logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Premium 400 '99 - Wysokie spalanie i demontaż pompy wtryskowej

ara5 19 Kwi 2012 22:00 4643 6
REKLAMA
  • #1 10813211
    ara5
    Poziom 10  
    Ocena: 62
    Witam. Mam problem z Premiumką 400 z 99r. A wiec kopiłem ja tydzień temu i jeżdżę pod lodka na żwirowni. Mam z nią wielki problem a mianowicie pali mi ok 56-58l/100km. Wymieniłem końcówki wtryskiwaczy, czujnik temperatury powietrza doładowującego oraz czujnik ciśnienia powietrza doładowującego i dalej jest to samo. Szczelność intercoolera tez sprawdzałem i wszystko jest ok. Lekko dymi na czarno i jest słaba. Myślałem ze to pompa wtryskowa ale przy wyciąganiu natrafilem na pewien problem. Sa to dwie nakrętki przykręcone miedzy pompa a blokiem silnika i nie mam pomysłu jak się do nich dostać. Czy wyciągając pompę muszę ściągnąć to sprzęgło z przodu silnika pod ta pokrywka? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10813973
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10822927
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    Tylko, że zanim ja wyciągniesz i się narobisz, to pomyśl- co by tu pompa miała do nadmiernego zużycia paliwa- tym bardziej, że dymi czarnawo, czyli daje aż za dość- odpala normalnie?
    Może lepiej skieruj wysiłki na pomiar ciśnień w cylindrach, określenie kondycji silnika i sprężarki doładowania.
    Autko ma trochę latek i pytanie- ile tam się na niego ładuje..
  • REKLAMA
  • #4 10825347
    ara5
    Poziom 10  
    turbo jest ok. Odpala za dotknieciem zarowno gdy stoi dzien czy trzy dni. przed wymiana koncowek wtryskow kopcil bardzo ale po wymianie przykopci sobie przy rozpedzaniu jak wcisne pedal w podloge. A przy lagodnym ruszaniu nic nie widac.
  • #5 10826339
    opal67
    Poziom 12  
    Ocena: 111
    sprawdż ITC przestawiacz konta wrysku
  • #6 10829862
    ara5
    Poziom 10  
    dzisiaj dostałem pompę wtryskowa i jutro próbuje czy pomogło. Pompiarz powiedział ze byly przytarte sekcje i ze przeczyścił,wymoczył i powinno byc wszystko ok. Powiedzcie mi Panowie czy z tym ITC to lepiej udać sie do serwisu czy mogę samemu to jakoś sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #7 11001219
    ara5
    Poziom 10  
    Panowie pomorze ktoś jak sprawdzić czy ITC jest walnięte? Trochę kosztuje a ja niechcialbym wydać takiej kasy w błoto.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z Renault Premium 400 z 1999 roku, który zużywa około 56-58 l/100 km. Wymienił końcówki wtryskiwaczy oraz czujniki, ale problem nadal występuje. Silnik lekko dymi na czarno i ma słabą moc. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być pompa wtryskowa, jednak napotkał trudności przy jej demontażu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ciśnienia w cylindrach oraz kondycji silnika, a także przestawiacza kąta wtrysku (ITC). Użytkownik zamówił nową pompę wtryskową, która została oczyszczona, i planuje sprawdzić, czy to rozwiąże problem. Pojawia się również pytanie o to, jak samodzielnie sprawdzić ITC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA