logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z Windows 98 nie rozpoznaje aparatu HP Photosmart 635 - co zrobić?

2703 07 Sty 2005 11:14 7890 20
REKLAMA
  • #1 1117320
    2703
    Poziom 12  
    Ocena: 50
    Kupiłem aparat cyfrowy hp photosmart 635 i próbując przegrać zdięcia do komputera komputer nie widzi aparatu.
    Procesor AuthenticAMD AMD-K6(tm) 3D processor 56MB RAM
    Microsoft Windows 98 wydanie drugie, karta PCI 2X VER 1.1
    Podejmowałem próby z zainstalowanym oprogramowaniem dołączonym do aparatu jak i bez niego. Aparat przełączałem na Digital Camera jak i Disk Drive i nic nie pomaga. Komputer rozpoznaje go jako nieznane urządzenie i nie może się z nim połączyć. W innym komputerze przy winXP wszystko jest dobrze. Pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 1117324
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    wyglada na cos ze cos zle jest zainstalowany sterownik usb. inne urzadzenia usb dziala dobrze??

ps. mam ten sam aparat. Na ile czasu starczaja Ci akumulatorki? Co moj jest niesamowicie prądożerny ... :(
  • #3 1117632
    dakotaa
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    ja też stawiam na stery, zainstaluj stery do płyty głównej, a potem do aparatu, i winno wszystko działać.
  • REKLAMA
  • #4 1117759
    Kassiel
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Jaki masz dokładnie procesor i jakie USB? Upewnij się też czy aparat potrzebuje USB 2.0 czy może być wolniejsze ( niby powinno być kompatybilne w dół ale z tym różnie bywa). Aby USB 2.0 w pełni ruszyło potrzebujesz procka z pełną obsługą mikrokodów.
  • REKLAMA
  • #5 1119064
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    popieram kolege mam dwa gniazda usb w jednym jest ok w drugim nie dziala nic. aparacik mam za 1euro z fulmarku apitek digital camera
  • #6 1119124
    2703
    Poziom 12  
    Witam i odpowiadam:
    Arenowi:
    Nie mogę sprawdzić innych urządzeń USB bo nie posiadam takowych. Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej rozpoznają go jako nieznane urządzenie.
    Jeśli chodzi o akumulatorki to kupiłem o pojemności 2300mAh i przy pojemności pamięci aparatu (nie mam dodatkowej karty pamięci) wystarczają mi aby się pobawić tzn. mogę zrobić parę klipów lub kilkakrotnie napełnić (3-4x) pamięć zdięciami i wymazać. Można oszczędzać energię używając jak najmniej podglądu.
    Dakotcie:
    Jeśli chodzi o sterowniki do aparatu to pisałem, że instalowałem (dostałem wraz z aparatem płytę instalacyjną i zainstalowałem programy będące na niej). Jeśli chodzi o płytę główną to nawet nie wiem co to za jedna i w stoisku komputerowym też nie wiedzieli. Ktoś kto kompletował mi ten komputer jakieś 4 lata temu nie dał mi poprostu instrukcji do niej.
    Kassielowi:
    Procesor mój to AMD-K6(tm)-2/166MHz, a USB 1.1.
    W instrukcji aparatu nic się nie doczytałem aby żądano sobie jakąś specjalną wersję USB. Gdybym był pewien że USB2 pomoże to może jeszcze kupiłbym ale już kupiłem jedynkę a jeszcze przedtem tzw. śledzia bo podobno miałem mieć USB na płycie systemowej (tylko nikt nie wie gdzie go wpiąć), no a teraz kupię USB2 i okaże się w końcu że muszę kupić nowy komputer.
    Dzięki serdeczne za rady ale jak na razie nie ruszam z miejsca.
  • #7 1119153
    jacekzamki
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    mialem to samo, Po zainstalowaniu XP z service pack1 (ktory posiada obsługę USB2.0) wszystko bylo OK. Sciagnij z netu SP1. Sprawdź, czy w menadzerze urządzen nie ma wykrzykników przy USB.
  • #8 1119344
    2703
    Poziom 12  
    Kiedy aparat jest nie podłączony do USB to w menadżerze urządzeń nie ma wykrzykników. Kiedy podłączę aparat (aparat włączony) pojawia się w kontrolerach uniwersalnej magistrali szeregowej nowy napis z wykrzyknikiem "nieznane urządzenie". Próbowałem zaktualizować sterownik do niego z internetu ale to nic nie daje może jak by mu wskazać konkretny sterownik z konkretnego miejsca to może by coś z tego było ale nie wiem ani gdzie szukać ani jak to zrobić. W karcie USB są dwa gniazda więc przełączyłem go na drugie zgodnie z wcześniejszą sugestią ale też nic to nie dało.
  • #9 1119760
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    Jacekzamki slepy jesteś?

2703 spróbuj podłaczyć aparat jak jest właczony ,sprawdź czy masz prawidłowe zasilanie usb(5V) i czy nie masz czegoś źle ustawionego w opcjach usb(w menadzerze urzadzen)
    zasadniczo powinna pokazac sie nazwa aparatu hmmmm

spróbuj również przez coś co ma twaina(acdsee)

jesli to nie pomoże to szukaj w sterownikach(wypakuj je rarem czy jakoś tak) pliku *.inf opisującego aparat i spróbuj dodać go ręcznie - kiedyś tez mialem podobny problem z hp
    po dodaniu recznym mialem bezposredni dostep do pamieci wewnetrznej i czytnika kart wprost z "mojego komputera"(jako dyski wymienne)
  • #10 1121721
    2703
    Poziom 12  
    Panowie. Muszę wyjaśnić że ja nie jestem takim szpecem od komputerów jak Wy i jeśli mi coś radzicie to trzeba mi prostymi słowami podpowiedzieć jak to zrobić. Nie jestem całkiem lewy i coś tam mogę poprzestawiać ale trzeba mi powiedzieć co i gdzie. Przeczytałem w readme płyty do aparatu że:
    Podłączanie do urządzenia do przechwytywania obrazów

Aby możliwe było podłączenie urządzenia do przechwytywania obrazów za pomocą portu USB, spełnione muszą być następujące warunki:
    1) Uruchomiony system Windows 98, Windows 2000, Windows Me lub Windows XP (zrobione)
    2) Dostępny zewnętrzny port USB w komputerze (zrobione)
    3) Właściwy sterownik magistrali USB (tu nie wiem czy dobrze zrobione ale menadżer urządzeń nie wykazuje konfliktów)
    4) Poprawne włączenie magistrali USB w ustawieniach systemu BIOS (tego w ogóle nie ruszałem bo choć wiem jak wejść do biosu to nie wiem gdzie szukać i jak ewentualnie to przestawić)
    5) Dostępny adres przerwania (IRQ) do przydzielenia magistrali USB (na tym w ogóle się nie znam więc nie wiem czy jest dostępny czy nie)

Jeśli uważa ktoś że tu może tkwić błąd i może mi to wytłumaczyć jakoś prosto tak abym mógł to sam sprawdzić to dziękuję serdecznie z góry.[/u]
  • #11 1121886
    rafels
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Spróbuj zainstalować sterowniki aparatu ręcznie.
    Po podłączeniu aparatu do komputera wejdź w menadżer urządzeń na tą kartę z wykrzyknikiem. Powinien tam być przycisk „zainstaluj sterownik" albo „aktualizuj sterownik". Kliknij. Włóż do CD płytę dołączoną do aparatu. Gdy pojawi się okno wskazania miejsca sterownika, zaznacz żeby szukał w napędzie CD-ROM. Jeśli jest na tej płycie wymagany sterownik, to go znajdzie.

Mógłbyś napisać jaki komunikat błędu pokazuje się na karcie z menadżera urządzen tej z wykrzyknikiem, bardzo by to pomogło.
  • #12 1122109
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    Witam
    Aby wyczytac zdjecia z aparatu cyfrowego nie potrzeba instalowac zadnych sterowników od aparatu na kompie.(jakies nieporozumienie)
    podlaczasz aparat przez USB zostaje nawiazana komunikacja z aparatem
    po czym otrzymujesz odpowiedni komunikat (co masz/chcesz zrobic)
    jesli nie ma zadnego komunikatu nie ma polaczenia z aparatem - nalezy wiec sprawdzic port USB. Jako ze masz win 98, to masz narzedzie do sprawdzenia pod reka. Na plycie windy w jakims folderze, bodajze "Tools "lub "Polices" jest program do sprawdzania USB, rozpoznasz go po typowym symbolu dla USB. Sprawdzasz wiec, czy USB nie funkcjonuje czy aparat nadaje sie do smieci.pozdrawiam
  • #13 1122174
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Zostaw podłączony aparat do kompa i przeładuj go. Jeśli masz porawnie zainstalowane stery to komp zobaczy go pewnie jako dodatkowy dysk. Win 98 czesto nie rozpoznaje w locie urządzen tylko trzeba go przeresetować.
  • REKLAMA
  • #14 1124561
    2703
    Poziom 12  
    Witam. Dziękuję za chęć pomocy i odpowiadam:
    Rafelsowi:
    Aktualizacja sterownika nic nie daje tzn. przy próbach zaktualizowania odpowiada mi że lepszego nie może znaleźć i że zainstalowany jest najlepszy. Zanim jednak to próbuję zrobić pojawia się komunikat we właściwościach tego urządzenia: "To urządzenie jest nieobecne w komputerze, nie pracuje poprawnie albo nie są zainstalowane dla niego wszystkie sterowniki (Code10)"

mcz1:
    Robiłem to wszystko i komputer rozpoznaje aparat jako nieznane urządzeni.

Pieron:
    Odpowiadam Tobie na końcu bo chyba tu tkwi błąd. Jeśli chodzi o aparat to jest dobry bo sprawdzano mi na innym komputerze z winXP i bez wgrywania żadnych sterowników czytał zdjęcia. Teraz jeśli chodzi o to USB to znalazłem w instalce win98 coś takiego: Tols\Reskit\Diagnose\Usbview i uruchomiłem to Usbview
    Oto co mi się ukazało na ekranie:
    My Computer
    - Otwarty kontroler hosta typu SiS7001PCI do USB
    - [Port1] NoDeviceConnected
    - [Port2] NoDeviceConnected
    - Otwarty kontroler hosta typu 82C861 PCI do USB firmy OPTi
    - [Port1] NoDeviceConnected
    - [Port2] NoDeviceConnected

Dodam jeszcze że w aparacie po podłączeniu go do komputera pojawia się napis: "Establishing connection with computer..."
  • #15 1124634
    rafels
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Spróbuj sprawdzić w BIOSie czy jest włączone USB.
    Opcje te znajdziesz w zakładkach Awanced lub Chipset Faturs. Nazywa się Onchip USB lub USB Onboard (dokładnie nie pamiętam, ale coś w tym stylu) i powinno być ustawione na Enabled. Jeśli jest ustawione na Distabled, to zmień.
    Ale pewnie jest włączone bo system widzi urządzenie tylko nie potrafi rozpoznać.
  • #16 1125195
    Pieron
    Poziom 31  
    programem tym testujesz USB jesli jest cos na nim podlaczone.
    aby 100% byc pewnym proponowalbym podlaczyc jakies inne urzadzenie drukarke, skaner, itp

Komunikat ten oznacza mniej/wiecej nawiazanie polaczenia z komputerem.

sprawdz jeszcze w menu aparatu czy tam nie ma jakies funkcji do kopiowania, przesylania zdjec na kompa, itp(niektóre maja taka funkcje).

aha jeszcze sprawdz w explorerze czy nie otwiera sie jako nowy dysk twardy z nowa litera.
  • #17 1125573
    Kassiel
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    W minimalnych wymaganiach systemowych ma podane że potrzebuje Pentiun 2 lub podobny (już z mikrokadami). Niestety twój procek ich nie ma. Dołożenie USB 2.0 nic ci nie da bo i tak komp nie obsłuży tego standardu. Pewnie nie będziesz tym zachwycony ale jak dla mnie czeka cię wymiana kompa albo częste wizyty u kumpla.
  • #18 1127505
    2703
    Poziom 12  
    Witam.
    Chyba jednak będę musiał pomyśleć o nowym komputerze, ale na razie odpowiadam:
    Rafels:
    Napis USB w biosie znalazłem tylko w zakładce "Features Setup" - jest to "USB Function" i jest ustawione na Enabled.
    Pieron:
    Mam skaner i drukarkę ale mają inne gniazda i nie ma ich jak podłączyć do tego USB. Aparat do przesyłu danych do kompa ma dwie opcje:
    Disk Drive i Digital Camera jednak na żadnej z nich nie można zobaczyć aparatu w komputerze ani jako dysk dodatkowy ani oprogramowanie dostarczone z aparatem nie widzi go.
    Kasiel:
    Chyba jednak będziesz miał rację z tym prockiem ponieważ aparat był sprawdzany na innym komputerze (nie znam jego danych ale wiem że niedawno kupiony i zainstalowany ma winXP) i nie trzeba mu było nic wgrywać, bez żadnych dodatkowych programów zobaczył aparat i zdjęcia.
    Ja jak wcześniej mówiłem nie znam się na tych zawiłościach komputerowych. Sugerowałem się tym że jak napisali w instrukcji aparatu win98, to ma mi obsłużyć aparat. Nie brałem w ogóle pod uwagę procesora.
    Ale Panowie dziękuję serdecznie za zainteresowanie i porady.
  • #19 1128033
    Pieron
    Poziom 31  
    czy jest jakis program graficzny zalaczony do zestawu?
    moze byc ze przez taki program uzyskasz polaczenie bo jest to firmowy soft do tego aparatu ale chyba nie masz czegos takiego bo chyba bys cos nadmienil. sprubuj jeszcze z ACD SEE program ten wnosi sterowniki do kilku aparatow np kodak olimpus itd moze cos pomoze.
    sprubój jeszcze u kogos innego kto ma win 98 moze u ciebie jest cos nie tak. lub przejsc na XP. pozdrawiam
  • #20 1133182
    2703
    Poziom 12  
    Witam.
    Próbowałem już chyba wszystkiego co tylko możliwe i nic. Program graficzny aparat ma ale to nic nie pomaga. Zostało mi jedynie przejść na winXP ale to się wiąże z wymianą komputera gdyż ten nie sprosta wymaganiom XP a to z kolei pociąga za sobą wydatki finansowe które muszę jakoś pokonać.
    Uważam że temat został wyczerpany.
    Dziękuje użytkownikom za udział w dyskusji.
    Pozdrawiam.
    2703
  • #21 1133645
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Ja bym jeszcze sie dopisal. Z tym procesorem nie wiem... ale nie sadze, zeby to byla jego wina. Zrozumialem jednak, ze USB masz na dodatkowej karcie bo nie mogles znalezc "szpilek" na plycie. Jesli tak to wylacz w BIOSie USB - ustaw "USB Function" na "disabled". Dopiero potem sprawdz jak zostala wykryta sama karta USB w menadzerze urzadzen. Jesli nie ma konfliktow, powinienes przystapic do instalacji programu aparatu (z odlaczonym aparatem) a ewentualnie podlaczyc go dopiero kiedy program poprosi o to lub juz sie zainstaluje. I wtedy powinienes dopiero dostac komunikat, ze znaleziono takie i takie urzadzenie. Jesli go nie dostajesz to cos jest ze sprzegiem USB i/lub z kartą USB a jesli dostajesz komunikat o niewlasciwym urzadzeniu, to moze sprobuj przeinstalowac W98 i zainstalowac stery aparatu od nowa? Teraz masz juz "pomieszane".
    Instalowanie karty USB2.0 jest zupelnie bezcelowe, gdyz ta juz na 90% nie bedzie chodzila dobrze w tym systemie a aparat napewno nie wymaga 2.0.
    Ja mam laptopa z prockiem AMD K6-2 /475MHz i aparat Canon A75 i lacza sie bez problemu. Sadze, ze u Ciebie tez powinny.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku rozpoznania aparatu cyfrowego HP Photosmart 635 przez komputer z systemem Windows 98 SE, wyposażony w procesor AMD-K6-2/166 MHz i USB 1.1. Komputer wykrywa urządzenie jako "nieznane" z kodem błędu Code 10, mimo instalacji dołączonych sterowników i oprogramowania. Próby zmiany trybów aparatu (Digital Camera, Disk Drive) oraz podłączenia do różnych portów USB nie przyniosły efektu. Diagnostyka USB w systemie wskazuje brak wykrycia urządzenia na portach. BIOS ma włączoną funkcję USB, jednak brak jest pewności co do kompatybilności sprzętowej i sterowników magistrali USB. Dyskusja sugeruje, że procesor i USB 1.1 mogą nie spełniać minimalnych wymagań aparatu, który wymaga Pentium II lub podobnego z obsługą mikrokodów oraz USB 2.0, co powoduje brak pełnej kompatybilności. Użytkownik rozważa wymianę komputera na nowszy z Windows XP, gdzie aparat działa bez problemów. Propozycje rozwiązań obejmowały ręczną instalację sterowników, sprawdzenie ustawień BIOS, testowanie innych urządzeń USB oraz użycie programów typu ACDSee do obsługi aparatu, jednak bez skutku. Ostatecznie problem wynika z ograniczeń sprzętowych i systemowych Windows 98 na starszym procesorze i kontrolerze USB 1.1.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA