logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak złożyć programator Willem o dużych możliwościach i niskich kosztach?

JanuszM 18 Mar 2002 12:00 2483 13
REKLAMA
  • #1 9838
    JanuszM
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Chcialem sobie zlozyc programator o duzych mozliwosciach i niewielkich kosztach.
    Na elektroda.pl znalazlem Willema, ale na tym forum pojawily sie glosy o trudnosciach w uruchomieniu urzadzenia. Troche sie boje, bo jak nie ruszy to troche czesci i czas pojda na marne. Programator Pony-costam jest ubozszy i bylbym chetny skladac Willema. Co zrobic, by uklad ruszyl bez komplikacji? Czy lepiej jest kupic plytke drukowana? Czy jest ktos na Forum, komu nie udalo sie odpalic w calosci Willema?
    Pozdrawiam. Janusz
  • REKLAMA
  • #2 9870
    Jacekj
    Poziom 23  
    Ocena: 55
    Pony nie programuje flashy computerowych, a po za tym zna doœć dużo rodzajów pamięci (radyjka itp.).
  • #3 16367
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 452
    Najlepiej jak sobie zbudujesz Willem Eprom była jego wersja w Praktycznym Elektroniku. Ja sobie skleciłem i działa znakomicie.
    Na www.willem.org jest jego lepsza wersja. Ostatnio także widziałem oryginalne płytki na Milowickiej giełdzie.
  • REKLAMA
  • #4 16554
    Beni
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Ja również polecam Willema. Całą dokumentację możesz znaleźć na necie.
  • #5 18163
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    W Praktycznym Elektroniku był ładny programator. Nadawał się do programowania Biosów, nawet kwadratwych.
  • #6 18252
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 63
    ZbeeGin: pamietasz moze w jakiej cenie byly te plytki w milowicach i u kogo je widziales??
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 18272
    Qba_FC
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    djlj24 napisał:
    W Praktycznym Elektroniku był ładny programator. Nadawał się do programowania Biosów, nawet kwadratwych.

W ktorym dokladnie?

pz Qba
  • REKLAMA
  • #8 18293
    Hancock
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    To był numer 5 / 2001
  • #9 18575
    Qba_FC
    Poziom 12  
    dzieki - juz sobie sciagam ten numer :)
    jak ktos bedzie chcial to bede mogl podeslac skany jak tylko przyjdzie...

pz
  • #10 18807
    zakrzesiu
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    witam
    Qba_FC jak będziesz mógł przeslij mi skany na skrzynkę zakrzesiu(_at_)wp.pl
    dzieki,pozdrawiam
  • #13 2361554
    nico41
    Poziom 13  
    zaintersowanych willem progiem odsyłam na stronke
    www.gotronik.prv.pl jest tam sporo informacji i można zamówic płytki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy programatora Willem o dużych możliwościach i niskich kosztach. Użytkownicy polecają wersję Willem EPROM opisaną w czasopiśmie Praktyczny Elektronik (numer 5/2001), która sprawdza się dobrze, także do programowania BIOS-ów. Dokumentacja i schematy są dostępne w internecie, choć niektóre linki mogą być już nieaktywne. Na giełdzie w Milowicach można było nabyć oryginalne płytki drukowane, co może ułatwić uruchomienie urządzenia i zmniejszyć ryzyko błędów montażowych. Programator Pony jest wymieniany jako alternatywa, ale ma mniejsze możliwości, np. nie programuje pamięci flash komputerowych. Wskazane jest korzystanie z gotowych płytek drukowanych lub dokładne zapoznanie się z dokumentacją, aby uniknąć problemów z uruchomieniem Willema.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA