logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio 3000 Traffic. Nie można wprowadzić kodu. Pojawia się błąd lock 13.

Artur24 08 Sty 2005 17:07 4721 12
REKLAMA
  • #1 1120841
    Artur24
    Poziom 11  
    Witam!!! mam pytanie kupilem samochod i jest w nim radio 3000 traffic. Po wprowadzeniu kodu dlugo sie laduje i po chwili prosi jeszcze raz.i tak az pokzauje sie Błąd lock 13. Jaka jest przyczyna. Z góry dziekuje za informacje...Czy trzeba dac go do rozkodowania sam juz niewiem co z nim zrobic.dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 1120893
    c280
    Poziom 27  
    Ocena: 76
    lock 13 to radio zablokowane na amen.
  • REKLAMA
  • #3 1120936
    Artur24
    Poziom 11  
    Troszke sie pogubilem sorrki !!!
    A czy juz niema zadnej rady na te radio ??? czy juz jest ono do wyrzucenia ???porsze odpiszcie
  • REKLAMA
  • #4 1121129
    jaromirek
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Zawsze jest rada , a nawet dwie! Dać komuś kto zajmuje się radio-code,albo samemu się tym zająć.
  • #5 1121169
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Gdybyś czytał instrukcję to byś wiedział że Lock13 to pełna blokada po 10 wprowadzeniach złego kodu.
    Jest na to rada, wylutować procesor i w specjalnym programatorze zmodyfikować jego pamięć. Ale po tym Ci piszesz nie sądzę żebyś poradził sobie z tym więc rada żeby oddać komus kto ma sprzęt i zna się na tym jest jak najbardziej na miejscu. Radio jest jeszcze do uratowania.

SławeK

PS. Nie zakładaj wielu podobnych tematów.
  • #6 1121329
    Artur24
    Poziom 11  
    Dziekuje za rady !!! dlatego wlasnie pytalem co z tym zrobic bo nie jestem elektronikiem i niewiedzialem co z tym poczac.Dziekuje wszytkim
  • #7 1121678
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 323
    Lock13 po 13 błednych próbach: 10+3 tzw. "serwisowe".
  • #8 1121717
    SlaweK
    Poziom 43  
    Dokładnie czyli ktoś coś wiedział (jak się dostać do prób serwisowych) a był na tyle głupi że wykorzystał je. A zapewne wcześniej inny ktoś robił to radio i zmienił kod na inny niż fabryczny. Wniosek, niedouczeni grzebacze mieli to radio w łapskach które należało by im za to poobcinać.

SławeK
  • #9 1125395
    jaromirek
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    "SławeK" -chyba przesadzasz z domysłami (co ,z czym ,jak było) a nazywaniem kogoś głupim na publicznym forum, żle świadczy o Tobie.
  • #10 1125418
    SlaweK
    Poziom 43  
    Nieokreśliłem osoby więc chyba nie obrażam kolegi.
    A co do pełnego zablokowania to kto rozsądny porywa się wpisywać kody mając 13 prób na 10000 możliwości. Za każdym razem jest blokada na godzinę i trzeba odczekać a po 10 już nie chce przyjmować kodu i ktoś musiał wiedzieć jak się dostać do 3 prób serwisowych czyli coś wiedział. I myślał że trafi takim sposobem właściwy kod ? Komu rozsądnemu chciało by się tyle kombinować ?
    A nawet jesli użył programu z którego wyliczył kod to jeśli radio go nie przyjęło po co było próbować tyle razy marnujac czas ?

SławeK
  • #11 1143106
    Artur24
    Poziom 11  
    Witam wszytkich !!! Dałem te radio do serwisanta co sie tym zajumuje i dostalem taka odpowiedz.Ze ktos juz w tym radiu cos robil a byl na tyle nie zorientowany i poprostu cos nie tak zrobil. Mozna to owszem zrobic ale juz na zyczenie wlasciciela bo przy takim czyms moze zepsuc sie procesor ktory kosztuje ok 300 zł. A i jeszcze powiedziano mi ze do kodu serwisowego nie jest tak latwo dojsc.Wiec musial ktos cos wiedziec na temat takiego czegos lecz sie nie udalo..No trudno
  • REKLAMA
  • #12 1143807
    SlaweK
    Poziom 43  
    Cóż, dla jednych trudno a dla inny to codzienność. Na słabego serwisanta trafiłeś a ryzyko ? Cóż, zwsze jakieś istnieje, mnie to radio zajmuje około 20min z wyjęciem i wlutowaniem procesora a ryzyko jest dla mnie minimalne, tylko moja nieuwaga i wypadek losowy.
    Myślę że jeśli już ktoś rozkodowywał to metodą wyjmowania procesora i zmienił kod to nawet dobrze, przynajmniej dzieciak z programem z netu nie będzie udawał fachowca. Po prostu, trzeba umieć lutować (po mnie w tym radiu mało kto pozna ze było lutowane), mieć programator i wiedzę jak kod jest zapisany. Wielu tutaj przy okazji uśmiechnie się.

SławeK
  • #13 1149108
    Artur24
    Poziom 11  
    Witam !!! mam pytanko slawku.A czy jak bym ci przyslal te radio bys mi to zrobil nio i oczywiscie za ile ???

Podsumowanie tematu

✨ Radio samochodowe Radio 3000 Traffic wyświetla błąd Lock 13 po wielokrotnym, nieudanym wprowadzeniu kodu zabezpieczającego. Lock 13 oznacza pełną blokadę radia, która następuje po 10 błędnych próbach wpisania kodu oraz dodatkowych 3 próbach serwisowych. Aby odblokować radio, konieczne jest wyjęcie procesora i modyfikacja jego pamięci za pomocą specjalistycznego programatora. Operacja ta wymaga umiejętności lutowania, odpowiedniego sprzętu oraz wiedzy o sposobie zapisu kodu w pamięci procesora. Ryzyko uszkodzenia procesora podczas rozkodowywania istnieje, a jego koszt to około 300 zł. Próby samodzielnego odblokowania bez odpowiedniej wiedzy i narzędzi mogą prowadzić do trwałego zablokowania urządzenia. Zaleca się powierzenie naprawy doświadczonemu serwisantowi dysponującemu sprzętem do programowania pamięci procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA