeby wyszło 1600MHz na ramie i na procku ile tam wyciągnie na obecnych ustawieniach napięć.

Extreme memory profile to automatyczne, zapisane dla kości ram ustawienia V, taktowania i timingów które na 99,9% będą stabilne.

Nie bój się temperatur- coś się przegrzewa- komp automatycznie się resetuje albo wyłącza.
  • #22 11127623
    est_ars
    Poziom 18  
    Dzięki za odpowiedź. Mam pewne doświadczenie w podkręcaniu swojego sprzętu. Wiem jak podnieść taktowanie CPU i jak dobrać napięcia.
    CPU clock ratio mogę ustawić max na 21X więc szału nie ma i trzeba podnosić wartość BCLK (to nie extreme edition...ale spokojnie kręci się do 4.0 GHz, więc jestem zadowolony).

Natomiast ustawianie taktowania pamięci to dla mnie czarna magia. Niestety nigdy nie miałem czasu zapoznać się z tym i poczytać coś więcej na ten temat.

Ustawiłem w X.M.P. profil1 (wielkiego wyboru nie ma jest tylko jeden predefiniowany profil) - pamięci weszły na 1600 MHz, BCLK spadło do 133 (dokładnie 133,33 - wartość bazowa) a timingi podskoczyły do 9/9/9/24/2.
    Obniżyłem SPD do 8.0, BCLK podniosłem do 200, a CPU clock ratio ustawiłem na 18x. Zastanawiałem się nad podniesieniem napięcia DRAM Voltage - gdyby sugerować się informacjami dotyczącymi tych kości, powinny pracować z napięciem 1.65V. Ostatecznie pozostałem przy wartości domyślnej: 1.5V.
    Komputer działa stabilnie. Przy czym nie uruchamiałem żadnych programów testujących/monitorujących pracę RAM.

Podnieść wartość napięcia DRAM Voltage?
  • #24 11129900
    est_ars
    Poziom 18  
    Zrobię testy w OCCT i sprawdzę.

Kolejne pytanie: jak ustawić plik stronicowania? W tej chwili ustawiłem: bez pliku stronicowania. Jednak nie jestem pewny czy to optymalne rozwiązanie. Mając 32 bitowy OS i 3 GB RAM, gdy wyłączyłem plik stronicowania nie mogłem uruchomić Batllefield 3. Mając 6GM RAM na pokładzie, BF3 uruchamia się bez pliku stronicowania.

System zaleca 9210 MB. Ustawić rozmiar niestandardowy, początkowy: 9210 i maksymalny 9210 MB pod C ? A co z pozostałymi partycjami? Mogę też oczywiści przywrócić ustawienia automatyczne [Automatycznie zarządzaj rozmiarem pliku stronicowania dla wszystkich dysków].

Dysk 500 GB mam podzielony na dwie partycje primary po 94,2 GB każda
    oraz jedną extended, która zawiera dwa dyski logiczne po 138 GB każdy.

W związku z barkiem odpowiedzi dot. ustawień pliku stronicowania, przywróciłem ustawienia automatyczne.

Dodano po 2 [godziny] 58 [minuty]:

Test przeprowadziłem programem OCCT w wersji 4.3.1
    Napięcie DRAM Voltage 1.500V okazało się zbyt niskie - restart komputera.
    Ustawiłem na 1.600V i przeprowadziłem ponownie test. Komputer pracował stabilnie przez 31 minut. Poniżej zamieszczam screen:

Mam również szczegółowe wyniki przedstawione na wykresach. Myslę jednak, że skoro test przebiegł pozytywnie, nie ma potrzeby ich zamieszczać.
    Przy okazji: zastanawia mnie skąd wzięła się wartość 180MHz w polu wyświetlającym częstotliwość z jaką pracuje szyna. Prawidłowo powinno być 200MHz. Cóż nie ma programów doskonałych...
  • #25 11136068
    est_ars
    Poziom 18  
    Podnieść jeszcze wartość DRAM Voltage, tak by uzyskać napięcie bliższe 1.65V?
    Czy wpłynie to na wydajność kości?
  • #27 11136921
    est_ars
    Poziom 18  
    Może zapytam inaczej: czy dla tzw. świętego spokoju zwiększyć napięcie do 1.660V? Do wyboru w BIOSie 1.640V i 1.660V. Nie spodziewam się znaczącego wzrostu temperatury.

Chcąc ustalić czy przy 1.600V komputer pracuje stabilnie, musiałbym włączyć test na około 10 godzin. W ten sposób testowałem sprzęt, gdy pierwszy raz podkręcałem CPU. Zdażyło się, że padł po kilku godzinach, gdy już wydawało się, że wszystko jest ok - musiałem zmieniać napięcia i zaczynać zabawę od początku.
  • #29 11152486
    est_ars
    Poziom 18  
    fiend_ napisał:

twoj socket btw chyba gryzl sie z pamieciami o 1.65v+

Mógłbyś rozwinąć wypowiedź? Miałem ostatnio kilka restartów komputera podczas gry w bf3 (mimo, że DRAM Voltage ustawiłem na 1.660). Explorer również popisywał się wydłużonym czasem reakcji. Być może było to spowodowane długą pracą komputera przy dużym obciążeniu bez restartu. Mam jednak wrażenie, że problem pojawił się po włączeniu profilu X.M.P.

Jeśli to prawda i mój socket gryzie się z tym rodzajem pamięci, to które pamięci polecasz? Szkoda, że nie wspomniałeś o tym wcześniej.

W załączniku umieściłem plik txt - zawiera informacje odczytane z pliku memory.dmp

Zadeklarowałem globalną zmienną środowiskową _NT_SYMBOL_PATH i przypisałem jej wartość srv*c:debuggingsymbols*http://msdl.microsoft.com/download/symbols.
    Uruchomiłem WinDbg, File -> Symbol File Path i wpisałem SRV*c:debuggingsymbols*http://msdl.microsoft.com/download/symbols.
    Następnie File-> Open Crash Dump... i wskazałem plik C:WindowsMEMORY.DMP
    Wpisałem polecenie !analyze -v
    Popełniłem gdzieś błąd?

Problem pojawia się również przy wyłączonym X.M.P.
    Utworzę kolejny wątek, w którym będę kontynuował temat.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2347502.html
    Załączniki:
    • memorydmp.txt (24.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę główną Gigabyte GA-EX58-UDP oraz procesor Intel i7 920, który jest podkręcony do 3.6 GHz. Planuje wymianę karty graficznej z GTX295 na GTX680, preferując model od EVGA. Dyskusja dotyczy kompatybilności GTX680 z płytą główną oraz możliwości wykorzystania pełnej wydajności karty przez szynę PCI-Express 2.0. Uczestnicy forum wskazują, że różnica między PCI-E 2.0 a 3.0 nie ma znaczenia dla wydajności w grach, a podkręcenie CPU do 3.8-4.0 GHz pozwoli na pełne wykorzystanie GTX680. Użytkownik zadaje również pytania dotyczące zakupu pamięci RAM oraz dysku SSD, a także podkręcania pamięci. Wskazówki dotyczące pamięci obejmują wybór kości 3x2GB lub 3x3GB oraz ich optymalne ustawienia w BIOSie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA