logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP OfficeJet 6110 - brak wykrywania drukarki pod Windows 98SE

przybor 05 Gru 2005 22:18 1490 6
REKLAMA
  • #1 2057276
    przybor
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie. Mam problem z drukarką HP OfficeJet 6110. W żaden sposób nie mogę jej uruchomić pod Windows 98SE. Sterowniki pobrałem ze strony producenta. Podczas instalacji, instalator nie może znaleźć drukarki.
    Sterowniki mogę zainstalować bez drukarki, ale Windows nadal jej nie widzi. Dodam, że USB w tym komputerze działa poprawnie. Próbowałem na kilku innych komputerach z 98SE i mam ten sam efekt.
    Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2057726
    PiatyElement
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    a sama drukarka nie ma uszkodzonego poru usb? spróbuj ją zainstalować na kompie z win xp np, bo tej możliwości w poście niie wyeliminowałeś. napisz jak pod inną windą się drukarka sprawuje.
  • REKLAMA
  • #3 2058277
    przybor
    Poziom 12  
    sprawdzałem pod XP i działa bez problemów
  • #4 2058356
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Faktycznie problem jest troche dziwny ,ale jak widac nie jest to problem z drukarka, do glowy przychodza mi dwie rzeczy:
    1 Niewłasciwe sterowniki-popróbuj na innych
    2 Druga sprawa dotyczy bufora wydruku(musi byc uruchomiony)-w XP-eku sprawa jest prosta(Panel sterowania<-Narzedzia administracyjne<-Usługi<Bufor wydruku), natomiast jak to sie ma w win98 to już nie mam pojecia, bo nie mam doswiadczenia z tym systemem.Pozdrawiam

Dodano po 15 [minuty]:

Sprobuj jeszcze połączyc drukarke z komputerem przez kabel LPT a nie USB,bo byc moze w biosie jest cos przestawione.
  • REKLAMA
  • #5 2058846
    przybor
    Poziom 12  
    ta drukarka nie ma LPT, można jeszcze podłączyc ja przez serwer wydruku, ale takiego tez nie mam, a musze ja uruchomić na 98
  • REKLAMA
  • #6 2059234
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    a masz wgrane sterowniki do USB ?
    niektóre urządzenia maj atakie dodatkowe wymaga nia - niby wszystko działa a np do kabla z telefonu trzeba dograc stery pod USB
  • #7 2278094
    przybor
    Poziom 12  
    temat zamykam, nie udało mi się uruchomić tej drykarki pod 98

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku wykrywania drukarki HP OfficeJet 6110 pod systemem Windows 98SE mimo poprawnie działającego portu USB i zainstalowanych sterowników pobranych ze strony producenta. Drukarka działa poprawnie pod Windows XP, co wyklucza uszkodzenie sprzętowe. Sugerowano sprawdzenie sterowników USB w Windows 98SE oraz uruchomienie usługi bufora wydruku, która jest niezbędna do prawidłowego działania drukarki. Próba podłączenia przez port LPT nie jest możliwa, ponieważ model nie posiada takiego interfejsu. Brak dostępności serwera wydruku jako alternatywy. Ostatecznie nie udało się uruchomić drukarki pod Windows 98SE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA