logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AT89C51 – jakie stany logiczne ustawić na pinach ALE, PSEN i EA przy uruchamianiu?

ssamburski 07 Sty 2005 03:05 1383 8
REKLAMA
  • #1 1116858
    ssamburski
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam!!!! Potrzebuje takiej pomocy, odpalam sobie moduł do zabawy na układzie jak wyzej, mam podłaczony kwarc to chyba bez problemow, restet przez C10uF do +5V uk zapogramowany tak zeby resetował P1.0 ale po wlozeni i wlaczeni zasilania mieze miernikiem na p1.0 i jest 5V!!! I moje pytnie jest takie co moze byc nie tak, czy tam nie trzeba czasem wymusic jakis poziomow napiec na ALE PSEN lub EA!!!!! Fajnie by było jak by mi ktos pomógł dzis juz wprawdzie spaliłem uk ale jutro walcze dalej!!!! POZDRO 600!!!!!

Dodano po 23 [minuty]:

Ludzie wolniej!!! Chyba sam znalazłem ne EA trzeba dac +5V!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 1116875
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 642
    PSEN 29 32 26 O Program Store Enable: The read strobe to external program memory. When executing
    code from the external program memory, PSEN is activated twice each machine cycle,
    except that two PSEN activations are skipped during each access to external data memory.
    PSEN is not activated during fetches from internal program memory.
    EA/VPP 31 35 29 I External Access Enable/Programming Supply Voltage: EA must be externally held low
    to enable the device to fetch code from external program memory locations 0000H to the
    maximum internal memory boundary. If EA is held high, the device executes from internal
    program memory unless the program counter contains an address greater than 0FFFH for
    4 k devices, 1FFFH for 8 k devices, 3FFFH for 16 k devices, and 7FFFH for 32 k devices.
    The value on the EA pin is latched when RST is released and any subsequent changes
    have no effect. This pin also receives the 5V/12V (±10%) programming supply voltage (VPP)
    during FLASH programming.
    zacxznij lubic noty katalogowe
  • #3 1118972
    ssamburski
    Poziom 16  
    Dzieki!!! I tera to juz mam niezły metlik!!!! A no i umnie to bardzo ciezko z angelskim czy mozna troszkie po polsku!!! No znalazłem w projeckcie w EDW ze EA jest podłaczone do +5V no i tak zrobiłem ale dalej jest lipa!!!!! No ja pisze programiki w BAScomie .............

RESET P1.0
    end

no to na moje po odpaleni tego w uk powino na P1.0 pojaiw sie napiecie równe ok 0V a czemu jest 5V!!!!!! ZGORY WIELKIE DZIĘKI
  • REKLAMA
  • #4 1118986
    bobeer
    Poziom 28  
    to raczej kiepski prog do sprawdzania funkcionowania proca
    raczej napisz programw petli ktory co polsekundy zmienia stan na portach
    np wszystkich
    wtedy ewentualne uszkodzone wyjscia poznasz odrazu
    nalezy zaczac od tego czy wogole dobrze jest program ladowany do proca
    niepisales coto za programator i czy sprawdza poprawnosc zapisanych danych
  • REKLAMA
  • #5 1119014
    ssamburski
    Poziom 16  
    No No ja tez probowałem z takim programikami programator to WILLEM z adapterem to chyba dobra zabawka no ma funkcje weryfikacji a zreszta odczytywałęm zapisany program wszystko wyglada ok!!!! No mnie zastanawia moze to cos bascom zle kompiluje masz moze wsady binarne z ajkims takim programikami!!!!!! Dzieki za zainteresowniw!!!!! No nie powiem troszkei zaczna to mnie dołowac toc to taki trywialny układ!!!!!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1119068
    bobeer
    Poziom 28  
    a mnie to wyglada na to ze cos bedzie z oscylatorem
    programator rownlolegly moze smigac bez kwarca i tez zaprogramuje
    ale procek bez sygnalu nie ruszy
    poczaruj cos z kwarcem moze
  • #7 1119083
    ssamburski
    Poziom 16  
    No raczej nie podłaczyłem mirnik czestliwosci i tak na jedenj nuszcze kwarcu jest 11,059 mhz a na drugej troszkie pływa około 4MHZ,,, no i na wyjciu ALE jest ok 1,8MHZ to chyba kwarc odpada!!!! Chyb ze na obu nozkach kwarcu powino byc 11,05 mhz!!! Jak ty uwazasz????????
  • #8 1119106
    bobeer
    Poziom 28  
    to ze na jednej jest 4 to dlatego ze to wejscie i pod obciazeniem zaklocasz prace generatora
    czyli xtal ok
    tylko skad ten przebieg na ale ?
    wyglada to tak jakbys mial uaktywniona wspolprace z pamiecia zewnetrzna a chyba korzystasz z wew flesza ?
    oj sprawdz moze jeszcze raz psen i uklad resetu
  • #9 1119154
    ssamburski
    Poziom 16  
    Nie no układ resetu jest raczej oki tak jak pisałęm ale co z nuzka PSEN no ja mam ja w powietrzu!!!!!!

Dodano po 2 [minuty]:

A no i ja myslałem ze to normalne ze na ALE jest przebiek o czestoliwosci f oscy/6 tak gdzies wyczytałem dlatego myslałem ze to swiatczy otym ze jest ok!!!!!

Dodano po 42 [minuty]:

JEEEEEEEEEEE Sukce udało sie!!!! To jednak wina BASCOMA!!!!!!!!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy ustawienia stanów logicznych na pinach ALE, PSEN i EA mikrokontrolera AT89C51 podczas uruchamiania. EA powinno być podłączone do +5V, aby korzystać z wewnętrznej pamięci programu, co zostało potwierdzone przez autora. PSEN jest sygnałem odczytu z zewnętrznej pamięci programu i nie jest aktywne podczas wykonywania kodu z pamięci wewnętrznej. ALE generuje sygnał o częstotliwości oscylatora podzielonej przez 6, co jest normalne. Problemy z resetem i stanem na porcie P1.0 mogły wynikać z błędów w programie napisanym w BAScomie. Użytkownik korzystał z programatora WILLEM z adapterem, który poprawnie weryfikował zapis programu. Pomiar częstotliwości kwarcu wykazał poprawną wartość około 11,059 MHz na jednej nóżce, a niższą na drugiej, co jest typowe ze względu na obciążenie. Ostatecznie problem okazał się związany z błędami w kodzie BAScom, a nie z hardwarem czy ustawieniami pinów ALE, PSEN i EA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA