logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 3 1.8 ADZ - błąd sondy lambda po zmianie emulacji w Autronic AL-700

Marcinas 30 Maj 2005 21:18 3334 4
REKLAMA
  • #1 1537050
    Marcinas
    Poziom 11  
    Witam! Kupiłem Golfa 3 1.8 ADZ z taką instalacją gazową i mam chyba z nią mały problem. Zauważyłem jakiś czas temu , że silnik po odpaleniu ( szczególnie rano ) niezbyt równo "chodzi", podjechałem do kumpla , gdzie podłączyliśmy go pod VAGa . Wykazał błąd o nieprawidłowej mieszance. Doszliśmy do wniosku ,że to pewnie przez instalacje. Pojechałem do warsztatu montującego LPG , powiedziałem wszystko gościowi i ten zmienił emulacje sondy lambda na otwartą ze standardowej. Przez pewien czas wszystko było ok , jednak po ponownym podłączeniu pod VAGa wykazał błąd sonda lambda sygnał sporadyczny. Teraz mam pytanie czy sonda faktycznie może być uszkodzona? Czy może emulator przez ustawienie w pozycje otwartą powoduje ten błąd? Proszę o sugestie , dziękuje za odpowiedzi.
    Marcinas
  • REKLAMA
  • #2 1537852
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    Jasne że może być uszkodzona sonda lambda, NIE BĄDŹ jednak PRĘDKI do takiej oceny.
    Aby to sprawdzić musiałbyś zrobić reset kompa i przejechać z 15 km na benz.
    Inna sprawa: jeśli uszkodzona jest sonda to EMULACJA o której wspominasz odpowiada za podanie sygnału do kompa motoru a nie sama sonda!

Nie jest trudno znaleźć przewody którymi gaziarz podłączył się do sondy. To 2 przewody podłączone szeregowo z sygnałem sondy lambda. Jeśli je zewrzesz i zrobisz reset kompa motoru i pojeździsz na benz to dopiero sprawdź poprawność działania lambdy i ją DOPIERO wtedy wymieniaj.
  • REKLAMA
  • #3 1539373
    Marcinas
    Poziom 11  
    Dzieki za radę kk2000 . Będę musiał troszke pokombinować . Mam jeszcze jedno pytanie - czy al-700, a al-700/p to taka sama instalka?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1543252
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    różnią się przełącznikiem (700/p lub 720/p ma sensorowy przełącznik)

komp jest ten sam
  • #5 1568774
    Marcinas
    Poziom 11  
    Więc tak , sonda jest dobra , na benzynie nie ma tego błędu. Wnioskuje więc , że powstaje na gazie. Teraz mam pytanie , czy błąd powstaje na wskutek zbyt " rzadkiej" emulacji ( sonda lambda - sygnał sporadyczny ) i potrzebna jest zmiana tego parametru ? Jeśli tak , to jak to powinno wyglądać ?
REKLAMA