logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić czujnik rezerwy paliwa w Toyocie, Nissanie i Daewoo Espero?

felu 03 Mar 2003 20:54 12207 6
REKLAMA
  • #1 115088
    felu
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam!!!
    Troche czasu temu pisalem ze popsula mi sie kontrolka rezerwy w Toyocie :( , dluzszy czas mi to nie przeszkadzalo (przynajmniej nic mnie nie razilo po oczach :) ), ale jak 2 razy musialem isc po paliwo do stacji ( a ostatnio przpychac gaznik) to sie wqwilem!!! Kiedy wyjalem wskaznik paliwa to na drucie byla mala puszeczka (okolo centymetra srednicy i 3 cm dlugosci). od gory okragla tekstolitowa plytka zamykajaca puszke. Jezeli masz cos takiego wu siebie w aucie to czytaj dalej :) ... W puszeczce tej jest !!!!!termistor!!!!!! (okolo 2 kiloohm). A dziala to tak : zarowka od rezerwy podlaczona jest przez termistor (szeregowo) do zasilania. Kiedy zbiornik jest pelny, termistorek plywa w paliwie i jest chlodzony. Kiedy paliwa ubywa termistor rozgrzewa sie maleje jego opor i zapala sie zarowka.Ot i wszystko!!!!
    Rozwiazanie to spotkalem w Toyocie, Nissanie i Daewoo Espero, jak z innymi japoncami i koreancami nie wiem, ale latwo to poznac. Mianowicie jezeli swieci sie rezerwa i zgasimy silnik, a pozniej po zapaleniu rezerwa rozswietla sie stopniowo i po okolo minucie to wlasnie macie taki czujnik paliwa!!!
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 115271
    BJSusel
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Niezły wynalazek :lol: ale mam wątpliwości co do poprawności wskazań zima/lato...
  • REKLAMA
  • #3 115311
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    A to ciekawe, u mnie w samochodzie (MAZDA 626) też rezerwa zapala się i gaśnie płynnie więc myślałem że japońce zrobiły jakiś układ elektroniczny żeby migająca lampka delikwenta nie denerwowała. A tu okazuje się że oni też uważają że najlepsze jest najprostsze rozwiązanie :D
  • #4 115637
    felu
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Dokladnie tak ElGregor :).Tez myslalem ze jest to na jakims ukladzie (plytka, tranzystorki jakies RC :D ) A to takie proste!!!
    Co do poprawnosci wskazan to nie zalezy to od temperatury!!!!Jezeli jest paliwo to termistor sie nie ogrzeje bo jest chlodzony (a nie da rady podgrzac 10 litrow na tyle zeby zmienic swoja rezystancje z 2,3 kilo do okolo 300 ohm) .A kiedy nie ma paliwa to zarowka robi za zwore a na termistorze odklada sie 12V to nie mam mocnych zeby nie zaczal sie grzac!!! Jak sie rozgrzewa to zmniejsza opor, plynie wieksy prad i na zarowce zaczyna sie odkladac napiecie, az do momentu kiedy to termistor robi za "zwore" a prawie cale napiecie odklada sie na zarowce. Z moich pomiarow wyszlo ze plynie okolo 100 mA a na termistorze odklada sie 3V, czyli na zarowce mamy 9V. I tak to dziala :). Jedyna wrazliwosc na temperature odczujemy kiedy nie mamy paliwa. A mianowicie latem rezerwa zapali nam sie wczeniej (po uruchomieniu silnika od wlaczenia zaplonu!!!!) a zima pozniej. Tylko czy te kilka sekund cos zmieni :D . U mnie rezerwa zozswietla sie po okolo minucie od uruchomienia silnika.Nie mierzylem ile dluzej to trwa zima :).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1027778
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 1041959
    Dominik1972
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    a co sie dzieje jak jedziesz po nierównościach i czujnik jest zalewany i chłodzony paliwem co chwile??
    u mnie w primerze na rezerwie 9od pierwszego zapalenia kontrolki)zrobiłem tylko 40 km i ...zdechł nawet diselek wychlał wszystko z filtra (ok ponad flaszkę)
  • #7 1042239
    jurek1980
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    Panowie po pierwsze temat jest z przed roku.
    do -Tony-:
    Co do czujnika w primerze to nie wiem czy opłaca Ci się kupować od innych aut. Całosci i tak nie przełożysz bo rózne mocowania do zbiorników albo pływaki i źle ci będzie poziom wskazywał.
    Ja radzę Ci zrobic tak. Rozbierz najpierw taka puszeczkę w której bedzie ten termistor. Zrób to delikatnie by mozna było to później zmontowac. Potem idź do sklepu elektronicznego i kup termistorów NTC od 100 do 3 Kilo Ohm . jeden powinien kosztowac jakies 50 gr . Bedziesz miał porównanie. Ja tak zrobiłem w hyundayu pony i u mnie było to 300 Ohm anie kilo ohm jak pisali powyżej koledzy. Jak będzie źle to albo kontrolka Ci się nie zaswieci , lub długo bedzie się rozswiecać . albo ząswieci się szybko i pomimo paliwa w baku będzie się świecic cały czas. Może to i troche żmudne ale ja na wszystko wydałem chyba z 7 zł a nie wiem czy Ty kupisz całe te mechanizmy taniej. MOżesz jeszcze poszukac takiego z działającą rezerwą i zepsutym drutem oporowym w pływaku ale to już twoja inwencja twórcza i pieniądze do wydania. Generalnie te termistory powinny być o podobnych wartościach bez wzgledu na markę.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodach marek Toyota, Nissan i Daewoo Espero stosowany jest prosty układ czujnika rezerwy paliwa oparty na termistorze umieszczonym w małej puszce na drucie wskaźnika paliwa. Termistor o oporze około 2 kΩ zanurzony w paliwie jest chłodzony, co powoduje wysoką rezystancję i brak zapalenia kontrolki rezerwy. Gdy poziom paliwa spada, termistor się nagrzewa, jego opór maleje, co powoduje przepływ prądu i zapalenie lampki rezerwy. Układ działa bez wpływu temperatury otoczenia na wskazania podczas obecności paliwa, natomiast przy braku paliwa latem kontrolka zapala się szybciej niż zimą. Wymiana termistora na odpowiedni NTC o rezystancji od 100 do 3 kΩ może rozwiązać problemy z nieprawidłowym działaniem kontrolki. Wymiana całego czujnika z innego modelu może być problematyczna ze względu na różne mocowania i pływaki. W dyskusji pojawiły się także pytania o kompatybilność czujników z innych marek, np. Mazda 626 i Nissan Primera P10, oraz uwagi dotyczące wpływu nierówności drogi na działanie czujnika w Primerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA