logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf III 1.8 AAM - Kulejący rozruch na zimnym silniku z LPG II generacji

cezar77 04 Gru 2005 23:32 7011 49
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Golf III 1.8 AAM z instalacją LPG II generacji kuleje na zimnym silniku po jeździe na gazie i czy warto montować przekaźnik kasujący pamięć komputera benzyny?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest źle ustawiona emulacja sondy lambda lub ogólnie niechlujnie zestrojona instalacja LPG, przez co sterownik benzyny po jeździe na gazie uczy się złych korekt i rano silnik chwilę przerywa [#2060343][#2062720] W tym monowtrysku Bosch kilka osób wskazało, że emulację sondy trzeba ustawić na masę, a korekcja TPS też może pomóc [#2067231][#2066792] W programie BRC JUST warto sprawdzić parametry emulacji sondy i ewentualnie dostroić czasy H/L tak, by przebieg emulacji był zgodny z pracą sondy na benzynie [#2065670][#2062205] Przekaźnik odcinający pamięć ECU nie usuwa przyczyny, tylko zeruje adaptacje po zgaszeniu i dodatkowo utrudnia późniejszą diagnostykę VAG [#2076264][#2207440] W monowtrysku nie chodzi też o „brudną przepustnicę” jak w wielopunkcie, więc sensowniejsze jest poprawienie ustawień LPG niż ingerencja w pamięć komputera [#2061230][#2063058]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2054562
    cezar77
    Poziom 12  
    Ocena: 39
    Witam
    Proszę o pomoc ponieważ nie bardzo znam się na rzeczy a wydaje mi się to trochę podejrzane. A mianowicie chodzi o golfa III z silnikiem AAM 1,8 monowtrysk , jest w nim założona instalacja gazowa II generacji z komputerem i emulatorem sondy lambda. W ostatnim czasie zauważyłem taką dość denerwującą przypadłość że podczas zapalania auta na zimnym silniku po prostu kuleje jakby kable były walnięte. Oczywiście są nowe. Ale objaw ustaje po jakiś kilku minutach i jest ok. Gdy silnik jest gorący niema tego problemu. Zauważyłem też że nie występuje to podczas jazdy na benzynie gdy jednak tylko przełączę na gaz i pojeżdżę troszeczkę to potem auto tak się zachowuje. Pomaga zdjęcie klemy. I tak dedukując wygląda na to że instalacja gazowa wprowadza błędy do kompa benzyny. W związku z tym gazomnik wymyślił że ten model golfa widocznie wzbogacony jest o jakieś dodatkowe czujniki w związku z normą euro3 i chce mi zamontować jakiś przekaźnik który będzie odcinał pamięć od kompa po wyłączeniu kluczyka , inaczej mówiąc takie „ bezobsługowe zdejmowanie klemy” ale czy to bezpieczne ?? czy to z kolej nie spowoduje innych usterek, co w momencie kiedy naprawdę ulegnie uszkodzeniu jakaś część a ja będę chciał podłączyć go pod VAG a tam nie wskaże błędu bo za każdym zgaszeniem silnika będzie go kasowało. Ciekawy jestem czy gość czegoś nie spaprał i teraz kombinuje. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2054584
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2054593
    blackpower
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Mam ten sam silnik ,a instalację gazową bez komputera i mam to samo... Odpalam rano na benzynie , przejezdzam kawałek i dopiero wtedy przelaczam na gaz. Wydaję mi sie to lepszym rozwiazaniem niz kasowanie pamieci komputera. Jakis kuriozalny pomysl tego gazownika. Tez nie wiem co to jest, a mam najprostsza instalacje jaka jest. Ty masz ingerencje w komputer tym emulatorem sondy, wiec pewnie cos z ustawieniem kompa gazu nie jest tak.
  • #4 2054640
    cezar77
    Poziom 12  
    Jest to instalacja BRC i oczywiście odpalam na benzynie i dopiero po spełnieniu 2 parametrów komp pozwoli mi przełączyć go na gaz czyli temperatura silnika i obroty lecz potem gaszony jest na gazie w związku z tym podejrzewam że komp. benzyny zapamiętuje zbyt ubogą mieszankę podczas gaszenia silnika i potem przy odpaleniu zwyczajnie go zalewa. Ale wracając do meritum wygląda na to że coś schrzanił więc nie dawać mu się dotykać do kompa benzyny ???
  • #5 2054874
    M4SA
    Poziom 11  
    cze
    moim zdaniem to jest bródna przepustnica i nic wiecej ,trzeba ja oczyscic /zdemontowac i oczyscic !!/ oraz wprowadzic nowe wartosci do sterownika i tu jest potrzebny VAG
  • #6 2054914
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 2054931
    cezar77
    Poziom 12  
    Więc co to może być ???? że auto się tak zachowuje, wszystko wskazuje na błędy wprowadzane do kompa paliwa przez instalke gazu.

pzdr.
  • #8 2055760
    blackpower
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Podsumuje co napisales dla jasnosci.
    Po jezdzie na gazie i wylaczeniu silnika, rano przy odpaleniu na benzynie auta silnik przerywa kilka minut. Pozniej po nagrzaniu jest ok.
    Pewnie to jest to co zasugerowal elektrit. Bez dobrego gazownika ani rusz.
  • #9 2055791
    cezar77
    Poziom 12  
    No cóż widzę ze nie pozostaje mi nic innego jak tylko poszukać jakiegoś dobrego gazownika tylko gdzie ??? w okolicach Szczecina, Gorzowa skoro każdy uważa się za szpeca :(. Pozatym mam rozumieć że lepiej nie dawać mu już auta do tych pseudo przeróbek kompa benzyny ???

pzdr.
  • #10 2055988
    ace_of_aces
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A jaką masz dokładnie tą intalkę BRC ja mam Blitz w tym samym silniku tylko w Passacie - przeszedłem już z nią różne ciekawe rzeczy a mam ją od 2 miesięcy jak chcesz to napisz do mnie na priv andrzej_allegro(_at_)interia.pl wymienimy się doświadczeniami - ja ostatnio rozwiązałem z nia jeden problem i nie uwierzysz co dawało popalić.
  • #11 2056520
    M4SA
    Poziom 11  
    elektrolit jestes w błedzie i widze ze wogole sie nie znasz!! kolego nie sugeruj sie tu nie chce obrazac nikogo odrec przepustnice od kolektora ssacego i zobacz jak ona wyglada od dolu ) koniecznie umyj w benzynie i podjedz do kogos kto ma VAG i niech wprowadzi nowe nastawy )))
    klopot z glowy i nie sugeruj sie kims kto nigdy tego nie robil i daje jakies ciekawe pomocne tematy pff

ew moje gg 1907637 pozdrawiwm jestem z wawy jezeli chcesz to ci to moge naprawic
  • #12 2056798
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2057171
    M4SA
    Poziom 11  
    to nie jest smieszne sory ale mylisz pojecia kolego a po drugie poczytaj o typowych ueterkach zwiazanych z procetowym wyhyleniem przepustnicy elektrycznej w skodach i audi i vw sory ale nie masz racji
  • REKLAMA
  • #14 2057240
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Jak widzę ,że ktoś z boschem nie może dać sobie rady to ręce opadają .A to po prostu trzeba sygnał z sądy puścić na masę. Z reguły komputery gazowe mają to wustawienie w opcjach .
  • #15 2057262
    ZBYCHOLEC
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    ciekawe czy gaziarz ustawił prwidłowe cisnienie gazy na parowniku , co tez może miec wpływ na wystepowanie takich przypadłości
  • #16 2057314
    cezar77
    Poziom 12  
    O to ciekawe ???, przejechałem na tej instalce jakieś 12tys km niedawno robiłem przegląd instaliki oczywiście u tego gaziatrza :( więc teraz niewiem czy zrobił to od serca czy na odczep się.
  • #17 2057904
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 2057950
    cezar77
    Poziom 12  
    faziczek_r napisał:
    Jak widzę ,że ktoś z boschem nie może dać sobie rady to ręce opadają .A to po prostu trzeba sygnał z sądy puścić na masę. Z reguły komputery gazowe mają to wustawienie w opcjach .

Witam

Czy wobec tego mogę to jakoś sam sprawdzić???, czy gaziarz rzeczywiście puścił sygnał z sondy na masę. Jak to zrobić ??

pzdr.
  • #19 2060235
    M4SA
    Poziom 11  
    elektrit napisał:
    M4SA napisał:
    to nie jest smieszne sory ale mylisz pojecia kolego a po drugie poczytaj o typowych ueterkach zwiazanych z procetowym wyhyleniem przepustnicy elektrycznej w skodach i audi i vw sory ale nie masz racji

Po prostu ręce opadają......
    Czy ty rozróżniasz wtrysk go gardzieli od wtrysku pod zawory?

musisz sie jeszcze duzo nauczyc przykre
  • #20 2060317
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Napisz co za kompa gazowego masz ,to powiem jak to sprawdzić.
  • #21 2060343
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1082
    Masz problem z gazownikiem niepotrafi ustawić emulacji sondy lambda. W czasie jazdy na LPG komputer lapie błędy i przesterowuje mapę paliwową i z rana jest wtedy bieda. Najlepiej posmigac troche na benzynie i dopiero wtedy po ustawieniu dobrej emulacji zacząć śmigać na LPG i wszystko bedzie OK.
  • #22 2060388
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    M4SA napisał:
    cze
    moim zdaniem to jest bródna przepustnica i nic wiecej ,trzeba ja oczyscic /zdemontowac i oczyscic !!/ oraz wprowadzic nowe wartosci do sterownika i tu jest potrzebny VAG

Heh z tą przepustnicą ciekawe ale to przecież monowtrysk, tego jeszcze nie grali, ale może ktoś zamiast benzyny na jakimś kleju jezdził i zabrudziło przepustnicę,
  • #23 2060501
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1097
    M4SA niemyl monowstrysku z wielopunktem i nie próbuj obrażać ludzi, bez względu czy masz rację czy nie.
  • #24 2060581
    M4SA
    Poziom 11  
    Doktorr napisał:
    M4SA niemyl monowstrysku z wielopunktem i nie próbuj obrażać ludzi, bez względu czy masz rację czy nie.

nic na to nie poradze ze ludzie probuja pomoc a nie maja zielonego pojecia o monowtrysku z golfa 1.8 jezeli ktos nie ma zielonego pojecia to po co dyskutuje na temat z ktorym nie mial do czynienia w tym przypadku sterownik uczy sie nastaw na gazie i oczywiscie z bedem kilku stopni miedzy 0 - 10 a jak ktos nie wie o co chodzi to odsylam do takiego programu pod tytulem " ELZA " i tam sa opisane dokladnie bledy

mysla ze co nie ktozy powinni nie dyskutowac a raczej po praktykowac
    pozdrawiam M4SA

ps: jest takie forum http://www.diagtronik.pl/forum/ moich przyjacol wiem ze nie jestem autorytetem dla was wiec moze sprobujcie tam sie dowiedziec co sie dzieje z przepustnicami w mono wtrysku i czy jak to " ele.."-ktostam okreslil ze wyplywajaca bezyna z wtrysku myje przepustnice to jest poprostu bomba !!! pfff nic dodac nic ujac
  • #25 2060707
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1097
    Niewiem co jak określiłeś "Ele ktośtam " ci zrobił ale wiem że jest właścicielem dobrze prosperuj firmy w dziedzinie elektroniki samochodowej i autorytetem na kilku forach. a tak na marginesie malutki łyk teorii to by ci się przydał. monowtrysk, czyli jednopunktowy wtrysk paliwa charakteryzyje się tym, że wtryskiwacz jest jeden i jest umieszczony ZAWSZE przed przed przepustnicą czyli paliwo zasysane do silnika omywa przepustnicę uniemożliwiając jej zabrudzenie. Usterka , którą podajesz występuje w silnikach z wielopunktowym wtryskiem paliwa gdzie wtryskiwaczy jest tyle ile cylindrów i występują w bezpośredniej bliskości zaworów ssących. Uszkodzenie to występuje szczegulnie w systemach bez układu obejściowego wolnych obrotów czyli wspomniane przez Skoda Seat szczególnie wersja 1,4.Natomiast jako osobie z głęboką wiedzą polecam Forum OBD2.pl gdzie pord udzielają starzy wyjadacze.
  • REKLAMA
  • #26 2060767
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 2060899
    cezar77
    Poziom 12  
    faziczek_r napisał:
    Napisz co za komputera gazowego masz ,to powiem jak to sprawdzić.

Witam

Nie wiem czy prawidłowo odczytałem dane ale w gwarancji mam napisane że JUST, wielozawór BRC, reduktor BRC AT90E .

pzdr.
  • #28 2061161
    M4SA
    Poziom 11  
    elektrit napisał:
    Dobra,skończmy tą dyskusję.Od jutra myjemy przepustnice w oplach na mutecu TBI i fiatach na marelli SPI.Coprawda nie wiem z czego,ale zawsze.
    Nawet w naszym kochanym polonezie :)
    Koledze M4SA chodziło chyba o wykasztanienie się adaptacji,albo pomieszał pojęcia.

moj drogi nie o adaptacje lecz o wprowadzenie nowych wartosci nastawu , mysle ze w vw jeszcze raczkujesz , moze jestes dobry w fiatach /polonezech z mono wtryskiem / bo tam nie ma przepustnic elektrycznych i jeszcze jedno postaraj sie poczytac na jakiej zasadzie pracuje przepustnica elektryczna w VW i co to jest pamiec nastawu sory PANOWIE ale bronicie kolege ktory nie ma pojecie o czym mowi ....
  • #29 2061230
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 2061275
    cezar77
    Poziom 12  
    Witam

Panowie nowa wiadomość, a mianowicie żeby sprecyzować chciałbym jeszcze dodać że to jest monowtrysk Boscha (jednopunktowy) instalacja gazowa BRC JUST, emulator lambdy JUST. Ale chciałbym się podzielić ciekawym spostrzeżeniem a mianowicie zauważyłem że jeżeli przed dojechaniem do celu jakieś 1km przełączę ręcznie gazu na benzynę i tak go zgaszę to potem przy uruchomieniu silnik jest o wiele bardzie spokojny już niema tak gwałtownych szarpań silnika na wolnych obrotach. Słychać delikatnie ale gdybym miał porównać to w skali 100% to powiedziałbym że usterka ustępuje w 70% jeżeli silnik zostanie zgaszony na benzynie. Czyżby moje podejrzenia się potwierdzały. Drogą dedukcji wywnioskowałem że jeżdżąc na gazie i tak gasząc silnik pozostaje w kolektorze trochę gazu. W lato szybko odparuje z racji temp. zewnętrznej, natomiast w zimę gdy silnik dużo szybciej stygnie prawdopodobnie nie odparowuje całość i potem pry zapaleniu go na benzynie mieszanki benzyny i gazu mieszają się i powodują zalewanie auta. Tak przynajmniej mi się wydaje. A wy co o tym myślicie ???

pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Volkswagena Golfa III z silnikiem 1.8 AAM (monowtrysk Bosch) wyposażonego w instalację LPG II generacji marki BRC JUST z emulatorem sondy lambda. Objawem jest nierówne, "kulejące" rozruchowanie zimnego silnika na gazie, które ustępuje po kilku minutach lub po odłączeniu akumulatora. Problem nie występuje podczas jazdy na benzynie, a pojawia się po przełączeniu na gaz i zgaszeniu silnika na LPG, co sugeruje, że komputer benzynowy zapamiętuje błędne korekty mieszanki paliwowej. Dyskusja wskazuje, że główną przyczyną jest nieprawidłowa emulacja sygnału sondy lambda przez emulator LPG, który generuje sygnał prostokątny zamiast imitować rzeczywisty przebieg sondy, co powoduje błędne adaptacje sterownika silnika. Proponowane rozwiązania to ustawienie emulacji sondy lambda na sygnał zwierający do masy (tryb awaryjny), co zapobiega nadpisywaniu adaptacji, lub zastosowanie przekaźnika odcinającego pamięć komputera po wyłączeniu silnika, choć ingerencja w komputer benzynowy jest ryzykowna. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność prawidłowego ustawienia ciśnienia gazu na parowniku oraz korektę TPS (czujnika położenia przepustnicy). Wątpliwości dotyczą także wpływu ewentualnego podciekania gazu, które jednak zostało wykluczone. Dyskusja obala mity o zabrudzonej przepustnicy w monowtrysku, podkreślając, że paliwo jest wtryskiwane przed przepustnicą i ją oczyszcza. Zaleca się konsultacje z doświadczonym gazownikiem oraz korzystanie z dedykowanych programów serwisowych do regulacji emulatora (np. JUST). Problem jest typowy dla instalacji LPG II generacji z emulatorem sondy lambda w silnikach z monowtryskiem Bosch i wymaga precyzyjnej kalibracji emulacji sygnału sondy, aby uniknąć błędów adaptacyjnych i zapewnić stabilny rozruch na zimnym silniku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA