logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus K52jc Okresowe zacinanie się grafiki w grach+temperatura

Arhiy 19 Kwi 2012 12:22 2396 13
REKLAMA
  • #1 10811075
    Arhiy
    Poziom 9  
    Laptop Asus K52jc z procesorem DualCore Intel Core i3 520M I grafiką Nvidia GForce 310M. System windows 7 oryginalny. Problem polega na tym że podczas gry jakiejkolwiek 3d choć testuje na Dark Sector zdarzają się co minute-dwie przycinki na okres 10-30sekund i w tym czasie słychać trzaski w głośnikach. Laptop zaczyna szumieć. Everest pokazuje wysokie temperatury które jednak mieszczą się w normie którą producent wskazuje. Pytanie czy temperatura procesora 86 stopni C i 88 a nawet 94 zaraz po zminimalizowaniu gry to faktycznie norma czy może być powodem tych objawów? Po wyłączeniu gry i odczekaniu temperatura procesora 64 i grafiki 64. Załączam raporty Everesta gdyby ktoś chciał zajrzeć. Dodam tylko że sterowniki są graficzne najnowsze ze strony nvidii. Pozostałe były dołączone przez producenta. Dodam tylko ze dysk sprawdzany był w serwisie i problemów nie znaleziono jak również HDTune nie znalazł problemów.Karta graficzna na chwile zniknęła ale po przywróceniu biosa do fabrycznych się odnalazla. Komputer miał format 2 dni temu. Nic nie pomogło. W załączniku podsumowanie komputera i raport z tzw. czujnika sporządzone przez Everest

EDIT: Dodaje logi z GPU-Z robione podczas gry w Dark Sector
    Z moich obserwacji widzę że gdy gre miałem zminimalizowaną temperatura 80 i gpu load 0% po wejściu do gry gpu load skacze do 99 i temp rosnie. Przycinki zaczynaja sie gdy temp osiąga 94 i 95%. Przy minimalizacji gry bo zobaczyć odczyt temperatura zaczelęła spadać i gpu load spada. Następnie Wyłączyłem grę bez wchodzenia w nią dlatego nie ma gpuload.

Prosze o poproawienie mojego toku myślenia i pomoc w odnalezieniu rozwiązania
    Załączniki:
    • GPU-Z Sensor Log.txt (55.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Everest Specyfikacja.txt (356.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Everest Temperatura.txt (41.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10811739
    appcontrol
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Myślę, że temperatura oscylująca w granicach 90 C to sporo. Czy nie masz zanieczyszczonych radiatorów? Masz możliwość sprawdzenia, po zdjęciu dolnego korpusu, czy coś nie blokuje obrotów wentylatorków? A może słyszysz, że się obracają? Spróbuj włączyć grę i postawić laptopa bokiem, tak aby miał swobodny dostęp do powietrza, wówczas sprawdź temperatury.
  • REKLAMA
  • #3 10811901
    Arhiy
    Poziom 9  
    Wentylatory sa słyszane podczas tych ścinek bardziej niz powinny a testy wykazaly ze obroty wzrazstaja z 3900 do 4900. Czy więc to wina temperatury te ścinki? Komp ma ok półtora roku,lekko go czysciłem pare mięsięcy temu, ale nic nie odkręcałem poza obudową. Na chodzie dziennie jest ok 8-16h.

EDIT: Sprawdziłem, postawiłem laptop na boku i odpaliłem gre. Przeprowadzałem w tym czasie test GPU-Z. temperatura spadła do 90stopni ale ścinka wystąpiła. Dołączam logi z GPU-Z z tego zabiegu.
    Załączniki:
    • GPU-Z Sensor Log.txt (63.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 10812934
    appcontrol
    Poziom 19  
    Wygląda mi to bardziej na problem sprzętowy niż np ze sterownikami. Jeżeli lapek jest jeszcze na gwarancji oddałbym go z tymi objawami o których piszesz. Jeżeli nie jest, myślę, że warto zajrzeć pod radiator od procesora i grafiki jak wygląda pasta termo-przewodząca. Czasami przy wysokich temperaturach spotkałem się z sytuacją gdy po prostu część z niej została wykruszona.
  • #5 10813057
    Arhiy
    Poziom 9  
    Skoro mówisz że to może być problem z chłodzeniem to w poniedziałek oddam go na przeczyszczenie i wymiane pasty i po odebraniu powiem jak to wygląda. Jeśli nie to dalej będziemy kombinować.
  • REKLAMA
  • #6 10813121
    appcontrol
    Poziom 19  
    OK - czekam na informację. Może do tego czasu wypowie się ktoś jeszcze z forum.
  • #7 10814194
    Arhiy
    Poziom 9  
    Dla pewności Przeprowadziłem kolejny test. Tym razem na zimno. Temperatury przy starcie kompa były 43 stopni procesor i 43 stopni graficzna.Zaraz po włączeniu komputera odpaliłem CPU-Z i gre tylko. Dołączam logi z całości testu. Od siebie dodam że test zacząłem o 08:48 a ścinka wystąpiła dopiero w przybliżeniu o 08:57 lekka, a o 09:08:05-09:09:45. Poczatkowo było to klatkowanie, później nieco słabiej ale ostatecznie do normalnych klatek powróciło o tej godzinie 09:09:45. Jak ktoś się zna niech przejrzy bo może problem jest inny, np z taktowaniem a na tym to ja już się nie znam.

EDIT: 09:25 temperatury wg Everesta: 67 procesor i 67 grafika. Włączone tylko gg.
    Załączniki:
    • GPU-Z Sensor Log.txt (353.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 10814211
    appcontrol
    Poziom 19  
    Podkręcałeś te kartę? Jeżeli zmieniałeś ustawienia BIOSu wrzuć tutaj zdjęcia.
  • #9 10814220
    Arhiy
    Poziom 9  
    Nie zmieniałem ustawień biosu. Co więcej resetowałem je do domyślnych w momencie kiedy karta graficzna przestała być widziana przez system. Nie podkręcałem też niczego. Ale zdjęcia mogę zrobić. Powiedz mi tylko czego. Czy to znaczy że dzisiejsze objawy wskazują na coś innego niż przegrzewanie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 10814265
    appcontrol
    Poziom 19  
    Skoro nie była kręcona, tzn. że pracuje na domyślnych. Powinna wstać i działać bez problemów. Objawy wskazują na wiele rzeczy, w tej chwili po porostu szukamy. Daj znać co powie serwis po zaglądnięciu pod radiatory.
  • #11 10814355
    Arhiy
    Poziom 9  
    Acha,jeden ważny szczegół. Mianowicie problem ten wystepuje od dawna. Na długo przed zniknięciem jej z systemu i resetem biosa
  • Pomocny post
    #12 10816940
    darnok44
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Sprawdź temperatury cpu. Jeśli cpu i gpu mają jeden wspólny radiator to może zacinki spowodowane są throtlingiem przegrzewającego się procesora.
  • #13 10817204
    Arhiy
    Poziom 9  
    Jak już mówiłem temperatury podczas normalnej pracy sa takie same na gpu i cpu zawsze, ale nie wiem czy to wskazuje na wspólny radiator. Jedynie podczas gry temperatury na gpu sa wyższe ale to zapewne wynika z tego, że gpu sie wtedy dopiero załącza. Jeśli to jest przyczyna to co mogę zrobić? Wnioskuje że dodatkowego chłodzenia nie zamontuje. Czy więc przyjdzie mi sie pogodzić z takim stanem rzeczy?

EDIT: Komputer oddany. W środę wieczór powinienem zamieścić wyniki testów po wymianie pasty i przeczyszczeniu.
  • #14 10829169
    Arhiy
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany. Pomogła wymiana pasty i wyczyszczenie laptopa. Po ponad godzinie gry żadnej ścinki. Temperatura na grafice i procesorze 60 stopni. A Gpu-z wskazuje, że w czasie gry osiągnęła najwyżej 68 stopni. Dla dociekliwych zamieszczam logi z gpu-z w czasie gry do porównania. Dziękuję za wskazówki.
    Załączniki:
    • GPU-Z Sensor Log.txt (945.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Asus K52jc, który przejawia się w postaci okresowych zacięć w grach 3D, takich jak Dark Sector. Zgłoszone objawy obejmują trzaski w głośnikach oraz wysokie temperatury procesora (do 94°C) i karty graficznej. Użytkownik przeprowadził różne testy, w tym monitorowanie temperatury za pomocą GPU-Z i Everesta, oraz sprawdził wentylatory. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może być związany z przegrzewaniem, zanieczyszczeniem radiatorów lub uszkodzeniem pasty termoprzewodzącej. Po wymianie pasty i czyszczeniu laptopa, problem został rozwiązany, a temperatury podczas gry spadły do 60°C.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA