logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co zrobić - gdy zalano benzyny zamiast ropy w małej ilości(TDI)-czyścić układ?

blader1234 22 Kwi 2012 00:23 63210 14
REKLAMA
  • #1 10820119
    blader1234
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Witam, jak w temacie zamiast ropy nalałem 2L benzyny; w zbiorniku znajdowało się około 6 -7 litrów ropy( nie ruszałem z miejsca), w momencie kiedy się zorientowałem - zadzwoniłem do znajomego mechanika, któremu trochę nie ufam... Poradził abym nie zlewał tej mieszanki tylko dolał na fulla i się nie przejmował! Dolałem 44L ropy, dojechałem do domu, tylko że jest problem - po konsultacji drugi mechanik powiedział abym tym absolutnie nie jeździł tylko zlał - WTF?! co robić co radzicie? Samochód to GOLF 4 (2001) TDI 101KM(pompo-wtryskiwacze). Co robić, samochód nie mój, nie wiem czy się w ogóle przyznawać co zrobiłem czy nie!? Samochód jest Ojca, który wraca w poniedziałek; jeśli coś będzie nie tak jestem trupem!!! Proszę poradźcie coś...
  • REKLAMA
  • #2 10820146
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 500
    Nie panikuj! 5% benzyny jeszcze żadnemu diesel`owi nie zaszkodziło, na zime zalecane jest nawet dolewanie "Pb" aby nie wytrącała się parafina.
  • #3 10820154
    REVISOR
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Witam, osobiście bym się tym nie przejmował o ile wlałeś pod korek tego co trzeba, w tych czasach nawet nie wiadomo co na stacjach się wlewa a czasem jest to taki syf że kilka procent benzyny w ropie nic złego nie zrobi. Zapewne drugi mechanik chciał dmuchać na zimne i źle nie chciał dlatego poradził zlać zawartość baku aby nie narażać silnika. dobrze ze dolałeś ropy żeby rozcieńczyć mieszankę, na pewno specjaliści też to potwierdzą, że raz przejechałeś na takim specyfiku też dużo nie powinno zaszkodzić silnikowi. Może jeszcze ktoś doradzi kto siedzi w temacie głębiej.
  • #4 10820168
    blader1234
    Poziom 2  
    Muszę coś zadecydować, jak coś to zostaje mi - niedziela i prawie cały poniedziałek na jakąś reakcję. Potem wraca Ojciec... mam prze... totalnie. Jak nie fart to niefart, 3 dni temu - miałem dzwon moim autem, Ojca nie ma więc pożyczyłem Jego no i mam... odkąd miałem samochód to zawsze "benzyniaka"... I wiem, trzeba być totalnym debilem, ale za dużo zmartwień i kłopotów ostatnio naraz...
  • REKLAMA
  • #5 10820353
    zerolinux
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam.

Nie przejmuj się i jeździj spokojnie dalej. Ja zawsze dolewam 5 l benzyny na 60 litrowy zbiornik w zimie do mojego peugeota 307 jak temperatura spada poniżej -15 stopni.
    Nie miałem nigdy problemów, a jeżdżę tym samochodem od nowości 8 lat
  • #6 10820365
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Jeśli dalej masz obawy to rozwinę swoją wypowiedź, co się może stać gdy silnik Diesel`a zasilimy benzyną. Jako że bnzyna jest lżejszą frakcją destylacji ropy naftowej niż olej napędowy, spala się szybciej i wyższej temperaturze, ( jednak jest jej pochodną) co w większości przypadków kończy się przegrzewaniem denka tłoka oraz głowicy i w konsekwencji uszkodzenia mechaniczne silnika. Warunki dotyczące produkcji paliw są opisane normami dotyczącymi wielu parametrów takich jak kaloryczność, wartość opałowa, ciepło spalania, jednak nie jest to aptekarska receptura i dopuszczalne są jakieś widełki. Niestety producenci paliw, następnie firmy transportowe i na końcu sprzedawcy robią wszystko aby zmieścić się w dolnej granicy tych widełek, więc dolanie benzynki jest jakby uszlachetnieniem paliwa. Przykladem może być tu porównanie zużycia paliwa tankowanego na polskich stacjach ze znanym szyldem i analogicznych stacjach za naszą zachodnią granicą. Z autopsji wiem że zużycie niemieckiego paliwa jest o ok 8-10% niższe więc jego wartość energetyczna siłą rzeczy musi być właśnie o tyle wyższa.
    Masz poprostu w baku Diesel V- power. ;)
  • REKLAMA
  • #7 10820614
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4157
    Niczym się nie przejmuj - nic nie będzie. Pracowałem za granicą i tam co dziennie coś przywoziliśmy bo klient zatankował benzyny zamiast diesla. Opróżnialiśmy zbiornik do zbiornika 5l diesla i na rozrusznik. Poklekotał trochę i odpalał - nikt tam nic nie czyścił. Zdarzało się, że nawet filtra nie wymienialiśmy. Klient jechał na stację tankował do pełna i po problemie. Auta były różne (nawet radiowozy).
  • #8 10820689
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3596
    Nie rób nic ponad to co zrobiłeś. To diesel starszej generacji i bez żadnego problemu takie paliwko przetrawi. Powtarzam: nic nie rób, bo jeszcze narobisz jakiegoś innego bałaganu. Zastanów się tylko, co powiesz jak ojciec spyta dlaczego mu taki prezent zrobiłeś i zatankowałeś do pełna :) :)
  • #9 10824891
    serviceme
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Potraktuj to jako zima gdzie trzeba trochę dolać aby parafina nie oddzialała się od ropy.
  • #10 10826701
    blader1234
    Poziom 2  
    Okej, dzięki Wszystkim którzy coś mi napisali i poradzili... Paliwa trochę wyjeździłem, żeby Ojciec się nie domyślił... Golfik niby śmiga jak dawniej, cóż zobaczymy... na razie jeżdżę autobusem:) czekam na zrobienie mojej BUNI, ale coś czuję... że, jeśli będę śmigał czymś na ropę to pozostanie to owy AUTOBUS. Jeszcze raz dzięki za poradę, pozdrawiam.
  • #11 10894557
    MinisterQ
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Gdybyś potraktował j/w benzyniaka ropą, to pozostałaby Ci tylko laweta i czyszczenie układu. Zalanie diesla taką znikomą ilością pb nic mu nie zaszkodzi. Zimą takie coś to norma, starsze diesle trawiły zimą nawet proporcje 50/50 - i żeby było śmieszniej, takie coś zalecał nawet producent (mercedes w przypadku w124).

Moderowany przez Pawel wawa:

Ostrzeżenie. Nie dość, że temat zakończony miesiąc temu, to Twoja paplanina nic do niego nie wnosi. 3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• REKLAMA
  • #12 17086115
    adawys
    Poziom 2  
    Ocena: 13
    Witam dawno nie poruszany temat ale mam pytanie wczoraj omyłkowo zalałem około 20 litrów benzyny do golfa 4 1.9 tdi 110 km rok 2000 jedi normalnie zaczoł aby dłuzej krecic pojechałem na cpn dolałem 10 litrów on jest pełny zbiornik na full podczas jazdy nic nie przerywa czy jak bede jezdił i dolewał on do pełna i moze mixolu to przepali i bedzie normalnie ??? z góry dziekuje za szybką odpowiedz
  • #13 17086211
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Zbiornik w golfie 4, ma 55 litrów 20/55=36% Pb. Jeśli masz możliwość to spuść ze zbiornika 20l i zatankuj ponownie do pełna dieslem, a to spuszczone do baku przy następnym tankowaniu.
  • #14 17086214
    adawys
    Poziom 2  
    Ocena: 13
    a mixol czy cos lac tez do zbiornika

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przypadkowo nalał 2 litry benzyny do zbiornika ropy w samochodzie Golf 4 TDI z 2001 roku, gdzie znajdowało się około 6-7 litrów oleju napędowego. Po konsultacji z dwoma mechanikami otrzymał sprzeczne porady: jeden sugerował, aby nie zlewać mieszanki i dolać więcej ropy, a drugi ostrzegał przed dalszą jazdą. W odpowiedziach na forum użytkownicy uspokajali, że niewielka ilość benzyny (do 5-10%) nie powinna zaszkodzić silnikowi diesla, a w niektórych przypadkach nawet zaleca się dodawanie benzyny w zimie, aby zapobiec wytrącaniu się parafiny. Wiele osób podkreślało, że starsze silniki diesla, takie jak w Golfie, są w stanie tolerować takie mieszanki bez poważnych konsekwencji. Użytkownik zdecydował się na dalszą jazdę, aby nie wzbudzać podejrzeń u ojca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA