logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niesprawny emulator ? Golf 3 2.0 8V instalacja LPG.

jojo26 07 Sty 2005 17:25 8061 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy winny jest emulator sondy lambda, gdy Golf 3 2.0 8V z LPG po przełączeniu na gaz zaczyna źle pracować na benzynie i pokazuje błąd 00537?

Najprawdopodobniej problemem nie jest sama sonda, tylko źle ustawiona emulacja lambdy w instalacji LPG. W tym Golfie sonda pracuje w zakresie 0–1 V, a w sterowniku AL700 trzeba dobrać właściwy typ emulacji; sugerowano też emulację „masa” albo ustawienie standardowe 0–0,8 V, jeśli ECU „rozjeżdża” mapę [#1118451][#1118880][#1118934][#1135963] Autor zmierzył sondę i potwierdził poprawną pracę około 0,3–0,78 V, więc sama lambda wyglądała na sprawną [#1136779] Ostatecznie problem zniknął po zmianie ustawień emulacji na górną granicę 1100 i dolną 600 [#1138013]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1118347
    jojo26
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    golf3 2.0 8V + LPG instalacja jakiejś włoskiej firmy.
    Czy mam niesprawny emulator ?Po wykonaniu instalacji przez 3 miechy było dobrze ,a teraz :
    Jeżdząc na benzynie falują mi troche obroty i troche się dusi przy przyspieszaniu . Po odłączeniu klemy i resecie kompa w samochodzie silnik pracuje super , aż do pierwszego przełączenia na gaz , wtedy chyba emulator daje złe dane do kompa w samochodzie. Czy to napewno emulator ?gazownicy na laptopie ustawiali mi juz z 15 razy i dalej jest źle. komp w samochodzie wyświetla błąd :
    00537 - Lambda (Oxygen sensor) Regulation
    11 - 00 - Control Limit Not Reached
    Wszystko w aucie musi być sprawne bo przecież po resecie nic złego sie nie dzieje !
    Dodam ,że na gazie chodzi bezbłędnie
  • REKLAMA
  • #2 1118387
    iquest
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    A gazownicy tego nie wiedza, przeciez bład masz ewidentny.Brak emulacji sondy i wszystko jasne. Jedz do nich prostym miernikiem napiecia mozna to sprawdzic.Załozyli ci najprostsza instalcje i pewnie zapomnieli o paru sprawach :)
  • #3 1118412
    jojo26
    Poziom 11  
    Mozesz mi wyjasnic o czym oni zapomnieli ? moze im to zacytuje bo juz mnie wkurza te ciągłe jeżdzenie do tych pseudo gazowników .
  • REKLAMA
  • #4 1118451
    iquest
    Poziom 17  
    Nie wiem jaka masz instalacje LPG. Jesli masz kompa LPG to on zawiera emulator sondy o wtrysku. Jesli masz prosta instalacje I generacji bez kompa czyli srubka na przewodzie do przepustnicy, to stosuje sie emulator sondy lub nawet prosty przekaznik odcinajacy sygnał z sondy.Emulator ma to do siebie ze wysyla staly poziom wskazan sondy i komp samochodu odczytuje to prawidłowo. Przekaznik tylko oszukuje kompa i po pewnym czasie moze wykazac bledy.Sprawdz jedno niech ci pokaza wskazania sygnału z sondy przy jezdzie na LPG. widac to w programie diagnozujacym LPG (nie wiem co masz).Ile dałes za ta instalacje jesli nieznasz nazwy, to troche rozjasni mi sprawe.
  • #5 1118493
    jojo26
    Poziom 11  
    A więc tak , za instalke firmy Autotronic dałem 1800 zl , podłączony jest tam emulator STAG2-E4/1 chyba firmy AC , naprawde bede ci bardzo wdzięczny za pomoc , bo ci kolesie chyba sie nie b. znają na rzeczy .
  • #6 1118527
    iquest
    Poziom 17  
    Żle dobrali instalacje, lub podłaczenie. Musisz wygzekwowac od nich poprawna prace. Ja ci poradami nic nie pomoge, z tego co piszesz wyglada na zle dobranie parametrów (moze sonde zła ustawili).Mozesz im zasygnalizowac ze jak jezdzisz na benzynie jest dobrze a na LPG zle i niech sie bujaja.
  • #7 1118539
    jojo26
    Poziom 11  
    no ale zle jest na benzynie ,a na gazie chodzi b. dobrze
  • #8 1118542
    iquest
    Poziom 17  
    No wiem :).Chodzi zeby szukali.Skad znasz błedy kompa samochodu jezdzisz do 2 mechaników ?
  • #9 1118548
    jojo26
    Poziom 11  
    podpinam do laptopa przez ODB2 i vagcom'em.

Dodano po 1 [minuty]:

ale jestes skłonny uważać ,ze to zle wyregulowane czy ten emulator mogł paść ?
  • #10 1118578
    iquest
    Poziom 17  
    Oczywiscie albo zle podpiecie. Moze sygnał jest nie wlasciwy do twojego silnika, musza to wiedziec jak nie to jedz gdzie indziej.

Dodano po 51 [sekundy]:

Niech zmierza napiecie na sondzie.
  • REKLAMA
  • #11 1118583
    jojo26
    Poziom 11  
    Moze by się ktoś jeszcze wypowiedział ? jak pojde na kolejne spotkanie z gazowcami to moze cos im podpowiem bo juz nie wyrabiam . nie wiem kto ma kogo bardziej dość oni mnie ,czy ja ich :( .Instalka jest na gwarancji ,a oni nie potrafią tego naprawić .Napewno są tu jacyś fachowcy .POMOCY !!

Dodano po 2 [minuty]:

Iquest , złe podpięcie raczej nie bo wczesniej przez jakieś 3 miesiące było dobrze , a sonda też raczej sprawna bo przecież po resecie kompa jest wszystko ok.(aż do pierwszego uruchomienia gazu)
  • #12 1118611
    iquest
    Poziom 17  
    No to dobra ja juz nic nie radze.Poczekaj na inne rady. ale sprawa jest jasna emulator i gazownicy.
  • #13 1118618
    jojo26
    Poziom 11  
    dzięki Iquest , jak by coś ci przyszło do głowy to dawaj odrazu na forum :)
  • REKLAMA
  • #14 1118880
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Witam.
    Generalnie iquest ma rację, zła emulacja, Stag to pewnie emulator wtrysku, istotne by było żebyś podał jakiego masz Autronica (AL700,AL600 ?lepiej żeby 700 :) ), bo to on odpowiada za emulację sondy, nie każdy samochód "lubi" standardowy przebieg protokątny , niektóre ECU, "orientują się " że to oszustwo i zaczynają "kombinować" po swojemu, wtedy trzeba troszkę poeksperymentować i wyciągnąć wnioski, na co "gazownicy" nie mają zazwyczaj czasu a zwłaszcza ochoty (przecież kasę już wzięli więc klienta należy spuścić), możesz popróbować z emulacją "masa", nie powinien się wtedy rozjechać ECU.
  • #15 1118934
    emu
    Poziom 16  
    Ocena: 64
    W twoim golfie jest sonda 0-1V i taką emulacje powinni ci ustawić w kompie od gazoliny.Wydaje mi się że masz błąd w ustawiemiu. Możesz to sam sprawdzić miernikiem jak troche czaisz.
  • #16 1119882
    jojo26
    Poziom 11  
    Komputer mam chyba AL 700 , o co chodzi z tą emulacją "masa" ?to cos gazownikom zasugeruje , bo tak to będą mnie zbywać bez końca ,narazie po rozmowie powiedzieli ze podepną nowy emulator sondy bo tamten może sie popsół ale to dopiero we wtorek bo nie mają na stanie.
  • #17 1121282
    VIVERO79
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam
    Koledzy mają racje problem tkwi w emulacji sondy. Emulacja masą oznacza przyłączenie sondy do masy (komputer samochodu nie dostaje z niej żadnych sygnałów w trakcie pracy na gazie). Operacja oczywiście odbywa się w ustawieniach AL700.
    Źle wyregulowany skład mieszanki na gazie może powodować, że sygnały z sondy przekraczają granice jej pracy (0-1 V). Komputer samochodu zapamiętuje te wartości i dostosowuje się do nich lub traktuje sondę jako uszkodzoną i pracuje w trybie awaryjnym. Stąd pojawiające się na benzynie.
    Czy błąd w Vag-u występuje również na benzynie ? Może przyszedł już czas na sondę (około 100 tys. przejechanych kilometrów).
  • #18 1121988
    jojo26
    Poziom 11  
    vivero79 ,a wiec problem występuje tylko na benzynie , na gazie chodzi bez zarzutu ale zaznaczam ze po resecie komputera w samochodzie wszystko wraca do normy cały dzień jeżdziłem na benzynie i nic złego sie nie działo ,a przełączyłem na gaz i spowrotem na benzyne i juz silnik chodzi do dupy !! :/ , sonda lambda jakby była walnięta to chyba po resecie kompa tez by silnik wariował ?
  • #19 1124935
    hacckker
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    niech ci zrobia emulacje sondy autronic ma taka funkcje fioletowy idzie do sondy szry do kompa czas emulacji 0.325 ms niech ci ustawia sonda stantard 0-0.8v to rozwiaze twoje problemy pozdrawiam marek
  • #20 1125970
    jojo26
    Poziom 11  
    Dziękuję wam bardzo za wszystkie odpowiedzi ! Jutro ide na spotkanie z gazownikami . Hacckker podałeś bardzo konkretną odpowiedz , przekaże to im napewno , oby sie na tym soknczyło . :)
    Pozdrawiam.
  • #21 1128986
    jojo26
    Poziom 11  
    hacckker ,a powiedz mi jeszcze czy te 0.325 ms to górna i dolna granica ?
  • #22 1132323
    jojo26
    Poziom 11  
    Witam , byłem u gazowników , przestawili mi czasy emulacji na 0.325 ms i jest juz inaczej tzn. , teraz mniej bujają się obroty na gorącym silniku lecz zaczął sie dusić podczas ruszania. Pozatym zauważyłem ,że z kolei na ssaniu zaczeły mu się bujać obroty na benzynie dopuki nie złapie troche temp.
    Komputer w aucie dalej wywala błąd:
    00537 - Lambda (Oxygen sensor) Regulation
    11 - 00 - Control Limit Not Reached
    Ci gazownicy powiedzieli ,ze to musi być wina sondy lambda , bo jak sprawdzili na programie od komputera gazu pokazało ,że sonda podczas pracy na benzynie osiąga ok 0.65 V ,a emulator od gazu podaje inne wartości ( chyba 0,8 V) do komutera w samochodzie . I powiedzieli ,ze musze wymienić sonde ,żeby były te same wartości na gazie i na benzynie. Czy mam im wierzyć ? Nowa sonda cztero przewodowa to pewnie spory koszt !
    Co o tym sądzicie , czy rzeczywiście mogła paść sonda lambda ?A może szukają nie wiadomo czego , zeby mnie zbyć . co mam zrobić w tej sytuacji ? kur... jakbym wiedział ,ze bede miał takie problemy to za chu.....bym, tego gazu nie montował albo przynajmniej nie u nich !
    Poradźcie mi coś bo jestem juz na skraju załamania nerowego !

Kurw.... przecież po resecie kompa wszystko mi pięknie chodzi póki nie przełącze auta na gaz !! to chyba przy silniku jest wszystko dobrze , tylko ta ich jeba...na instalacja coś pierd.. !
  • #23 1135963
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Witam.
    Cytat:
    Emulacja masą oznacza przyłączenie sondy do masy (komputer samochodu nie dostaje z niej żadnych sygnałów w trakcie pracy na gazie).

I tutaj się nie zgodzę, emulacja "masa" to faktycznie podanie na przewód sondy potencjału masy ale nie jest to wcale brak sygnału, a informacja o ubogiej mieszance , brak sygn. byłby przy typie emul. "otwarta".
    Sonda pracująca do 0,65 V to jeszcze nie tragedia, co najlepiej potwierdza brak błędów przy jeździe na benzynie(po solidnym rozgrzaniu pewnie dojdzie do 0,7-0,8), a przyczyną kłopotów jest żle dobrana emulacja co powoduje "rozjazd" mapy wtrysku (częsta przypadłość II gener. ) dlatego proponuję eksperymentalnie ustawić na "masę" i zobaczyć czy będzie "rozjazd".
    A i jeszcze jedno: moim zdaniem to że emulacja idzie na 0,8, a sonda 0,65 nie jest przyczyną występowania problemów z mapą wtrysku, można by dorobić reset komputera benzyny, ale jest to tzw. metoda niehigieniczna czyli "na siłę". Proponuję walczyć z emulacją do skutku.
  • #24 1136779
    jojo26
    Poziom 11  
    Wczoraj osobiście podpiąłem się pod sonde z miernikiem i okazało sie ,że pracuje bezbłędnie 0.3 V do 0.78V , ale dziwi mnie jedno skoro w kompie od gazu została ustawiona emulacja 0- 0.8 to dlaczego jak przełączyłem na gaz to na mierniku nie pokazywał pracy sondy (było cały czas kolo zera). czyżby sie zle podpieli ?i po drugie ktoś mi zasugerował ,żeby podpieli mase komputera od gazu bezpośrednio pod akumulator ,a nie gdzieś tam bo własnie jakies błedy moze dostawać. dzis ide znów do gazowników , ciekawe co tym razem powiedzą !?
    Autoel - jak ustawią w kompie od gazu emulacje masa to w aucie odrazu zaświeca mi sie check po przełączeniu na gaz !
  • #25 1138013
    jojo26
    Poziom 11  
    Witam . Słuchajcie ,temat jest zamknięty .Dziś byłem u gazowników ,po ustawieniu emulacji górną granicę na 1100 ,a dolną 600 problem zniknął. Widać ,że jak chcą to potrafią , niestety nie chciało im sie tego zrobic wcześniej :(
    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję wszystkim ,ktorzy chcieli mi pomoc !
  • #26 1525527
    Era9999
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    jakim programem odczytujesz kody błędów komputera samochodowego? gdzie można go znaleść, jak wygląda podłączenie do gniazda i złącza COM
  • #27 1576193
    skuti1
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    czesc ja mam kedata tylko ze stag 2l i mam ten sam problem co kolega w golfie!!!!!!!!! help tylko moj emulatora nie da sie regulowac!!!
  • #28 1760007
    Hazell
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    jojo26, trochę wydłubałem stary temat. Mam podobną zagwozdkę. Rozumiem, że górna i dolna granica emulacji to w programie czas górny i czas dolny, tak? Jeżeli tak to jaki typ emulacji ustawili powyżej? obw otw, masa czy stand 0 - 0.8?
  • #29 5079717
    Bochnak
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Mam opla astrę z 99r. 18 16v typ silnika to X18XE1
    Z instalacją bingo gazową ma ona emulator ale gazownik nie potrafi
    Go ustawić albo tego się nie da nie wiem
    Proponują mi wstawić inny emulator do tej instalacji ale nie wiem jaki
    Gazownik chce abym wymienił lambdę ale w serwisie wysłali mnie z Powrotem do niego napiszcie proszę jaki emulator mam kupić
    I gdzie bo do tego gazownika nie mam już siły
  • #30 5653794
    steyr21
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam Golf 1.4 +lpg jest problem takiej maści ze gaśnie na benzynie na ciepłym silniku,na zimnym ma niestanilne obroty,moze byc wina tego emulatora?czy moze sonda lambda auto ma 170000km przebiegu,emulator Stag 100.dziekuje z góry

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Golfie 3 2.0 8V z instalacją LPG włoskiej firmy Autotronic pojawiły się problemy z falującymi obrotami i duszeniem się silnika na benzynie po przełączeniu na gaz. Po resecie komputera silnik pracuje poprawnie do momentu przełączenia na LPG, co wskazuje na błędną emulację sondy lambda przez emulator LPG (STAG2-E4/1). Komputer samochodu zgłasza błąd 00537 dotyczący regulacji sondy lambda (Control Limit Not Reached). Dyskusja wskazuje, że problemem jest nieprawidłowa konfiguracja emulacji sondy w sterowniku LPG AL700, który odpowiada za symulację sygnału sondy lambda. Zalecane jest sprawdzenie i poprawne ustawienie parametrów emulacji, w tym czasów górnej i dolnej granicy sygnału (np. 0.6-1.1 ms), a także ewentualne eksperymenty z emulacją "masa" (podłączenie sondy do masy) w celu stabilizacji pracy ECU. Pomiar sygnału sondy wykazał prawidłowe napięcia (0.3-0.78 V), co wyklucza uszkodzenie sondy, a wskazuje na błędne działanie emulatora lub jego złe podłączenie. Po poprawnym ustawieniu emulacji problem ustąpił, choć gazownicy początkowo nie potrafili go rozwiązać. W dyskusji pojawiły się także informacje o innych instalacjach LPG i emulatorach, podkreślając konieczność właściwego doboru i konfiguracji emulatora sondy lambda dla poprawnej pracy silnika na LPG i benzynie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA