logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PYTANIE - Jak odciąć komuś dostęp do internetu w sieci?

bronek180 30 Kwi 2012 16:13 37306 8
REKLAMA
  • #1 10846690
    bronek180
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam.
    W domu mam 5 komputerów i router ZTE ZXV10 W300 (Neostrada TP).
    4 komputery to laptopy, łączą sie z routerem bezprzewodowo (Wi-FI)a jeden to stacjonarny,
    łączy sie przez kabel sieciowy LAN.
    Czy istnieje program, którym mogłbym 1 kliknięciem wyłączyć internet komuś z sieci?
    Chodzi mi konkretnie o to, że włączam program i widzę na liście wszystkie komputery z sieci,
    klikam na ten, który chcę wyłączyć i odcinam mu dostęp do internetu.
    Z góry dziękuję, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10846762
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Z programem będzie ciężko dla tego "chińczyka" ale możesz wprowadzić filtrowanie adresów fizycznych (mac) na routerze.
  • REKLAMA
  • #3 10847127
    bronek180
    Poziom 10  
    Super !
    A jak wprowadzić to filtrowanie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10847141
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Instrukcję posiadasz do tego urządzenia? Szukasz zakładki Interfejs->Wifi i na dole masz filtrowanie adresów mac.
    PYTANIE - Jak odciąć komuś dostęp do internetu w sieci?
  • #5 10850518
    bronek180
    Poziom 10  
    Pododawałem adresy MAC do routera. Ale czy nie ma szybszego sposobu niż wchodzenie w menu routera i usuwanie adresu MAC danego komputera?
  • Pomocny post
    #6 10850535
    DawidS28
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    To jest wystarczająco szybkie przy tym... hmm... czymś od Telekomunikacji Polskiej. Nie wiem, czy można ten router (pewnie nie) konfigurować poprzez Telnet / SSH, wtedy dałoby się jeszcze szybciej. Poza tym, wątpię na to, że posiadacz komputera wpadnie na to i będzie umiał to zmienić, że jest bloknięty po MAC-u, chyba, że ma jakieś pojęcie o sieciach.
  • Pomocny post
    #7 10851510
    starepc.pl
    Poziom 24  
    Ocena: 32
    Istnieje takie narzędzie jak NetCut, ale niestety nie jestem na 100% pewny, czy będzie w tym przypadku działać. Zawsze możesz spróbować.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 10851532
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Netcut zmienia jedynie tablice arp, wystarczy restart komputera lub zmiana z wiersza poleceń tablice na prawidłową i już jest internet
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 10861360
    bronek180
    Poziom 10  
    Ok problem rozwiązany.
    Kasuje poprostu odpowiedni adres MAC.
    Dziekuje wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na odcięcie dostępu do internetu dla konkretnego komputera w sieci domowej z routerem ZTE ZXV10 W300. Odpowiedzi sugerują użycie filtrowania adresów MAC w ustawieniach routera, co pozwala na blokowanie dostępu do internetu dla wybranych urządzeń. Użytkownik pyta o szybsze metody, ale większość odpowiedzi wskazuje, że filtrowanie MAC jest wystarczająco efektywne. Wspomniano również o narzędziu NetCut, które zmienia tablicę ARP, jednak jego skuteczność w tym przypadku jest wątpliwa. Ostatecznie użytkownik decyduje się na usunięcie odpowiedniego adresu MAC z routera jako rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA